100 PORTRETOV ZANIMIVIH IZOLANOV: 16 let večernih klepetov Nataše Benčič je dobilo knjižno izdajo

Izola

Intervjuji z zanimivimi Izolani, izvedeni v zadnjih 16 letih, so postali osnova za pisne portrete, zapakirane v knjigo, pravi avtorica Nataša Benčič.

Pisalo se je leto 2004, ko je izolska občina prikimala zamisli o večernih klepetih z zanimivimi meščani, in ti večeri so potekali vse do lanskega leta.

V preteklih šestnajstih letih je novinarka radia Koper Nataša Benčič ob 99 večerih klepetala z več kot 100 Izolani, ki so predstavili svoj način življenja in razmišljanja, svoj poklic, svojo ustvarjalnost. Med njimi so bili tudi rojeni domačini, ki so se iz Izole že izselili, pa tudi priseljeni Izolani. Vsem je skupno eno, da se počutijo in tudi so Izolani.

Nataša Benčič

Pisne portrete je Benčičeva, prav zahvaljujoč drugemu valu epidemije, pretvorila v knjižno obliko. Nastali sta knjigi dvojčici, v slovenskem in italijanskem jeziku, povezani v kartonskem ovitku.

Skozi leta so se pred mikrofonom znašli različni ljudje, pri katerih je Benčičeva bolj kot "slavo" iskala zanimivosti, posebnosti. Kot je v uvodniku zapisal Drago Mislej Mef, ima v tej knjigi vsak "svojo parcelo".

"Srečna sem, da je 16-letno dogajanje v knjižnici dobilo nadgradnjo v obliki knjige in da je tako Izola dobila tudi svojevrsten spomenik. Prav tako tudi njeni ljudje, ki si ga zaslužijo. Ponosna sem, da smo čisto vsi, ki smo to knjigo soustvarjali, Izolani," pravi Benčičeva.

Gre za njen prvi knjižni izdelek, s katerim želi mestu pokazati, "kdo so njegovi ljudje in kaj so doživeli in preživeli".

Besedilu so dodane fotografije portretirancev Remigia Grižoniča in risbe Nane Posega pri tistih, ki so že preminuli. Knjigo je oblikovala Irena Kresevič, Moare.

V soboto, 10. julija ob 21.00, bo v Letnem kinu Arrigoni potekala predstavitev knjige. Ker bo prva predstavitev prvenstveno namenjena portretirancem, bo v Galeriji Alga na razpolago le nekaj brezplačnih vstopnic.

Knjiga je nastala v sozaložništvu Mestne Knjižnice Izola in italijanske samoupravne narodne skupnosti Izola. Izid je finančno podprla izolska občina, italijanska samoupravna skupnost Izola, s pomočjo donacij pa tudi mnoga podjetja in obrtniki iz Izole: Dinit d.o.o., Sanofarm d.o.o., Vinska klet Korenika & Moškon, Atlantic Grupa d.d., Dolher d.o.o., Vina Zaro 1348, Gostilnica Bujol Izola, Komunala Izola, FILKO – Filiput Darko s.p., Slaščičarna Jadran pri Ekremu, Hotel Marina, Vina Štule, Veterinarski center Lara, Avto Center Jereb, Radivoj Nardin s.p., Skupnost Italijanov Pasquale Besenghi Degli Ughi Izola - društvo za kulturno in športno dejavnost, Obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti in Ministrstvo za kulturo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  07 .07. 2021 ob  18: 17
Hmm Izola,ko smo spodili italijane je bila prilika za hiso ob morju na pou zastonj,potem od osamosvojitve se je privatiziralo,odsel je delamaris,ladjedelnica,mehano,riba 1 riba 2..pa vendar je ostalo ime ribari ki ga lahko opazis na vsakem vogalu
Torej kaj pomeni bit Izolan?
Malo se lovimo z identiteto,rabimo nove heroje da bodo spet naredili Izolo veliko kot je bla nekoc...ali pa smo siti herojev in bi radi imeli samo mir
kaslc |  07 .07. 2021 ob  16: 41
11
Od gdaj pa je Ivo Vajgl zanimiv Izolan ?Od kar se je "preslil" v Izola dela samo škodo .
Ne rabimo mi takšnih zdraharjev-hujskačev.
Zgrešen naslov .
100 zanimivih rdečih "Izolanov".