PREDSEDNIŠKE VOLITVE V FRANCIJI: V drugi krog Macron in Le Penova

Svet

Uradni rezultati po okoli 97 odstotkih preštetih glasov potrjujejo to, kar so v nedeljo zvečer po zaprtju volišč v prvem krogu predsedniških volitev v Franciji pokazale vzporedne volitve. V drugi krog gresta sedanji predsednik Emmanuel Macron, ki je prejel 27,6 odstotka glasov, ter desna Marine Le Pen s 23,4 odstotka podpore.

Končni rezultati naj bi bili znani še danes. Macron naj bi medtem po sinočnjih napovedih danes že prepričeval volivce na severu Francije, Le Penova pa se bo sestala s svojo volilno ekipo, preden se znova loti nagovarjanja svojih najzvestejših volivcev v majhnih krajih in na francoskem podeželju.

Dvojico zdaj čakata dva tedna intenzivne volilne kampanje, piše francoska tiskovna agencija AFP in dodaja, da se tokrat v drugem krogu – ta bo potekal 24. aprila – napoveduje precej tesnejša bitka med omenjeno dvojico, kot je bila tista pred petimi leti.

To so že napovedale tudi štiri nove ankete, objavljene v nedeljo zvečer, ki Macronu v povprečju napovedujejo zmago s 53 proti 47 odstotki, ena od njih pa celo z zgolj 51 proti 49 odstotki.

V analizi volilnih izidov sicer AFP izpostavlja, da je Macron – kljub temu da je s svojo kampanjo začel pozno in je imel le en večji predvolilni shod – odrezal malce bolje od pričakovanj. Poleg tega je že v nedeljo zvečer po objavi rezultatov vzporednih volitev dobil podporo večine poraženih predsedniških kandidatov.

A kot je poudaril pred svojimi privrženci: "Ne mislite, da je že karkoli odločeno. Razprave, ki jih bomo imeli v prihodnjih 14 dneh, bodo odločilne za našo državo in za Evropo." "Ko je skrajna desnica v vseh svojih oblikah tako visoko v naši državi, pač ni mogoče reči, da stvari dobro potekajo," je priznal.

Skrajno levi predsedniški kandidat Jean-Luc Melenchon je sicer v prvem krogu le za las zaostal za Le Penovo in posledično za drugim krogom, saj mu je sodeč po dosedanjih izidih pripadlo kar 21,9 odstotka glasov.

Skrajno desni Eric Zemmour je medtem z okoli sedmimi odstotki pristal na četrtem mestu, zmerno desna republikanka Valerie Pecresse pa je z vsega 4,7-odstotno podporo zabeležila doslej najslabši volilni rezultat za svojo stranko. Podobno velja za zelenega Yannicka Jadota, ki je pristal na 4,5 odstotka glasov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija