10 MILIJARD DOLARJEV VELIKA LUKNJA V GOSPODARSTVU: Kako hitro bo okrevanje po pandemiji?

Svet

Globalno gospodarstvo bo letos po pandemiji covida-19 okrevalo hitreje od prvotnih napovedi. A bo vseeno v njem ostala luknja, velika okoli 10.000 milijard dolarjev, navaja UNCTAD. Medtem ko so bogatejše države zagnale obsežne stimulativne programe, v nerazvitem svetu ljudje trpijo, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Globalno gospodarstvo bo letos poraslo za 4,7 odstotka, medtem ko je prva napoved govorila o 4,3 odstotka. A bo v primerjavi s scenarijem, v katerem globalne pandemije covida-19 ne bi bilo, v njem še vedno zijala okoli 10.000 milijard dolarjev velika luknja, je sporočila Konferenca ZN za trgovino in razvoj (UNCTAD). Gre za okoli dvakratni obseg japonskega bruto domačega proizvoda (BDP).

Lani je globalno gospodarstvo upadlo najbolj, odkar od 50. let prejšnjega stoletja obstajajo skupni statistični podatki, je v novem poročilu zapisal UNCTAD.

Ob tem je konferenca opozorila na razlike med državami. Bogate države, nenazadnje ZDA s 1900 milijard dolarjev vrednim paketom pomoči, so s fiskalno politiko podprle podjetja in gospodinjstva. Kitajska se je že lani povrnila na pot gospodarske rasti. Medtem pa se ljudje v manjših in manj razvitih državah borijo za preživetje. Med drugim je zato potrebna krepitev mednarodne pomoči.

Svetovna banka je januarja ocenila, da bo globalno gospodarstvo letos okrevalo po štiriodstotni stopnji. Napoved Mednarodnega denarnega sklada je bolj optimistična, saj napoveduje 5,5-odstotno globalno gospodarsko rast.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija