20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
18:34
12.11.2018

V KOPER PRIHAJATA PRIZNANA BASKOVSKA AVTORJA: Obetata se dve zelo zanimivi predavanji

Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta (UP PEF) bo prihodnji četrtek gostila letošnjega prejemnika najvišje španske nagrade za mladinsko književnost Juana Kruza Igerabide Sarasola ter mladega baskovskega literarnega kritika, pesnika, prevajalca in predavatelja Beñata Sarasolo, ki bosta Slovenijo obiskala v okviru jesenskega dela Festivala Pranger in na povabilo založbe Malinc.

Vsebino omogoča Univerza na Primorskem, foto: pranger.si, galtzagorri.eus, diariovasco.com, ekoper.si, Facebook Juan Kruz Igerabide Sarasola
08.11.2018 ob 09:53

UP PEF

Novembrsko gostovanje po Sloveniji bosta sklenila na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, kjer bosta študentom in drugim poslušalcem pripovedovala o motiviranju za branje s pomočjo poezije (Juan Kruz Igerabide Sarasola) in o sodobni baskovski poeziji (Beñat Sarasola). Predavanji bosta potekali v četrtek, 15. novembra, med 8.30 in 10.00 v predavalnici FM 3 (pritličje UP PEF, Cankarjeva 5, Koper). Predavala bosta v angleščini.

Juan Kruz Igerabide Sarasola in ena od njegovih knjig iz serije o Joni

Pesnik, pisatelj, predavatelj, raziskovalec Juan Kruz Igerabide Sarasola je letošnji prejemnik najvišje španske nagrade za mladinsko književnost. Sodi med najpomembnejše baskovske avtorje. Čeprav piše tudi za odrasle, je njegovo ustvarjanje v prvi vrsti namenjeno otrokom in mladostnikom.

Obiskala bosta tudi slovenske vrtce in šole

Poleg Kopra se bosta avtorja na dveh večernih nastopih v Mariboru in na Bledu ter na srečanjih v vrtcih in osnovnih šolah v Rogaški Slatini, Murski Soboti, Ljubljani, Brezovici, Bazovici v Italiji, Idriji in Trstu srečala z več kot tisoč bralkami in bralci.

Med obiskom v vrtcih in osnovnih šolah bosta posebno pozornost namenila osmim v slovenščino prevedenim besedilom iz serije o Joni Juana Kruza Igerabideja (Jona in prestrašeni hladilnik, Jona je žalosten, Jonova budilka, Jona v stiski, Jona ima veliko težavo in Adijo, Jona), pesniški zbirki S prstom na luni (pesniške igre) ter najnovejšemu prevedenemu besedilu Sedem noči s Paulo, ki ga je gostujoči napisal skupaj s Patxijem Zubizarreto. Prav tako se bo s prevodi svojih pesmi v slovenščini osnovnošolcem predstavil Beñat Sarasola.

Beñat Sarasola

Beñat Sarasola je mladi baskovski literarni kritik, pesnik, prevajalec in predavatelj. Na področju literarne kritike sodeluje z raznimi baskovskimi literarnimi revijami in publikacijami. Za svoje objave v časniku Berria je prejel nagrado Rikarda Arregija.

Njun obisk so delno finančno podprli Španska kulturna akcija (Acción Cultural Española, AC/E), program internacionalizacije španske kulture (Programa de Internacionalización de la Cultura Española  PICE) in Baskovski inštitut Etxepare. S to turnejo Festival Pranger prvič razširja svoj program na večji mednarodni del ločeno od samega festivala, ki je sicer namenjen predvsem kritikam slovenske poezije in prevajanju le-te.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno