UMETNOST SUROVEGA: V petek boste lahko okušali različne izvedbe vrhunskega carpaccia (FOTO)

Koper

Jutri bosta Taverna in Carpacciov trg v Kopru prizorišče edinstvenega kulinaričnega dogodka Carpaccio story – umetnost surovega, ki na enem mestu združuje bogato kulturno dediščino tega prostora in vrhunsko gastronomijo. Na dogodku bo sodelovalo pet priznanih kuharskih mojstrov: Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu – Zemono), Tadej Gašparin (Pikol), Svetozar Raspopović (Restavracija AS), Fabricio Vežnaver (Pergola) in Tomaž Bevčič (Rizibizi), ki bodo v petih hodih predstavili pet različnih izvedb specialitete carpaccio ter jih, opremljene z zanimivo zgodbo, postregli obiskovalcem.

Na krožnikih bodo letos kraljevali odličen tunin, postrvji, račji, oslovski (tovar) carpaccio ter večkrat nagrajeni brancinov carpaccio, ki je v letošnjem letu prejel laskavi naziv najboljši krožnik v regiji Alpe Adria (Best Gourmet). Gostje bodo ob tej priložnosti v živo občudovali pripravo te surove umetnine, ki jo v svojo ponudbo uvrščajo številni slovenski in tuji gostinci, ter jo tudi okušali. Obiskovalci bodo na tak način doživeli zgodbo  preplet pristnih in svežih okusov ter bogatih arom  ki to jed naredijo tako zelo posebno in edinstveno.

Vsi, ki želijo biti del pestre zgodbe o carpacciu, ki obljublja pravo kulinarično doživetje, si lahko svojo vstopnico zagotovijo v Snack Baru v Žusterni ali prek spleta, na uradni spletni strani: www.carpacciostory.com.

Prireditev bo povezovala Lorella Flego in zbranim postregla z zanimivo zgodbo o nastanku carpaccia, prijetno vzdušje pa bo z nežnimi ritmi in angelskim glasom pričaral glasbeni trio, ki nosi ime po švedski vokalistki in kantavtorici slovenskih korenin Marini Martensson.

Prireditev se bo pričela ob 17.00 in trajala do 19.30, prijetno druženje pa se bo nadaljevalo na after partyju na Carpacciovem trgu.

Organizator prireditve je podjetje MiVi, ki ima bogate izkušnje z organizacijo večjih glasbenih in kulinarično obarvanih dogodkov, glavni pokrovitelj pa župan Mestne občine Koper Boris Popovič.

V začetku 60. let prejšnjega stoletja je to jed za posebno priložnost prvič pripravil Giuseppe Cipriani, lastnik slovitega Harry's Bara, ki so ga barve, značilni rdeči in beli odtenki pripravljene jedi spominjali prav na Carpacciovo umetnost.

Jed je dobila ime po italijanskem umetniku Carpacciu, ki je v Kopru pustil poseben pečat

Čeprav je carpaccio jed, ki jo kot specialiteto v svojo ponudbo uvrščajo številne restavracije in gostilne po vsem svetu, le redki vedo, da je dobila svoje ime po znanem beneškem slikaju Vittoreju Carpacciu (14651525). Carpaccio je velik del svojega življenja preživel in ustvarjal v Kopru, kjer je nastala tudi ena najbolj znanih umetniških slik oltarna pala Marija z Detetom, ki danes krasi stene koprske stolnice, kot tudi Slavnostni prihod podestata Sebastiana Contarinija v Koper. Sliki sta v letih 2016 in 2017 obeležili častitljivih 500 let in sta po nekaterih podatkih eni najstarejših v naši državi. Njegova zapuščina pa niso le slike; Carpaccio je bil nedvomno eden od stebrov koprske kulturne dediščine, saj je njegov sin Benedetto pridobil meščanske pravice, družina Carpaccio pa je v Kopru živela kar dobra tri stoletja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Satir |  05 .10. 2018 ob  14: 08
Verdure krude szi konzerve.