EU poziva Avstrijo in Luksemburg k odpravi bančne tajnosti

Finančni ministri EU zaradi vztrajnega nasprotovanja Avstrije in Luksemburga še niso uspeli doseči dogovora o razširitvi evropskih pravil o obdavčevanju dohodkov od prihrankov, ki naj bi prinesla samodejno izmenjavo bančnih podatkov in bila ključen korak v boju proti davčnim utajam. Evropska komisija je državi pozvala k odpravi bančne tajnosti.

Evropski komisar za davke Algirdas Šemeta je Avstrijo in Luksemburg pozval, naj pristaneta na razširitev evropskih pravil o obdavčevanju dohodkov od prihrankov, ki naj bi prinesla samodejno izmenjavo bančnih podatkov, ter s tem odpravita bančno tajnost.

Ključen korak v boju proti davčnim utajam in goljufijam

Avstrija in Luksemburg namreč že več let preprečujeta sprejetje razširjene direktiva o obdavčenju dohodkov od prihrankov, ki velja za ključen korak v boju proti davčnim utajam in goljufijam. Vrh EU je maja pozval k sprejetju novih pravil najpozneje do konca leta.

"Doba bančne tajnosti se končuje," je poudaril Šemeta. Današnja razprava finančnih ministrov EU je po njegovih besedah potekala v "ugodnejšem vzdušju kot kdaj koli prej". A dogovora še ni. "Čas je za enotnost," je pozval.

Samodejna izmenjava bančnih podatkov je postala nov mednarodni standard in svet si prizadeva za njegovo uveljavitev. "EU ni več tista, ki vleče prve poteze. Svet se že premika. EU ne sme zaostati," je opozoril komisar in poudaril, da mora posredovati jasno znamenje, da je resna v boju proti davčnim utajam.

Komisija doslej ni dosegla zadostnega napredka

Avstrija in Luksemburg sicer želita, da se EU najprej dogovori o izmenjavi bančnih podatkov s sosednjimi davčnimi oazami, predvsem s Švico, sicer pa se pogaja tudi z Liechtensteinom, Monakom, Andoro in San Marinom. Opozarjata, da komisija doslej v teh pogajanjih ni dosegla zadostnega napredka.

"Avstrijo in Luksemburg predvsem skrbijo enakovredni dogovori s tretjimi državi, predvsem s Švico," je po koncu zasedanja povedal državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko.

"Pogajanja s Švico sicer potekajo, ampak očitno bi Avstrija in Luksemburg želela večji napredek, več dorečenosti v pogajanjih, preden bi pristali na to direktivo, s čimer pa se ostale članice ne strinjamo in menimo, da je trenutek zrel, da predlog direktive podpremo že zdaj," je še pojasnil.