V DIVAČI SE JE RODILA ODLIČNA IDEJA: Od jutra do večera 3D-tiskajo vizirje za zaščito in jih brezplačno delijo ustanovam (FOTO)

Slovenija

V krizi zaradi koronavirusa se mnogi sami angažirajo in pomagajo. Prejšnji teden smo poročali o Izolanki, ki šiva maske in jih brezplačno deli prebivalcem, nova pozitivna pobuda pa se je pojavila v Društvu elektronikov Slovenije s sedežem v Divači.

Nosilci, izdelani s tehniko 3D-tiska (foto: osebni arhiv/Darko Volk)

Predsednik društva Darko Volk je dobil idejo, da bi njihovi člani, ki imajo svoje 3D-tiskalnike, lahko tiskali nosilce za vizirje. Kmalu so se jim pridružili še njihovi simpatizerji in trenutno 35 ljudi po vsej Sloveniji tiska nosilce. Vizirje brezplačno razpošiljajo najbolj izpostavljenim ustanovam po Sloveniji, kot so domovi za starejše, domovi za varstvo odraslih in zdravstveni domovi. V društvu že dobivajo njihove povratne informacije in zahvale.

Pri tisku sodelujejo vsi člani društva, nekatera podjetja pa jim brezplačno dobavljajo materiale. Trenutno imajo povpraševanj za več kot 1500 mask, potrebe pa se nenehno zvišujejo.

Darko Volk in natisnjeni nosilci (foto: osebni arhiv)

Predsednik društva, ki koordinira internetno skupino njihovih članov in simpatizerjev, ki od doma 3D-tiskajo vizirje, je pojasnil, da se je ideja za to rodila 31. marca in povsem spontano. Že dan kasneje, 1. aprila, so se organizirali.

"Na internetu sem zasledil načrt za vizir, ki sem ga izdelal zase. Ker sem imel slučajno pot do osebnega zdravnika, sem se hotel 'pohvaliti' in sem prišel s tem vizirjem. Izpadlo je nerodno, ker oni niso imeli nič, jaz pa sem imel vizir. Sledilo je večminutno prepričevanje, da sem ga naredil sam. Ko sem ugotovil, da si ga želijo, sem jim ga poklonil. Ko sem že odšel, sem čez 20 minut prejel klic, če bi lahko naredil še kakšnega. Naslednji dan sem jim prinesel štiri, potem pet in nato še sedem vizirjev. Rekli so, da jih imajo zdaj dovolj in me vprašali, če lahko še komu dajo moj kontakt. Že čez deset minut sem prejel eno stran in pol želja in še so prihajale, bil je en tak mali čudež," pripoveduje Volk.

Fotografija je simbolična. (vir: Pexels)

Društvo elektronikov Slovenije je že pred leti v sklopu projekta izdelalo 80 3D-tiskalnikov. Predsednik društva jih je zdaj pozval, naj se vključijo k pobudi in nastala je internetna skupnost članov društva in njihovih simpatizerjev, ki se koordinirajo prek spletnega foruma. Z donacijo so prejeli 20 kg prozorne folije, eden od njihovih članov pa ima laserski rezalnik, s katerim reže folije za nosilce.

Njihovo delo poteka od jutra do večera. Volk jih koordinira in sprejema potrebe od ustanov. Člani mu dnevno sporočajo, koliko nosilcev so uspeli natisniti. Na podlagi te informacije predsednik koordinira, koliko folij je treba poslati posameznim članom. Istočasno pošilja članom informacijo, kam poslati vizirje.

(vir: RawPixel)

Kot dodaja Volk, bodo v naslednjem tednu sicer prenehali s 3D-printanjem, saj bodo s pomočjo donatorjev izdelali stroj za brizganje plastike, ki bo izdelal en nosilec v 15 sekundah. Hitrost 3D-tiskanja je precej počasnejša; odvisna je predvsem od kakovosti tiskalnika. Ceneni kitajski 3D-tiskalniki tiskajo en vizir tudi do pet ur, medtem ko zmogljivejša naprava za to potrebuje okrog dve uri.

Do tega trenutka so skupno izdelali 993 vizirjev in jih razposlali 562. Ustanove, ki se obračajo nanje, trenutno potrebujejo 1505 vizirjev in številka se veča iz minute v minuto.

(vir: Unsplash)

Kot poudarja Volk, so vsi vizirji delo prostovoljcev, domačih mojstrov, in niso certificirani. Tega izdelka ne smejo prodajati in tudi v prihodnje se ne bodo spuščali v borbo pridobivanja certifikatov. "Ker je virus nepismen in ne zna brati certifikata, je bolje, da mi delamo vizirje ta čas. Bolje imeti nekaj, kar je priročno, kot pa ne imeti ničesar," je dejal pobudnik akcije. "Ko se bo pojavil izvajalec s certifikatom, se bomo umaknili. Če se pa pojavijo oderuhi, takrat pa se bomo pojavili še mi, ki bomo še naprej brezplačno izdelovali vizirje," je dodal.

Vse zahtevke za vizirje sprejemajo na e-naslovu darko.volk@gmail.com.

Med podjetji, ki so donirali Društvu elektronikov Slovenije, so: AlCu d.o.o., orodjarna Liv iz Postojne, Resinex d.o.o., Tei d.o.o. in Rajko Skok s.p.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .04. 2020 ob  16: 01
bravo!!!!