100. OBLETNICA POŽIGA NARODNEGA DOMA: Pahor in Mattarella skupaj v Trst

Trst

Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Atenah sestal z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello. Dogovorila sta se, da se bosta naslednje leto skupaj udeležila slovesnosti ob 100. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu in tako potrdila iskreno prijateljstvo med sosednjima državama in narodoma.

Danes Slovenijo in Italijo povezuje evropska ideja, ki je utemeljena na spravi in sožitju. Predsednika sta se danes zavzela, da v tem smislu to poudarita z njuno prisotnostjo na svečanosti v Trstu, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Narodni dom je bilo večnamensko poslopje in središče razvejane kulturne in gospodarske dejavnosti Slovencev v Trstu. V njem so bile med letoma 1904 in 1920 številne slovenske organizacije, med njimi društvi Sokol in Edinost, pa tudi gledališče, hranilnica, kavarna in hotel. Kot simbol slovenske navzočnosti v mestnem središču je bilo trn v peti italijanskim nacionalistom in fašistom, ki so ga zato 13. julija 1920 napadli, požgali in uničili.

Ob letošnji 99. obletnici so spominsko slovesnost prvič skupaj pripravile organizacije slovenske narodne skupnosti v Italiji. Ob stranki Slovenska skupnost, ki je več desetletij prirejala spominske slovesnosti, tudi Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet Slovenskih organizacij (SSO).

Predsedniki na srečanju v Atenah

Pahor in Mattarella sta se sestala ob robu srečanja predsednikov 13 držav članic EU t. i. skupine Arraiolos. Osrednje teme srečanja so soočanje z znaki gospodarskega ohlajanja in migrantsko krizo ter varnost EU in njenih državljanov.

Neformalno skupino Arraiolos sestavljajo predsedniki Bolgarije, Estonije, Grčije, Hrvaške, Irske, Italije, Latvije, Madžarske, Malte, Nemčije, Poljske, Portugalske in Slovenije. Predsednik Pahor se je v četrtek v Atenah dvostransko srečal tudi z irskim predsednikom Michaelom D. Higginsom.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija