HITRO DO SLUŽBE: Kako vas delodajalci dojemajo na razgovoru in kako razmišljajo o vas?

Koper

Ali ste vedeli, da prvi vtis, ki ga na delodajalca naredite na razgovoru, ustvarite v prvih sedmih sekundah? Na vprašanje, kako jih čim bolj izkoristiti, je v okviru Tedna za vseživljenjsko učenje UP PEF odgovarjala dr. Sara Brezigar, ki na magistrskem študijskem programu Izobraževanje odraslih in razvoj kariere na UP PEF poučuje o strateškem upravljanju s človeškimi viri.

 

Zaposlitveni razgovor je preizkušnja, na kateri je potrebno dokazati, da vse, kar je zapisano v življenjepisu in spremnem besedilu, drži. Ob tem dr. Brezigar poudarja, da se je potrebno postaviti v kožo tistega, ki zaposluje, in ugotoviti, kaj potrebuje in kaj mu je pomembno. Pri tem je lahko v veliko pomoč poznanstvo v organizaciji, ki kandidatu svetuje, na kaj mora biti pozoren. Tako si lahko vnaprej pripravi odgovore in tudi vprašanja, ki kažejo na to, da se kandidat spozna na področje razpisanega delovnega mesta.

V sedmih sekundah je ključnih pet stvari

Izjemno pomemben je že prvi vtis, k čemur pripomore stisk roke. Naj ne bo premočen, ne mlahav, naj bo v pravi višini rok in ne predolg.

Drugi vtis naredita izgled in obleka. Le-ta naj bo primerna razpisanemu delovnemu mestu in dovolj formalna. Če se prijavljate na delovno mesto vodje, je primerna tradicionalna poslovna obleka, ki je temnejša, z dolgimi rokavi, brez ekstravagantnih vzorcev. Naj se ne pretirava z nakitom. "Če se vas delodajalec ne zapomni po obleki, je bila le-ta prava izbira," trdi dr. Brezigar.

Poleg tega je ključnega pomena neverbalna komunikacija in pozitivna energija, ki jo s seboj kandidat prinese. Nihče namreč ne želi delati z nekom, ki prinaša slabo voljo. Ta zmanjšuje učinkovitost celotnega kolektiva. Na razgovoru je potrebno premagati živčnost in obvladati prostor. To pomeni, da se v pisarno vstopi samozavestno, pokaže se pripravljenost in entuziazem. Pri tem je potrebno kontrolirati mimiko rok in se pogovarjati tudi z očmi.

Slabe razvade raje prikrijemo oz. se jih poskušamo znebiti, saj delodajalca lahko odbijejo. To so kajenje, zamujanje, uživanje alkohola …

Dobra vsebina razgovora

Ko kandidat v prvih sedmih sekundah na delodajalca naredi dober vtis, je nato pomembna še vsebina razgovora. Tudi o takšnih temah, ki se tičejo osebnega razvoja, svetovanja, razvijanja človeških virov, kadrovskega managementa ter tudi projektnega dela, andragogike … razpravljajo študentje z magistrskega študijskega programa Izobraževanje odraslih in razvoj kariere, ki bo predstavljen v petek, 28. maja 2021, ob 17.00 preko videokonferenčnega sistema ZOOM.