Zakaj mleka ne bi smeli shranjevati v vratih hladilnika? Ker temperatura v hladilniku ni povsod enaka in prav pri vratih je najvišja. Prav tako so vrata podvržena večjim temperaturnim spremembam. Prav tako ni dobro v vratih shranjevati jajc, čeprav to počne večina.
ZAKAJ SE KVARIJO ŽIVILA V HLADILNIKU? Kuhano hrano postavite nad sire
Idealno mesto za shranjevanje obojega je srednja polica hladilnika, kjer je temperatura najbolj konstantna.
V predal na dno hladilnika je primerno shranjevati sadje in zelenjavo.
Na prvo polico damo sveže mesto, ribe, in morske sadeže, ki jih je dobro zaviti v folijo.
Na drugo polico shranite mlečne izdelke, jajca in suhomesnate izdelke.
Na najvišjo polico shranite ostanke večerje, kosila ali narezane salame.
V vrata shranite namaze, vloženo zelenjavo, sokove in marmelade. Prostor je primeren tudi za shranjevanje masla in mehkih sirov.
Surova živila naj bodo čim dlje od pripravljenih živil. Kuhano hrano postavite nad sire.
V hladilnik ne sodi sadje kot so banane, avokado, nekaterine, hruške, slike in jabolka. Spuščajo namreč pline in s tem spodbujajo kvarjenje drugega sadja ter zelenjave. Od zelenjave v hladnilniku ne shranjujte čebule (zaradi vlage začne hitreje gniti), paradižnika (izgubil bo pravi okus) in krompirja (na mrazu se škrob spremeni v sladkor).