V TRETJEM BIOLOŠKEM VEČERU O ANTIOKSIDANTIH: Snovi, ki ljudem pomagajo ohranjati zdravje

Koper

Vabijo vas na tretje predavanje v ciklu Famnitovih Bioloških večerov 2023/24.

Predavanje z naslovom 'To be stressed or not to be stressed – Antioxidants for plants and humans' bo izvedla Anna Gasperl.

Predavanje bo potekalo v torek, 19. decembra, ob 19. uri preko videokonferenčnega orodja ZOOM.

Anna Gasperl je rastlinska fiziologinja in zunanja predavateljica na Inštitutu za biologijo, Univerze v Gradcu. Leta 2006 je predavateljica končala dodiplomski študij Biodiverziteta in ekologija na Univerzi v Gradcu, leta 2009 pa magistrski študij Botanika, v okviru katerega je opravila tudi terensko delo v Južni Afriki (Univerza Stellenbosch). Svoj doktorski študij je zaključila leta 2017, v okviru katerega je preučevala vpliv mraza in hormonov na presnovo sladkorja pri rastlinah. Predavateljica je delovala tudi kot asistentka v skupini 'Stres in celična biologija rastlin' (2018-2021). V okviru naravoslovnega izobraževanja je nadgrajevala svoje znanje z delom v Botaničnem vrtu in Prirodoslovnem muzeju v Gradcu ter na Akademiji za sadje in zelenjavo Frutura. Danes skupaj z dr. Mario Müller preučuje odpornost rastlin na stres v povezavi s spremembo svetlobe, dostopnost vode ali okužbo s patogenimi mikroorganizmi. Raziskuje tudi fiziološko prilagajanje rastlin na neugodne razmere.

Antioksidanti pomagajo ljudem ohranjati zdravje in hkrati preprečujejo morebitne poškodbe. Morda se vam zdi slednje znano? Takšne izjave se namreč pogosto uporabljajo v oglasih pri izboljšanju imunskega sistema, saj so antioksidanti kot taki kemična spojina, ki lahko nevtralizirajo proste radikale. Ti pa lahko od drugih molekul odvzamejo elektron, kar pomaga pri celični komunikaciji. V primeru, da ti presegajo določeno mejo tolerance, pa lahko povzročijo poškodbe DNK, puščanje celic in druge resne težave. Nekatere antioksidante, kot je glutation, lahko človeško telo proizvaja samo, medtem ko je potrebno ostale vnašati s hrano. V prvem delu predavanja boste spoznali, kako rastlinski antioksidanti delujejo pri rastlinah in pri ljudeh. Predavateljica se bo v drugem delu osredotočila na delovanje antioksidantov pri ljudeh in rastlinah, kjer bo govora o njihovi zaznavi v rastlinskih celicah ter kako njihovo premikanje pomaga pri spopadanju z neugodnimi razmerami. 

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Celoten program letošnjih bioloških večerov z ZOOM povezavo je dostopen tukaj.

Če ste prvo predavanje z naslovom 'Kritičen pogled na uveljavljanje koncepta ekosistemskih storitev v Evropi in Sloveniji'si ga zdaj lahko ogledate tukaj.