26 °C
DANES
JUTRI
14 °C
24 °C
03:51
23.04.2018

VIKENDI TIK OB MORJU: V Ankaranu preteklost?

V Občini Ankaran so se lotili priprave Občinskega prostorskega načrta (OPN), s čimer se je v minulih dneh seznanil občinski svet. Sprejel je tudi odloke o začasnih ukrepih za zavarovanje urejanja prostora v okviru sprejemnja OPN. Zaščitni ukrepi prepovedujejo parcelacije in promet z zemljišči, rušenje starih oziroma gradnjo novih objektov, vključno z nadomestno gradnjo, postavljanje začasnih in pomožnih objektov ter urejanje trajnih nasadov.

Uredništvo, foto: arhiv, oocities.org, slovenia.info
04.07.2016 ob 11:07

Pred tem so v najmlajši obalni občini že opravili analize, pridobili strokovne podlage in ocene stanja, ki temeljijo na zakonodaji, ratificiranem Protokolu o celovitem upravljanju obalnih območij v Sredozemlju ter na izhodiščih, sprejetih na javnem posvetu z občani ter v sodelovanju z ljubljansko in eno od švicarskih univerz.

Pri načrtovanju OPN-ja so v Ankaranu, kot pojasnjujejo na občini, upoštevali tudi pobudo piranske enote Zavoda za varstvo narave za povečanje obsega zaščite rta Debeli rtič.

Trenutno spada v občini skoraj 80 odstotkov obale v območje stavbnih zemljišč, kjer je dopustna gradnja številnih vrst objektov, država pa je tudi uredila in pozidala tretjino območja ankaranske občine za potrebe razvoja mednarodnega tovornega pristanišča in obrambnih objektov države, ne da bi pri tem vključila lokalno skupnost, dodajajo na občini.

Pri pripravi OPN-ja se bodo v Ankaranu naslonili na vzdržen prostorski razvoj ter učinkovito in gospodarno rabo zemljišč, razvoj prostora z upoštevanjem sodobnih smernic in varovanje priobalnega pasu v širini najmanj 100 metrov.

“OPN bo zagotovil tudi varovanje naravnih vrednot, predvsem Debelega rtiča, varovanje kmetijskih, gozdnih in zelenih površin ter omogočil oblikovno in funkcijsko ustreznejši razvoj občinskega središča in drugih urbanih območij,” so še zapisali na občini.

Izr. prof. mag. Tadej Glažar, profesor na Fakulteti za arhitekturo, Univerze v Ljubljani: “Občanke in občani Ankarana so se skupaj z vodstvom občine pravilno odločili za nov pristop k urejanju njihovega bivalnega prostora. Ankaranska občina ima za razliko od drugih obalnih občin še vedno na voljo veliko zelenega prostora in nepozidane obale.”

Začasni ukrepi, ki jih je na zadnji seji sprejel ankaranski občinski svet, se nanašajo na območja priobalnega pasu, kmetijskih in gozdnih površin, Debelega rtiča, občinskega središča in na druge zelene površine v občini. Za take ukrepe so se odločili zaradi nevarnosti, da bi nadaljnje gradnje in parcelacije zemljišč bistveno otežile izvedbo prostorskih ureditev, predvsem kmetijskih, gozdnih in tudi urbanih območij.

“Ob izpolnjevanju predpisanih pogojev in po predhodni pridobitvi dovoljenja Občine Ankaran so dovoljena geodetska in druga pripravljalna dela, potrebna za izdelavo prostorskega akta za javno korist ter v drugih utemeljenih primerih. Dovoljene so tudi gradnje za izboljšavo komunalne, javne in druge gospodarske infrastrukture ter objektov v javnem interesu. V primeru zagotavljanja standardnih delovnih in bivalnih pogojev so dovoljena vzdrževalna dela, ki vključujejo rušenje dotrajanih in urejanje drugih objektov. Možen je tudi promet z nepremičninami, v kolikor ne onemogoča oziroma preprečuje bodoče prostorske ureditve, “ zaključujejo na občini.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
jlz za Fiktivna občina in @Fiktivna občina | 13.7.2016 ob 04:12 | 7.9.2016 ob 16:51
0
- +
Vajina komentarja sta "poden od podna" in kažeta samo vajino inteligenco, če temu lahko rečemo inteligenca. Delujeta le krivulji zavisti in neumnosti, žal.
ibro | 24.8.2016 ob 08:46
1
- +
Proto dokler mu pod nosom nepomahajo z dnarcem,ha ha ho ho hi hi
Anakarancan | 27.7.2016 ob 18:44
2
- +
Ankaran se končno razvija! Bravo nova uprava in tako naprej! čez leto ali dve nam bodo vsi fouš.. :)
@Fiktivna občina | 13.7.2016 ob 04:12
0
- +
Pejdi nazaj gor v Slovenijo od koder si pršu pa ne boš imel nobenih problemov :)
Polonica | 8.7.2016 ob 21:04
1
- +
Verjetno bo nekaj tudi za Miho ki mu vsak dan leze v rit.
Marko | 7.7.2016 ob 18:33
2
- +
Si Gregor počasi rezervira parcele ha,ha.
JOŽA | 5.7.2016 ob 17:00
2
- +
FREE AND GREEN ANKARAN
Joža | 5.7.2016 ob 12:50
0
- +
FREE
Brin | 5.7.2016 ob 11:38
10
- +
Ankaran postaja kraj kot se šika. Zavist Občanov, ki so dobili vsako leto cca. 5.000.000 ankaranskih Euričkov je seveda neskončna. V 25 letih = 125.000.000, ali stopetindvajset milionov Evrov. Glede na dejstvo, da smo v vseh letih dobili za ta denar le en tuš na valdoltrski (od letos) plaži in nekaj palm, ki so zmrznile že prvo zimo, se Občanke in Občani Ankarana čutimo okradene in opeharjene. Vrtec in Osnovno šolo Ankaran je delno financiralo ministrstvo za šolstvo, ostalo plačujemo Občani. Neizmerno smo veseli in ponosni na vse kar smo dosegli in veselimo se novih uspehov, ki so že na poti. :)
@Fiktivna občina | 5.7.2016 ob 09:04
5
- +
Dej si v telefonin opomnik, da čez 3 leta (ko bodo ene tri "vlade" že mimo) razložiš, zakaj je Ankaran še vedno nepozidan in zelen.
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno