ZA OLJKARJE ZAHTEVNO LETO: Do 40-odstoten izpad pridelka, kakšna bo kakovost?

Obala

Zaradi suše in slabe ploditve bodo oljkarji letos beležili do 40-odstoten izpad pridelka. Po dolgotrajni poletni suši in deževnem septembru pa se dozorevanje oljk vendarle izboljšuje, ugotavlja Viljanka Vesel iz centra za oljkarstvo, ki priznava, da je težko napovedati, kakšna bo letos kakovost olja.

Dolgemu sušnemu obdobju, ko so rastline počivale in so bili plodovi presušeni, so v prejšnjem mesecu sledile obilne padavine. Če se je to po eni strani pozitivno odrazilo na predelavi oljk, pa so se plodovi naenkrat napili vode in to je vplivalo na znižanje oljevitosti, je za STA pojasnila vodja centra za oljkarstvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Viljanka Vesel.

Ob nekoliko lepšem vremenu v zadnjem obdobju se sicer tudi oljevitost popravlja, dozorevanje plodov pa je primerljivo s prejšnjimi leti, čeprav so med različnimi lokacijami tudi velike razlike.

Izpad glede na pričakovan pridelek bo do 40-odstoten, kot je Veselova ocenila že pred časom, na nekaterih lokacijah pa utegne biti tudi višji. Vodja centra za oljkarstvo razloge vidi tako v poletni suši kot slabi ploditvi v pomladnem obdobju.

Kakšne kakovosti bo letošnje olje, je nehvaležno napovedovati. Ob dolgotrajni suši na splošno velja, da je olje bolj grenko in pikantno, a zato vsebuje več za zdravje koristnih fenolov. Glede na padavine v zadnjem obdobju pa je mogoče pričakovati, da bo olje vendarle dokaj uravnoteženo. "Dober oljkar zna iz vsake sezone najti najboljše," je sklenila Veselova, ki verjame, da bo pridelovalci tudi letos lahko dosegli tudi vrhunsko kakovost olja.

V Sloveniji se iz tujine uvaža številna, tudi zgolj dekorativna drevesa, zato je treba pri nakupu biti pozoren, da imajo drevesa t.i. rastlinski potni list, ki nam pove vse o določeni rastlini, od lokacije matičnih dreves prek celotne verige vse do končne prodajalne, svari Veselova.

Posebnost letošnjega leta v primerjavi s preteklostjo je bila odsotnost oz. minimalen pojav oljčne muhe, zaradi česar na nekaterih lokacijah sploh ni bilo potrebno škropljenje, prav tako je bilo manj težav z oljčnim moljem. Po drugi strani Veselova opozarja na potencialne težave zaradi pavjega očesa.

V zadnjem času pa oljkarje skrbi bakterija xylella fastidiosa, ki povzroči, da propadejo cela drevesa in pred njo ni druge rešitve kot posek. Pojav bakterije, ki se je pred leti pojavila najprej v južni Italiji in se ne omejuje zgolj na oljke, so že zabeležili tudi v Franciji in predstavlja resno nevarnost tako z vidika pridelka kot vpliva na kulturno krajino, zato je treba pozornost tudi pri razmnoževalnem materialu rastlin.

Deli novico:

oljke |  08 .10. 2017 ob  20: 39
vsak ,ki ima oljke ve koliko dela in stroškov je , jaz bi dal ceno 20 eur za liter , tisti pa ,ki samo olje kupujete ne komentirat o ceni , kje ga pa kupite se tako sami odločite , pa nič računic in zavisti koliko kdo zasluži , ki ima oljke , verjemite , da ne naredite prave računice , če vse sešteješ - BREZ DELA
olivno olje |  08 .10. 2017 ob  16: 31
@olivno olje te vaše pravljice o velikih stroških za pridelavo tega olja,prihranite za forešte,ki jim ga hočete prodat po tej ceni.V glavnem se ga prodaja v rinfuzi na črno brez računa in bilokakšnih papirjih o kvaliteti,razen tega v steklenicah z nalepko in vsem ostalim isto kot prt vinu,ne rečem tako ima svojo ceno vse ostalo je čisti biznis in mešetarjenje,če se nebi splačalo jih večina nebi rezala trte in sadila oljke.
@olivno olje |  08 .10. 2017 ob  09: 46
večina se sploh ne zaveda koliko stroškov je potrebnih, da ljudem ponudiš EKSTRA DEVIŠKO OLJE SLOVENSKE ISTRE , ZOP. Vzorčenje, analize, steklenica, nalepke, zamaški,številke,... Da o stroških obdelave, pobiranja, torklje ,skladiščenja pri konstantni temperaturi poleti in pozimi sploh ne govorimo.
In ko vse to narediš pride kupec ki bi imel 5litrov olja v plastenki !!!
olivno olje |  08 .10. 2017 ob  05: 48
-1
Z domače pridelanem olivnim oljem je ista štorja kot z vinom tisti,ki ga sami pridelajo zase in za prodajo ga hvalijo in je najboljše.Za nas,ki ga nimamo in ga kupujemo,pa ni tako,nam je bolj pomembno,kaj je na krožniku kot s čem si bomo zabelili hrano.Nismo vsi isti po okusu in pri denarju,meni je 12,15,18 in več € za 1liter olja malo pretirana cena posbno tu na obali,kjer ga je precej.Ista štorja je z vinom!
kaj težite  |  07 .10. 2017 ob  22: 16
o ceni , vsak naj ga kupi kjer hoče in bo tiho , eni imamo oljkarje ,ki jim zaupamoin ga ne kupimo drugje
jurij |  07 .10. 2017 ob  20: 30
@malo pretiravaš,z veseljem ti prinesem steklenico olja, da se prepričaš. Moje - verjamem da tudi od večine pridelovalcev - olje je ekološko pridelano ,z zaščiteno označbo porekla , .... dobiš lahko tudi vsa potrdila in certifikate pooblaščenega inštituta.
Ne verjamem pa, da bi ti vse to kaj koristilo, ker očitno nimaš zadostnega znanja o kvaliteti olja pridelanega v Slovenski Istri, in poješ vsa govna iz tujine .
malo pretiravaš @jurij |  07 .10. 2017 ob  19: 22
-1
Ti,ki se toliko spoznaš na vse,me prav zanima koliko oljčnega olja prodaš, komu in po kakšni ceni in imaš deklaracijo in analizo za to olje,ali samo nakladaš kot večina na tem portalu in se imaš za strokovnjaka na vseh področjih.Oljčno olje Adriatik polnejo v Vodicah in je odlično za to ceno (7€)sem napisal dvomim,da si sam jedel boljšega,jaz sem samo ne po tej ceni.
jurij |  07 .10. 2017 ob  18: 11
-1
@malo pretiravate, vidim, da nimaš pojma .Zato je prav, da kupuješ in uživaš odpad in si zelo zadovoljen.
malo pretiravate |  07 .10. 2017 ob  17: 42
-1
Dobrega in kvalitetnega olja je tukaj pri nas malo imamo,pa veliko količino oljčnega olja,ki ga že vsak drugi proizvaja in se vsak z njim hvali kako je kakovostno in najboljše,pa čeprav ga vsak šprica s vsemogočimi škropivi.Sam ga ne proizvajam uporabljam ga,pa že mnogo let in vam povem,da mi to olje iz naših keajev sploh ni všeč in še precej drago je.Letos sem ga kupil v Konzumu na hrvaškem po 7€ liter in je odlično za to ceno.Prej sem ga kupoval v dalmaciji od kmetov po 11€ liter so,pa tudi pri njih podražali in pravtako kot naši špricajo in ga mešajo z navadnim semenskim oljem!
@Oljkar |  07 .10. 2017 ob  15: 32
trikat že berem. ne morem verjet kakšne ti pišeš... hahaha dej raje vzemi motorko in si odsekaj tisti nasad če ga res imaš... močno dvomim.
jurij |  07 .10. 2017 ob  14: 30
@oljar, tvoje olje je lahko zanič .Naše olje je zelo kakovostno,sicer ne bi pobirali nagrad na Hrvaškem - Split,Zadar, Krasica , Tar,...In ni res, da imamo preveč nasadov, ampak ravno nasprotno.Problem je, da ljudje ne znajo ceniti vrhunskega olja,ampak jih zanima samo cena.
Trte |  07 .10. 2017 ob  11: 03
se vun mečejo in se oljke sadijo,saj sem jaz naredil isto,pa pojma nimam o oljkah,pa so mi rekli,ti samo posadi in pol boš,kasiral,ko bojo oljkice rodile,tako je to! pa sem si rekel....pa probajmo saj ti dajo nepovratna sredstva,če pa ne gre pač ne gre.
1