20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
08:58
23.10.2018

ZA VEČJO KAKOVOST BIVANJA: V ZD Izola uradna otvoritev demenci prijazne točke

V Zdravstvenem Domu (ZD) Izola bo ta petek zaživela demenci prijazna točka. Na pot jo bosta pospremila direktor Zdravstvenega doma Izola Evgenij Komljanec in predsednica Spominčice Štefanija L. Zlobec.

Vsebino omogoča ZD Izola
12.06.2018 ob 07:00

Evgenij Komljanec

"Ohranjanje dostojanstva in aktivne vloge v skupnosti ter spoštovanje so ključni dejavniki ohranjanja samostojnosti in integritete oseb z demenco, kot tudi zmanjševanja stigme," poudarja direktor ZD Izola Evgenij Komljanec. V okviru oblikovanja demenci prijaznega okolja bo kot ena od podpornih aktivnosti vzpostavljena demenci prijazna točka, s katero želimo v ZD Izola zagotavljati vključenost in opolnomočenje oseb z demenco ter njihovih svojcev. "Želimo vzpostaviti točko, kjer bosta do oseb z demenco prijazna že sprejem in čakalnica, kjer se bodo osebe z demenco in starejši počutili kakovostno obravnavane in varne."

Namen demenci prijaznih točk je namreč ozaveščati javnost o tej bolezni možganskih celic in pomagati osebam z demenco in njihovim svojcem. Na demenci prijazno točko bodo lahko prišle po informacije zlasti osebe v zgodnji fazi bolezni, ko so še samostojne in aktivne, njihovi svojci in tudi drugi, kot so zaposleni, ki imajo pri svojem delu veliko stikov s strankami, med katerimi so tudi osebe z demenco. Tovrstne točke bodo nudile tudi pomoč osebam z demenco, saj se pogosto zgodi, da se izgubijo in ne najdejo poti domov, saj ne prepoznajo okolice, v kateri živijo.

V okviru projekta Za demenci prijazno skupnost so v ZD Izola v sodelovanju z društvom Spominčica ob velikem zanimanju izvedli več usposabljanj za strokovne delavce in sodelavce ter za občane, v mesecu septembru si sledijo še seminarji za strokovno osebje in seminarji v obliki delavnic Alzheimer Cafe za osebe z demenco, na katere bodo povabljeni svojci, prostovoljci in neformalni oskrbovalci.


Znaki demence so, denimo, postopna izguba spomina, težave pri govoru (iskanje pravih besed), osebnostne in vedenjske spremembe, upad intelektualnih funkcij, nezmožnost presoje in organizacije, težave pri vsakodnevnih opravilih, neskončno ponavljanje enih in istih vprašanj, … "Vsako pozabljanje še ni demenca! O demenci govorimo takrat, ko so prvi znaki tako pogosti, da motijo posameznikovo vsakdanje življenje," poudarjajo v ZD Izola.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno