20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
10:12
16.10.2018

SVEŽE IN SONČNE LIKOVNE UPODOBITVE: Prva nagrada v Portorož

Dobrodošlica na otvoritvi razstave 8. dvodnevnega slikarskega ekstempore v starem mestnem jedru Kopra z naslovom 'Sveže. Sončno. Sočno!' je bila minulo soboto izrečena kar v sedmih različnih jezikih. V vremensko prijaznem vikendu (18. in 19. maj 2018) so likovniki iz vse Slovenije in iz različnih koncev Evrope, ki jih je življenje zaneslo k nam ali v bližnjo soseščino, iskali lastne interpretacije svežine, sončnosti in sočnosti letošnje pomladi v Kopru.

Vsebino omogoča Mestna občina Koper Foto:MOK
24.05.2018 ob 12:56


Povsem prosta izbira motiva je omogočila popolno ustvarjalno svobodo in interpretacijo. Rezultat likovnega druženja še nikoli ni bil tako presenetljiv in heterogen. Zelo spodbudno je tudi dejstvo, da se projektu pridružuje vedno več novih obrazov z novimi in drugačnimi pristopi, kvaliteta slikarskih izdelkov pa konstantno narašča.

Platna je večina sodelujočih prevzela že v četrtek popoldne, kar nakazuje pozitivno naravnano ustvarjalno tekmovalnost. Najbolj pogumni likovniki so se v soboto ob slikarskih izzivih uspešno spoprijeli tudi z zvedavimi pogledi in vprašanji številnih turistov, ki so preplavili mestno jedro Kopra.

V strokovni komisiji z likovno pedagoginjo, diplomirano oblikovalka Dragico Samsa na čelu, sta bila še akademska slikarka in likovna pedagoginja Fulvia Grbac ter akademski slikar in grafik specialist Janez Matelič. Komisija je avtonomno določila hierarhijo in število nagrajenih del, pri ocenjevanju je poleg izvirnosti likovne rešitve upoštevala predvsem sporočilnost likovnega dela samega.

Taljub Lapanje iz Portoroža je za ekspresivni prikaz sprehoda v senci ulice prejel prvo nagrado. Igra toplih in hladnih barv govori o avtorjevem intimnem doživljanju žanrskega prizora skozi netipični modulacijski prikaz prostora.


Druga nagrada je razveselila Mirana Vodopivca iz Sečovelj, ki se je na svojevrsten način v rdeče - rumeno - modrem kontrastu približal abstraktnemu ekspresionizmu.

Tretjo nagrado so člani komisije dodelili Ingrid Novak iz Kopra. Avtorica je z izbiro komplementarnega kontrasta ujela posebno atmosfero, horizontalno kompozicijo motiva marine razbijajo nežni valovi v igri z lebdečimi oblaki, so zapisali v obrazložitvi.


Enakovredna priznanja za likovni dosežek so prejeli Anna Berg Škvor iz Portoroža, Elsa Delise iz Trsta,  Alenka Ana Stante iz Ljubljane in Dušan Jovanić iz Grinjana. Letošnje likovno srečanje je bilo najbolj uspešno za Društvo likovnih ustvarjalcev Vrtnica iz Portoroža, saj so med nagrajenci kar trije njeni člani (Lapanje, Vodopivec, Berg Škvor).

Sodelujoči likovniki pa so za najbolj uspel izdelek tega likovnega dogodka razglasili delo Polone Kunaver Ličen iz Ajdovščine.

Na sobotni otvoritvi razstave v pritličju in v atriju Pretorske palače so bila razstavljena vsa likovna dela, ki so nastala na dvodnevnem ekstempore v starem mestnem jedru Kopra. Pretorska palača bo izbor slik gostila do 15. junija 2018, hkrati bo del razstave predstavljen v kavarni Loggia. Nato se bo razstava  preselila v kavarno Loggia, kjer bodo slike razstavljene v več terminih.

Nagrajencem letošnjega ekstempore bodo poleti 2019 omogočene samostojne slikarske razstave in predstavitve v Pretorski palači. Prejemniki priznanj in pohval bodo nagrajeni s samostojnimi razstavami v kavarni Loggia. 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno