Ste poskusili čokolado iz sivke?

Kulinarika

Obiskali smo Domačijo Butul, kjer se že nekaj generacij ukvarjajo s pridelavo izdelkov z domačega vrta. Pri njih boste našli ne samo ekstra deviško olje, trte refoška in malvazije, temveč tudi drevesa češnje in fige, ki krasijo okolico. Tudi njihove jablane, hruške in drevesa breskve ter marelice so od cvetenja do sočnih sadežev nekaj posebnega. Na več kot pol hektara velikem zemljišču imajo urejen park pod hrasti in palmami, kjer lahko vsakdo najde svoj mir. Vonj rožmarina, sivke, timijana, žajblja ter ostalih zelišč očara vsakega. Z Butulovimi smo se pogovarjali o pridelavi zelišč, pa tudi o tem, da jih je pred dnevi obiskal znani italijanski arhitekt Gavioli, ki je ustvaril izolsko diskoteko.

Ob našem obisku so nam za pokušino uvodoma ponudili sok iz sivke. Pravijo sicer, da se posledice suše še kako poznajo na pridelkih, poleg tega pa se je naravi "malce zmešalo", saj češnje in hruške cvetijo, šparge rastejo, imajo pa tudi mlad regrat. Uspeva jim 150 do 200 sadik sivke ali lavande, v njihovem vrtu pa se najde tudi timijan in lobodo.

Arhitekt Gianni Gavioli se je ravno te dni ustavil na Domačiji Butul, kjer je želel iti sprva samo na kosilo, nato pa je ostal kar dva dni na Manžanu.

Črt Butul o zeliščih pravi: "Pred leti smo uredili zeliščni vrt, oziroma ga še urejamo in mu dodajamo nova zelišča. To smo naredili ne toliko za nas, da bi imeli večjo količino zelišč, temveč za obiskovalce, da jim jih lahko pokažemo. K nam pridejo praktično s celega sveta. Včasih so presenečeni nad določenimi stvarmi, ki se nam zdijo samoumevne. A to je majaron? Kaj tako zgleda? Kaj to je rožmarin?"

Domačija Butul je na Manžanu, vasici nedaleč od Kopra. Do Domačije Butul se pripeljete iz Kopra po cesti, ko pri Hipermarketu Merkator na Šmarski cesti v Kopru zavijete levo proti Vanganelu in Marezigam. Mimo Šalare in odcepov za zaselke Kampel naletite na tablo, ki vas vodi do Manžana.

K njim sicer prihaja najmanj domačinov, veliko pa imajo angleško govorečih gostov; Angležev, Američanov in Avstralcev. Tako je prišel k njim tudi predstavnik korejskega ladjarja, ki je bil popolnoma navdušen nad pršutom. Želeli so celo uvažati po 20 do 30 kontejnerjev na mesec. Toda kaj hitro so ugotovili, da niso za take stvari, temveč za butično ponudbo, za kvaliteto izdelkov. "Naš cilj je, da pritegnemo ljudi sem, da sami vidijo, kako rastejo zelišča, bistvo je tudi, da okušaš sveže, sezonske izdelke, ker takrat so najboljši in imajo najbolj poln okus. Zato imamo tukaj tudi delavnice, kamor pridejo odrasli, mladi, študenti, tudi profesionalni kuharji. Tako doživijo slovensko Istro v živo in potem pripeljejo prijatelje," pravi Črtova mama Tatjana Butul.

"Ljudje so si sprva želeli malo spoznati razna zelišča, zelenjavo in druge sestavine za kuhanje doma. Sedaj to znanje s pridom uporabljajo in s tem porabijo manj denarja, pa tudi bolj kvalitetno prehrano imajo," je pripomnil sin Črt. Sam pravi, malce hudomušno, da njegova mati zadnje čase v kuhinji rada čara in je pri tem "prava čarovnica".

Med drugim pridelujejo tudi regrat, lobodo, divjo rukolo, mento, špargo, divji por, koprive, malo strašnico, divjo peso. To so vse sestavine, ki se uporabljajo za čiščenje telesa ali razne čaje.  Pridelujejo tudi domači sir z zelišči in med, saj so postavili tudi čebelnjak s čebelami. Te lepo oplajajo cvetove na njihovi domačiji. Zaradi klimatskih sprememb pa kar nekaj rastlin sedaj cveti tudi v jesenskem času.

Radi veliko eksperimentirajo in klasičnim jedem dodajo nove začimbe ali zelišča, s katerimi pridobijo čisto nove, edinstvene okuse. Ob pogledu na njihov vrt, poln zelišč, se človeku utrne misel, da je pravzaprav istrski človek z urbanizacijo pozabil na pomen, ki ga imajo razna zelišča tako v kuhinji kot v zdravilstvu. Med nenavadnimi jedmi, ki jih ponujajo, je tudi čokolada s sivko in hobotnica s sivko. Po pogovoru so nam tudi razkazali zeliščni vrt, kjer se mešajo vonji različnih, tudi pozabljenih istrskih zelišč.

Deli novico: