ŠVEDSKA BO ZAPROSILA ZA VSTOP V NATO, PUTIN: "To bi lahko terjalo odziv"

Svet

Švedska premierka Magdalena Andersson je danes potrdila, da bo njena vlada formalno zaprosila za članstvo v Natu. Anderssonova je novico sporočila skupaj z Ulfom Kristerssonom, predsednikom glavne opozicijske stranke Zmerna stranka, katere poslanci so prav tako podprli pridružitev k zavezništvu. Putin odgovarja, da članstvo tako Švedske kot Finske v Natu ni grožnja, a bi lahko terjalo odziv.

Kdaj bo Švedska formalno zaprosila za članstvo še ni jasno, saj bo to storila skupaj s Finsko, je pojasnila premierka. Dodala pa je, da verjame, da se bo to zgodilo v kratkem.

Ob tem je dejala, da še ne vidi neposredne vojaške grožnje Švedski, a dodala, da bo Švedska ranljiva predvsem v vmesnem času, preden bo njena prošnja odobrena s strani vseh aktualnih članic Nata. "Pričakujemo, da to ne bo trajalo več kot eno leto," je dejala premierka.

Kristersson je na skupni novinarski konferenci izrazil prepričanje, da pri pridružitvi Natu ne gre za strankarsko politiko, pač pa za prevzemanje skupne odgovornosti za državno varnost.

Putin: Članstvo Finske in Švedske v Natu ni grožnja, a bi lahko terjalo odziv

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da Moskva odločitve Švedske in Finske za članstvo v Natu ne vidi kot neposredne grožnje, da pa bi nameščanje vojaške infrastrukture na njunem ozemlju lahko sprožilo odziv Moskve. "Ta odziv bo odvisen od narave groženj, ki se bodo pojavile za nas," je pojasnil. Po njegovem je treba natančno preučiti načrte zavezništva, predvsem ZDA, da poveča globalni vpliv.

Po Putinovem prepričanju se Nato uporablja kot instrument zunanje politike ZDA in to, kot je dejal, zelo agresivno in vztrajno, poroča ruska tiskovna agencija Ria Novosti.

Putin je znova omenil tudi delovanje ameriških laboratorijev za biološko orožje na ukrajinskih tleh. Moskva je sicer že v preteklosti večkrat izrazila obtožbe, da so ZDA v Ukrajini več let razvijale različno biološko orožje. Ameriški laboratoriji na postsovjetskem prostoru so zbirali biološke materiale in preučevali specifičnosti širjenja nevarnih bolezni, v Ukrajini pa so razvijali biološko orožje, je zatrdil ruski predsednik. Kot je še dejal, so se med "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini dokopali do pomembnih dokazov o tem, da so v bližini ruskih meja izdelovali sestavne dele biološkega orožja.

Kijev je znova obtožil, da poveličuje naciste, Zahodu pa očital, da si zapira oči pred neonacizmom in ga celo spodbuja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  16 .05. 2022 ob  22: 17
-1
Bravo Putin, ne daj se! Zradiraj te neofasite, njihovega kokainarskega predsednika in preklete Švede, ki so med drugo svetovno vojno zalagali Nemce z zelezom
vseved |  16 .05. 2022 ob  20: 02
Ti bedaki v Bruslju in Washingtonu prav kličejo po tretji svetovni vojni!