Po skoraj stoletju študij in raziskav so v Švici končno prišli do dna skrivnosti lukenj v nekaterih sirih, kot sta ementalec in appenzeller.
Skrivnost lukenj v siru končno razkrita
Kulinarika
Kot je danes sporočil inštitut za znanosti o živilih iz Berna Agroscope, luknje povzročajo majhni delci sena, ki med molžo krav padejo v mleko. Ti delci nato med fermentacijo sproščajo pline, ki povzročajo luknje v siru, so pojasnili.
Brez čebrov ni lukenj
Raziskovalci so do tega prišli ob ugotovitvi, da luknje izginjajo ob modernejših tehnikah molže. Razlog za izginjanje lukenj je izginjanje tradicije čebrov, v katere se molze mleko, kar so nadomestile modernejše in bolj higienske metode, je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil predstavnik Agroscopa.
Do spoznanja popolnoma po nesreči
Kot je dodal, so do spoznanja o izginjanju lukenj v siru prišli popolnoma po nesreči, podobno kot pri vseh velikih odkritjih. Zaradi tega odkritja bodo lahko poslej sirarji z doziranjem mikro delcev sena pravzaprav nadzirali število lukenj v hlebcih sira.