110 TISOČ SLOVENCEV IMA NEPREMIČNINO ALI PLOVILO NA HRVAŠKEM: Če greste k sosedom, boste morali na mejnem prehodu storiti to

Slovenija

Hrvaška je lani zabeležila okoli 1,6 milijona prihodov in skoraj 11 milijonov nočitev slovenskih gostov, s čimer je slovenski trg drugi najpomembnejši med vsemi tujimi, je povedala direktorica Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Metka Bradetič. Kot je dejala, letos enakih številk ne pričakujejo, so pa vseeno optimistični.

"Ne glede na razmere z epidemijo v hrvaškem turizmu še vedno dokaj pozitivno gledamo na poletno sezono. Veliko nastanitvenih objektov se je odločilo, da bodo odprti, nekateri so medtem že odprli svoja vrata, tako da hotelirji, kampi, marine in apartmaji že pričakujejo prve turiste," je povedala Bradetićeva in dodala, da bo poletna sezona izziv ne le za ponudnike, pač pa tudi za turiste, saj bo to nekaj novega za vse.

Na Hrvaškem glede na okoliščine pričakujejo precej nižje številke v primerjavi s prejšnjimi leti, vseeno pa ocenjujejo, da bi lahko beležili vsaj okoli 30 odstotkov obiska v primerjavi z normalnimi sezonami. Zagotovo pa poletna sezona na Hrvaškem bo, dodaja direktorica Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji.

Kot je povedala, je velik izziv za njih letošnja promocija. Od začetka pandemije vsi skupaj dnevno precej več komuniciramo preko družbenih omrežij, zato, pravi Bradetićeva, tudi pri njih na ta način skušajo ljubitelje potovanj spomniti na njihovo turistično ponudbo. Za zdaj se promovirajo predvsem pod oznako #CroatiaLongDistanceLove, ki obiskovalce spodbuja, naj si ogledajo in še dodatno spoznajo Hrvaško.

Promocijo hrvaškega turizma bodo prilagodili slovenskem trgu, pa tudi drugim trgom, zlasti tistim iz sosednjih in bližnjih država, seveda vsakemu trgu posebej, pravi Bradetićeva, ki poudarja, da ima skoraj 110.000 Slovencev na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, zato iz naše države pričakujejo dober obisk.

Ob tem se zaveda, da je nejasnosti glede vstopanja na Hrvaško trenutno še kar precej, a pričakuje, da se bo tudi to do pravega začetka poletne sezone uredilo.

Glede na izjave predstavnikov hrvaške vlade, da vsi, ki imajo gospodarske razloge za vstop v državo, lahko to po njenem tudi že storijo. Za zdaj to velja predvsem za vse tiste, ki imajo na Hrvaškem nepremičnine, plovila, kamp prikolice, pa tudi za tiste, ki bi želeli v hotele in apartmaje.

"Hrvaška pri tem ne postavlja posebnih zahtev, niti kakšnih obveznih testiranj pred vstopom v državo. Pri prestopu meje bodo gostje morali pustiti telefonsko številko, hkrati pa bodo prejeli navodila o ravnanju," je razložila Bradetićeva in dodala, da je tako edina težava za zdaj obvezna enotedenska samoizolacija ob vrnitvi v Slovenijo.

O tem, kako bodo domačini poleti pričakali slovenske in druge turiste in ali je pričakovati kakšen strah pred njimi, pravi, da trenutno nihče ne ve, kaj pričakovati, a enako velja za vse države. "Ne verjamem pa, da bi goste sprejemali negativno, saj vsi čakamo na to, da se življenje vrne v vsaj približno normalno stanje. Verjetno vsi čakajo na to, da se začne malo več dogajati, konec koncev pa gostov ne bo toliko kot pretekla leta," pravi predstavnica hrvaškega turizma v Sloveniji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija