100 LET REVOLUCIONARNEGA PEDAGOGA GIANNIJA RODARIJA: "V naših šolah je premalo smeha"

Koper

Minilo je sto let od rojstva Giannija Rodarija, ki je eden najpomembnejših predstavnikov sodobne italijanske književnosti. Gre za edinstvenega avtorja, ki je vstopil tako v srca otrok kot odraslih. Izpod njegovega peresa so nastale mnoge priljubljene zgodbe in literarni junaki. Ta pisatelj, pesnik, osnovnošolski učitelj, novinar in pedagog se je rodil 24. oktobra 1920 v Omegni, umrl pa je 14. aprila 1980 v Rimu. S pisateljevanjem se je pričel ukvarjati zelo mlad in tej svoji strasti kmalu pridružil še politični angažma.

Leta 1947 je postal novinar in bil v redakcijah pomembnih časopisov, ustanovil mladinsko revijo Il Pioniere in vodil Il Giornale dei Genitori. Leta 1970 je prejel nagrado Hansa Christiana Andersena za mladinsko književnost. Njegova dela so bila prevedena v veliko jezikov. Otrokom je poklonil lepo število zgodb in izštevank, vseskozi ohranjal stik z učenci in z njimi ustvarjal zgodbe, jih poslušal in bil poslušan.

Učitelje je učil, da lahko otroke poučujejo na drugačen način, jih razumejo, poslušajo njihova sporočila. Staršem je pokazal, kako lahko izboljšajo odnos z otroki, kako lahko postanejo bolj dostopni in bolje komunicirajo. Vsem nam je zapustil v dar svojo fantazijo, svoj humor, svoj neskončni optimizem.

Ob tej častitljivi obletnici Oddelek za italijanistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem v sodelovanju z Generalnim konzulatom Republike Italije v Kopru, Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti, Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini iz Pirana ter Italijanskim središčem Carlo Combi iz Kopra organizira vrsto dogodkov, s katerimi bo skušal prikazati revolucionarne vsebine Rodarijeve poetike, ki je stremela k vzgajanju nove generacije strastnih bralcev preko svojih zabavnih in globokoumnih knjig.

Prvi tak dogodek je organizacija književnega in umetniškega natečaja imenovanega "100 Gianni Rodari" - Na krilih fantazije, ki je bil namenjen učencem osnovnih in dijakom srednjih šol. Vodilo tekmovanja je bila Rodarijeva misel, da lahko vsak uporablja jezik ali druge oblike komunikacije, tudi če sam ni umetnik. Na natečaj se je prijavilo 272 učencev pod mentorstvom 21 učiteljev iz štirih slovenskih in italijanskih osnovnih šol Obalo-kraške regije. Podelili smo po tri nagrade za vsako starostno obdobje, vsi sodelujoči pa so dobili priznanje za sodelovanje.

23. oktobra je bila na Fakulteti za humanistične študije odprta potujoča Rodarijeva razstava poimenovana “Čudoviti Gianni – Stenska antologija na 21 panojih”. Gre za predstavitev Rodarijevih besed opremljenih z ilustracijami, ki jo je prvotno zasnovala organizacija Coordinamento Genitori Democratici ob 80-letnici v sodelovanju z založniki Edizioni EL, Einaudi Ragazzi, Emme Edizioni in z ilustracijami Paole Rodari. Razstava bo ostala v prostorih FHŠ do 6. novembra, ko se bo selila najprej v Piran in potem po ostalih obalnih šolah in organizacijah.

Za konec še nekaj značilnih Rodarijevih misli, ki se nahajajo tudi na panojih in ki predstavljajo srž njegove poetike:

"Ostaja potreba, dolžnost, da predstavimo otrokom ne samo lepoto življenja ampak tudi 'strast' življenja; da jih vzgajamo ne samo, da govorijo resnico temveč tudi, da začutijo strast po resnici. Ne smemo se zadovoljiti s tem, da so zadovoljni. Moramo čutiti strast v tem kar počnejo, kar govorijo, kar gledajo."

"Z zgodbami in njihovim fantazijskim ustvarjanjem pomagamo otrokom, da vstopajo v realnost skozi okno in ne čez vrata. To je zanimivejše in torej koristnejše."

"Otroka moramo nasmejati. Na splošno je v naših šolah premalo smeha. Najtežje se je boriti s prepričanjem, da mora biti vzgoja uma resna stvar."

Deli novico: