20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
02:49
19.09.2018

V Slovenski Istri nastaja tematski park avtohtonih živali

V kratkem bo v Hrastovljah v okviru projekta Biodinet zaživel tematski park avtohtonih živali. V njem bodo obiskovalci lahko spoznali živali različnih slovenskih pasem, med njimi tudi boškarina. Poleg ohranjanja dediščine in didaktične vloge si Orjana Trček iz Društva Boškarin nadeja, da bo park pripomogel k večji prepoznavnosti podeželja.

Uredništvo/STA
06.09.2014 ob 10:26

Društvo Boškarin, ki upravlja s parkom, je bilo pred desetletjem ustanovljeno prav z namenom oživljanja določenih pasem, svoje zamisli pa so od leta 2011 začeli uresničevati prek projekta Biodinet, se spominja vodja projektne skupine partnerja v projektu - društva Boškarin Orjana Trček.

Uradno ga bodo odprli 27. septembra

Tematski park, ki ga bodo uradno odprli 27. septembra, so vzpostavili v okviru projekta Biodinet - Mreže za ohranjanje biotske raznovrstnosti in kulturne krajine znotraj programa za čezmejno sodelovanje med Italijo in Slovenijo za obdobje 2007-2013. Pri projektu, ki se izteka konec meseca, je sodelovalo 12 partnerjev z obeh strani meje, predvideva pa vzpostavitev programov in smernic za trajnostni razvoj Krasa in Kraškega roba na slovenski in italijanski strani z namenom ohranjanja naravne in kulturne dediščine čezmejnega prostora, je za STA pojasnila Elena Bužan iz Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem.

Park se razteza na devetih hektarjih, v njem pa obiskovalec lahko spozna narave Kraškega roba in avtohtonih sort in pasem širšega območja. "Takoj ob vhodu v park nas pričaka študijski sadovnjak z avtohtonimi sortami sadnega drevja. Ko se nato sprehodimo po parku, lahko spoznamo kar osem tipičnih pasem kraškega in istrskega območja. Na samem robu parka stoji čebelnjak," opisuje Bužanova. Obiskovalci parka lahko tako po urejeni učni poti z neposrednim stikom spoznajo domače živali, sorte in zelišča. Z opazovalnice in na neokrnjenih travnikih lahko opazujejo bogat rastlinski in živalski svet tega območja.

Trenutno poteka posaditev avtohtonih rastlin, ki bodo predstavljena na tipičnem skalnjaku, medtem ko so živali že naseljene. Skupno gre za 19 živali, med katerimi je kot edina registrirana istrska avtohtona pasma tudi istrska pramenka, pa tudi drežniške koze, krškopoljski prašiči, boškarini in istrski osli, našteva Trčkova.

S parkom do večje prepoznavnosti kraja

Bužanova pa poudarja, da so že tekom projekta izvajali izobraževalne aktivnosti za osnovnošolce, srednješolce, študente in širšo javnost s ciljem osveščanja o pomenu ohranjanja tipične kulturne krajine in njenega varovanja. Tudi nadaljnja vloga parka bo v osveščanju širše javnosti o pomenu ohranjanja biotske raznovrsnosti Kraškega roba, kakor tudi avtohtonih sort in pasem ter običajev.

Tovrstne nadgradnje si želijo tudi v Društvu Boškarin, kjer vidijo vlogo parka tudi v nadgradnji praktičnega znanja študentov ter nenazadnje kot izhodišče za razvoj širše črede istrskih goved, ki bi hkrati pomagala v boju proti zaraščanju krajine, razmišlja Trčkova.

Ob tem dodaja, da je društvo samo premajhno in da bi za velikopoteznejše načrte potrebovali strokovno pomoč ter tudi dovolj ljudi, ki bi se s tem ukvarjali. Trčkova pa vidi vlogo parka tudi v promociji istrskega podeželja in njegove dediščine, ki bi lahko šla z roko v roki z razvojem kraja, ki že ima precejšen turistični potencial. Za vse to pa bi bilo potrebno zagotoviti nadaljnja sredstva in človeške vire. Trčkova iz izkušenj pove, da je to najlažje doseči prek razpisov.

Bužanova pa je glede tega pojasnila, da so nadaljevanje projekta skupaj s slovenskimi partnerji prijavili program finančnega mehanizma EGP 2009-2014 in zdaj upajo na ugodno rešitev. Nadgradnjo parka in njegovo vzdrževanje pa so vključili v regionalni razvojni program južne Primorske 2014-2020.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
Blesavi | 7.9.2014 ob 10:29
1
- +
Ma če bo v redu urejeno , s kakšno dobro ponudbo, z več živalmi kot s tremi frendi, ki jih omenjate , potem bi se še splačalo. Preden pa se lotite , raje poglejte kako so narejeni že obstoječi parki pri naših sosedih , da ima človek res razlog , da se ustavi si odpočije in otroci , da se imajo faaaaajn. Pa kakšna pohodniško kolesarska pot pa domač prigrizek , pa ne takšne cene kot v Bohinju , ki če kupiš joto ali ričet , jih prodajajo po 8 evrov .
Furio | 7.9.2014 ob 09:24
0
- +
uni ta levi osel se kliče Erwin ? ? ... ;-)))
leso | 7.9.2014 ob 08:36
2
- +
Rajši gledam osle v Hrastovljah, kot naše lokalne in državne politike poslušat.
cele vrste | 6.9.2014 ob 14:27
-3
- +
avtobusov se bodo zgrinjale v to ''čudovito'' vas po Kraškim robom. Rezervacije za ogled bo potrebno čakati mesece....
Spet eden izmed projektov brez računice. Važno da se izkoristi Evropski denar za prijateljske projekte ;)
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno