20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
22:29
22.07.2018

SKRIVNOSTNI BOJEVNIK V MUZEJU: Izvor spomenika iz Gallusove ulice ostaja uganka

V novi stalni zbirki koprskega muzeja V kamen vklesan spomin si lahko obiskovalci ogledajo kopijo 2000 let starega nagrobnega spomenika, ki že 300 let domuje na Gallusovi ulici v Kopru – a njegov izvor ostaja neznanka.

Vsebino omogoča Pokrajinski muzej Koper
07.08.2017 ob 14:03

Na poletno muzejsko noč so v Pokrajinskem muzeju Koper otvorili antični lapidarij – zbirko rimskih kamnitih spomenikov: napisov, reliefov in kipov, ki niso le mrtvi muzejski predmeti, ampak pripovedujejo različne zgodbe o dogodkih, običajih, umetniškem ustvarjanju in še o marsičem drugem pred dvema tisočletjema, v času, ko je bila Istra sestavni del rimskega cesarstva.

Med najbolj skrivnostnimi razstavljenimi kamnitimi spomeniki je kopija helenistične stele – nagrobnega spomenika iz 1. stoletja pr. Kr., izklesanega iz marmorja. Ker muzej omenjenega spomenika ni uspel pridobiti v originalu in ga na ta način zaščititi pred nadaljnjim preperevanjem, kateremu je izpostavljen original na sedanjem mestu, je za potrebe antičnega lapidarija dal izdelati njegovo verno kopijo s pomočjo 3D skeniranja originala.

Na podlagi pričevanj piscev iz 18. stoletja se omenjeni nagrobnik že tri stoletja nahaja vzidan v pročelje palače Elio v Gallusovi ulici v Kopru. Žal je njegova provenienca neznana, kar precej otežuje natančnejšo opredelitev tega spomenika in na njem upodobljenega vojščaka, oboroženega z velikim ovalnim ščitom in s kijem, ki ga vihti nad glavo.

Skoraj v celoti nečitljiv grški napis bi govoril za njegovo vzhodno poreklo. Prvi pisci so upodobljenega bojevnika na podlagi sorodnih upodobitev gladiatorskih bojev na rimskih reliefih razlagali kot gladiatorja, medtem ko so ga kasnejši raziskovalci opredelili kot pripadnika pomožnih enot rimske vojske, predvsem na podlagi identične oborožitve, ki jo ti imajo v bojnih prizorih na Trajanovem stebru v Rimu.

Nadaljnje raziskave tega zanimivega spomenika bodo morda razkrile njegovo poreklo ter pojasnile pripadnost skrivnostnega bojevnika.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno