Včeraj je v trinajstih krajih po Sloveniji potekal prikaz, koliko hrane na osebo zavržemo. Ta teden namreč poteka Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki je posvečen zmanjševanju količine zavržene hrane. Stojnica z zabojčki in regali, na katero so postavili 82 kilogramov različnih živil – kolikor povprečno na prebivalca hrane zavržemo – je bila na ogled tudi pred občinsko stavbo v Kopru.
V Kopru opozarjali na problematiko zavržene hrane
Slovenija
Akcija je potekala s ciljem prebivalce opozoriti na problematiko zavržene hrane in jih tako spodbuditi k odgovornejši, trajnostno naravni potrošnji. Na stojnicah so zato razstavili različna živila, od sadja, zelenjave, mlečnih izdelkov, ki jih zaradi preveč pridelane, nakupljene ali skuhane hrane odvržemo v zabojnike za odpadke, na kompost ali celo v kanalizacijo.
"Na leto v Komunali Koper zbiramo 2.000 ton bioloških odpadkov. Te najdemo celo v mešanih komunalnih odpadkih, in sicer v razmerju med 23 do 28 odstotkov, kar predstavlja alarmantno stanje, saj je zaradi tega cena odvoza mešanih komunalnih odpadkov višja in tudi položnice občanov višje," je ob akciji povedal prvi mož koprske komunale, Gašpar Gašpar Mišič in dodal, da se bodo na komunali potrudili, da bodo pospešili ločevanje na izvoru.
Kot je pojasnil Mišič, na komunali načrtujejo tudi akcijo "položnico naj plača trgovec", s katero želijo sodeči, da položnico v znak popusta plačajo trgovci, saj se ravno v trgovinah nahaja največ odpadkov v obliki embalaže.