20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
00:13
16.10.2018

TEATER ABSURDA IN PARALELNEGA SVETA: Ko trije plakati nad mestom postanejo osvetljeni štirje

To je podoba nad predorom Markovec na izolski strani, ki je zagotovo ne spregleda noben voznik. Poleg oglaševalskih jumbo panojev, ki so po novem še osvetljeni, se v neposredni bližini nahaja tudi neurejena deponija odpadnega gradbenega materiala. Izolska občina se je po lastnih navedbah na tovrstno oglaševanje in nepravilno odlaganje materiala okoljskemu inšpektoratu pritožila že sedemkrat, a kot pravijo, zgodilo se ni nič. Morda so bo vendarle nekaj premaknilo. Ko smo namreč okoljskemu inšpektoratu posredovali novinarsko vprašanje, je inšpekcija le to ovrednotila kot prijavo v zvezi z morebitnim svetlobnim onesnaževanjem.

Uredništvo/K.T. Foto: Tomaž Primožič/FPA, arhiv
14.06.2018 ob 14:16

Trenutno stanje nad predorom Markovec iz smeri Izole (na sliki levo) in stanje februarja lani (na sliki desno)

Pred dobrim letom smo poročali o reklamnih jumbo panojih, ki kazijo podobo Slovenije. Občine se s težavo soočajo na različne načine, a so več ali manj nemočne, saj oglaševalci sklenejo dogovore z zasebnimi lastniki zemljišč, ki jim bolj kot urejena dežela pač dišijo evri. Da je vpliv reklamnih panojev vzdolž prometnic negativen za prometno varnost, ker preusmerja pozornost voznikov s ceste na reklamo, je Dars opozoril že v fazi nastajanja predpisov. Pobude niso bile upoštevane.

Zakon o cestah prepoveduje postavljanje objektov za oglaševanje v varovalnem pasu 35 metrov ob hitri cesti in 40 metrov ob avtocesti. Oglaševalci zato postavijo jumbo panoje na daljši razdalji, jih pa zato močneje osvetlijo. Na Darsu že desetletje opozarjajo na problematiko, a so njihove pobude očitno premalo močne, da bi se pristojno infrastrukturno ministrstvo zganilo in dopolnilo trenutno ohlapne predpise.

Inšpekcijski nadzor leta 2015: Oglaševalski pano na kolesih

Ko so se kmalu po odprtju predora Markovec na izolski strani pojavili reklamni panoji, je tamkajšnja občinska inšpekcija ugotovila le, da nima pristojnosti. Ker občinski odloki o zunanjem videzu in urejenosti mesta, naselij ter podeželja ne zadoščajo za ukrepanje, se je občina Izola obrnila na gradbeni inšpektorat, na inšpektorat za kulturo in medije, pa na kmetijski in okoljski inšpektorat, kjer so si pristojnosti za ukrepanje podajali, jih odklanjali, ali pa z zadevo sploh niso bili seznanjeni.

Kot so nam povedali na okoljskem inšpektoratu, je območna enota gradbene inšpekcije posredovala leta 2015, a ni ugotovila pogojev, na osnovi katerih bi lahko ukrepala, zato je bil uvedeni inšpekcijski postopek ustavljen. "Ugotovljeno je bilo, da gre za postavitev treh oglaševalskih panojev na kovinski konstrukciji s podstavkom, ki ni grajen, temveč na kolesih, torej ni šlo za objekt v smislu zakona o graditvi objektov oziroma pristojnosti gradbene inšpekcije," so nam pojasnili na okoljskem inšpektoratu in dodali: "Nove pobude v zvezi s postavitvijo panojev na zemljiščih nad predorom Markovec (izolska stran) gradbena inšpekcija ni prejela".

Kot je mogoče opaziti, ne le, da je oglaševalskih panojev nad predorom Markovec zdaj še več, tudi osvetljeni so. Se je pa na naše novinarsko vprašanje odzvala inšpekcija za okolje in naravo. Kot so nam sporočili, bodo naše vprašanje v zvezi z novimi osvetljenimi jumbo panoji smatrali kot prijavo v zvezi z morebitnim svetlobnim onesnaževanjem.

Elektro Primorska: Soglasja za priključitev nismo izdali

Obrnili smo se na distributerja električne energije Elektro Primorska, ker nas je zanimalo, ali mora oglaševalec za osvetlitev tovrstnih jumbo panojev pridobiti kakršnokoli dovoljenje. Kot so nam odgovorili, za konkretne jumbo panoje niso izdali soglasja za priključitev. "Panoji torej niso priključeni na javno elektroenergetsko distribucijsko omrežje. Kaže, da so priključeni na interno inštalacijo objekta v bližnji okolici," so povedali v Elektru Primorska.

Ob oglaševalskih jumbo panojih se nad predorom Markovec nahaja še ena tegoba izolske občine in bližnjih lastnikov kmetijskih obdelovalnih zemljišč. V neposredni bližini tamkajšnje stanovanjske hiše se nahaja neurejena deponija odpadnega gradbenega materiala. Kot so nam pojasnili na izolski občini, so okoljskemu inšpektoratu v zvezi s tem podali že sedem prijav.

Jumbo panoji nad predorom Markovec leta 2015

Inšpektorat za okolje in prostor: V enem primeru je postopek zaključen

Na okoljskem inšpektoratu vodijo v zvezi z nezakonitim odlaganjem odpadkov na območju nad predorom Markovec na izolski strani tri inšpekcijske postopke na več parcelah. "V enem primeru je ugotovitveni postopek zaključen. Izdana je bila odločba za odstranitev nezakonito odloženih odpadkov lastniku zemljišča, ki mora približno 10.000 kubičnih metrov odpadkov odstraniti s svojega zemljišča do konca septembra 2018. Lastnik, ki zatrjuje, da ni hkrati tudi posestnik tega zemljišča, se je zoper odločbo pritožil. V drugih dveh primerih ugotovitveni postopek še ni zaključen," so še povedali na okoljskem inšpektoratu.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
ŽUPAn | 15.6.2018 ob 12:13
1
- +
Kaj ta Izola nima župana? Kdaj bodo naredili-dokončali pločnik in kolesarsko na Prešernovi? In še in še vprašanj..... ma kje so vsi????
V tej | 15.6.2018 ob 10:26
-1
- +
Drzavi je nekaj hudo narobe. Osvetljeni plakat, ocitno povezan na el omrezje lastnika zemljišča. Nobena inspekcija ne more ukrepati, noce ukrepati,...
Se mi poraja vprasanje, cigavo je zemljišče na katerem stojijo plakati. Je to kaksen politicni veljak,ki s temi plakati ustrezno sluzi in mu zato nihce noce oz ne more stopiti na prste Ker se namrec v nasi drzavi to pogosto dogaja, da so dolocebbe kastein zascitene tudi pred roko pravice, neglede na kaznivo dejanje.
En kmet zmizerno penzijo,ki postavi uto na svojo revno zemlji, pa ga vidijo iz satelita z lune in so drugi dan ze gradbeni stroji pred to uto, za "posteno" upostevanje crne gradnje vele ute.
Smetišče | 15.6.2018 ob 09:10
0
- +
Nad tunelom stoji deponija za gradbene odpadke...najbrz je uradno. ..kot ponavadi inspetore počiva oz.jih je premalo
ddo | 15.6.2018 ob 08:57
0
- +
A imamo v tej državi kakšen parlament, ki sprejema zakonodajo? Očitno ne, imamo parlament za parlamentirat in sprejemat predpise v svojo korist.
Točno en popoldne je potrebno, da sprejmeš spremembo uredbe, po katerem so vsi oglaševalski objekti gradbeni objekti, ne glede na postavitev. Tudi če so na kolesih.
Je pa variata ala Podgorje....parkiranje na kmetijskem zemljišču ni dovoljeno....a kje je zdaj ta inšpektor (ime je tako in tako znano). Zdaj pa plakat nima koles ali kaj
flopka | 15.6.2018 ob 08:40
-2
- +
Papa Janša bo vse porihtal.
ddo | 15.6.2018 ob 07:32
0
- +
A imamo v tej državi kakšen parlament, ki sprejema zakonodajo? Očitno ne, imamo parlament za parlamentirat in sprejemat predpise v svojo korist.
Točno en popoldne je potrebno, da sprejmeš spremembo uredbe, po katerem so vsi oglaševalski objekti gradbeni objekti, ne glede na postavitev. Tudi če so na kolesih.
Je pa variata ala Podgorje....parkiranje na kmetijskem zemljišču ni dovoljeno....a kje je zdaj ta inšpektor. Zdaj pa plakat nima koles ali kaj
@Face | 15.6.2018 ob 07:05
1
- +
omejitve in znaki so zato da se ne ubiješ na cesti. predvsem da koga drugega ne ubiješ.
GRADBENA | 15.6.2018 ob 06:25
-1
- +
INŠPEKCIJA SLO-MERDAAAA!
Face | 14.6.2018 ob 20:09
3
- +
Moteče so tudi omejitve in vsi znaki,pa jih moramo gledat
Temu se reče | 14.6.2018 ob 18:31
4
- +
Jeb...je v zdravi mozak bravo.Valter nad vsemi zakoni.
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno