TOPLA JESEN KLIČE K ZGODNEJŠEMU OBIRANJU OLJK: Katera sorta je letos pozitivno presenetila?

Koper

Zaradi velikih razlik med nasadi je težko oceniti, kakšen bo letos količinski pridelek oljčnega olja, so pa visoke temperature v začetku jeseni pripomogle k hitrejšemu dozorevanju plodov, je ocenila vodja poskusnega centra za oljkarstvo Viljanka Vesel. Tako še bolj kot druga leta velja priporočilo pridelovalcem k zgodnjemu obiranju plodov.

Na splošno sta bili letos cvetenje in oploditev dobri, zato so tudi pričakovali dobro rodnost, je navedla Veselova. Jeseni je nato pridelovalce prizadela toča, zaradi katere bodo na širšem območju Škofij pridelki zanemarljivi, v septembru pa jih je presenetila še suša. Kot posledica tega so bili plodovi presušeni in je kazalo na nižji pridelek, a so se razmere po deževju popravile.

Splošna ocena je še vedno težavna, saj so razlike med posameznimi nasadi, kot rečeno, precejšnje: "Nekateri so zelo dobro naloženi in ni večjih težav, tako da bi lahko rekli, da so celo nad povprečjem, medtem ko nekateri so pa precej prazni." Letos je iz tega vidika pozitivno presenetila sorta istrska belica, nekoliko slabši oz. podpovprečna pa je bila sorta leccino.

Kar se tiče dozorevanja, sta topla september in oktober pripomogla k hitremu dozorevanju, zaradi česar je že zdaj idealen čas za obiranje zgodnjih sort. "Že dolgo let zelo poudarjamo to, da zgodnejše obiranje lahko pripomore k višji kakovosti," je spomnila Veselova in dodala, da je letos treba za doseganje najvišje kakovosti olja začeti z obiranjem nekoliko bolj zgodaj kot v povprečnem letu.

Na kakovost olja seveda vpliva tudi, kakšni so plodovi, ko pridejo v oljarno. Vodja centra za oljkarstvo pri tem opaža, da na splošno oljčna muha letos ni povzročala velikih težav, zato pod pogojem zgodnjega obiranja kakovost letos ne bi smela izostati.

Deli novico:

Spoštovani |  17 .10. 2018 ob  11: 39
sem en star istrijan, ki je pobiral oljke "dopo tuti i santi baligo davanti"
Slišim, da je oljka sadež. Torej sadež pobiramo, ko je zrel. Vsak sadež rabi določen čas, da zazreja. Razen pri oljki, ko narava pohiti za skoraj cel mesec. Ma lepo vas prosim. Češnje pobiramo en teden prej, ma cel mesec ne. Potem pa oljka ni sadež.
Pa z vsem spoštovanjem.
Včasih so rekli vale piu la pratika, che la gramatika.
In še nekaj me moti. Način rezanja oljk. Vsakoletni tečaji rezanja oljk, enkrat tako, drugič drugače. Ko greš v Italijo ne vem kakšne tečaje imajo, ma vse oljke so porezane letos, naslednje leto in pred 20 leti, enako. Mi pa odkrivamo .......
presenečenje |  15 .10. 2018 ob  19: 01
Mene je presenetila oljčna muha,
Ma |  15 .10. 2018 ob  08: 54
V enem od naših oljčnikov pa je leccino neverjetno naložene slabše so belice. V drugem oljčniku pa so oljke, ki ponavadi zelo slabo rodijo, letos lepo obložene, starejše pa slabše. Mnoge oljke je prizadela februarska pozeba, najbolj tiste, ki so bile v zavetju in na soncu.