Ajdovci bodo o RCERO glasovali še enkrat

Vipavska dolina

Zbrani na današnji seji sveta severnoprimorske regije so ajdovskemu županu dali teden dni časa, da skliče izredno sejo občinskega sveta in na njej sprejme sklep o nadaljnjem sodelovanju v projektu izgradnje regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO) Stara gora.

Podpredsednik sveta regije, mirensko - kostanjeviški župan Zlatko Martin Marušič je povedal, da bo na seji prisoten tudi sam, povabljeni pa bodo tudi preostali severnoprimorski župani, ki bodo želeli sodelovati.

Ajdovci raje na svoje

Občina Ajdovščina je bila  za novogoriško občino drugi največji investitor projekta. Po nedavnem izstopu Občine Idrija iz konzorcija za izgradnjo RCERO pa preostale občine nimajo dovolj denarja za 40 milijonov evrov vreden projekt. Vanj je Ajdovščina doslej že vložila 176.000 evrov, ki jih verjetno ne bo dobila povrnjenih, če se bodo svetniki odločili, da v projektu izgradnje ne bodo več sodelovali.

Na četrtkovem občinskem svetu Ajdovščine so svetniki izglasovali sklep, da ne bodo več vplačevali denarja za izgradnjo skupnega regijskega centra, pač pa bodo raje denar vlagali v svojega pod Dolgo Poljano, ki je po njihovem že sedaj eden najbolje urejenih v državi.

Vendar je njihov center za odlaganje odpadkov, s katerim upravlja Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina, ostal brez okoljevarstvenega soglasja, pretekli mesec pa jim je poteklo tudi dovoljenje za začasno skladiščenje odpadkov.

Ali taka odločitev ajdovskih svetnikov, ki so jo podprli z osmimi glasovi za in sedmimi proti, pomeni, da je ogrožen celoten projekt, bo znano po izredni seji, ki naj bi jo ajdovski župan sklical prihodnji teden. Sklep občinskega sveta sicer zavezuje vodstvo občine, da v prihodnjih mesecih ne vloži 1,2 milijona evrov, kolikor naj bi še prispevala v projekt.

 

Pravno reševanje spora ni izključeno

Marušič je še povedal, da bodo župani v primeru, da ajdovski občinski svet ne bo popravil sprejetega sklepa, iskali pravno rešitev spora. Projekt ostaja tak, kot je bil predstavljen in potrjen tudi na državni ravni, zato Marušič ne razume, kaj je spodbudilo razpravo ajdovskih svetnikov in njihovo novo odločitev.

 

 

Deli novico: