V Kopru opozarjali na problematiko zavržene hrane

Slovenija

Včeraj je v trinajstih krajih po Sloveniji potekal prikaz, koliko hrane na osebo zavržemo. Ta teden namreč poteka Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki je posvečen zmanjševanju količine zavržene hrane. Stojnica z zabojčki in regali, na katero so postavili 82 kilogramov različnih živil – kolikor povprečno na prebivalca hrane zavržemo – je bila na ogled tudi pred občinsko stavbo v Kopru.

Akcija je potekala s ciljem prebivalce opozoriti na problematiko zavržene hrane in jih tako spodbuditi k odgovornejši, trajnostno naravni potrošnji. Na stojnicah so zato razstavili različna živila, od sadja, zelenjave, mlečnih izdelkov, ki jih zaradi preveč pridelane, nakupljene ali skuhane hrane odvržemo v zabojnike za odpadke, na kompost ali celo v kanalizacijo.

"Na leto v Komunali Koper zbiramo 2.000 ton bioloških odpadkov. Te najdemo celo v mešanih komunalnih odpadkih, in sicer v razmerju med 23 do 28 odstotkov, kar predstavlja alarmantno stanje, saj je zaradi tega cena odvoza mešanih komunalnih odpadkov višja in tudi položnice občanov višje," je ob akciji povedal prvi mož koprske komunale, Gašpar Gašpar Mišič in dodal, da se bodo na komunali potrudili, da bodo pospešili ločevanje na izvoru.

Kot je pojasnil Mišič, na komunali načrtujejo tudi akcijo "položnico naj plača trgovec", s katero želijo sodeči, da položnico v znak popusta plačajo trgovci, saj se ravno v trgovinah nahaja največ odpadkov v obliki embalaže.

Deli novico:

reklamna stojnica |  27 .11. 2014 ob  17: 11
Kaj je to bila reklamna stojnica za Komunalo in Agrarijo ali kaj?To sadje in zelenjavo,bi raje razdelili med občane,tako bi bilo več koristi od tega!
bio odpad |  27 .11. 2014 ob  17: 02
V zabojnikih za bio odpad so tudi vejice dreves,trava,listje itd.To ni hrana,zato teh 2000 ton ni realnih!Nekateri tudi sami kompostiramo svoje odpadke,tako da ta njihova cena je pre napihnjena.Komunala sama tudi naredi dosti bio odpada,ki ga nam prepiše s tem ko čisti ulice in to konča v naših kantah.
zabojčki |  27 .11. 2014 ob  11: 07
to hrano ste potem pojedli ali ste vrgli proč, ker je bila eksponat. pravi plac ste našli res za to stojnico, tam gre toliko ljudi na dan mimo da peče glava.