Skrivnost lukenj v siru končno razkrita

Kulinarika

Po skoraj stoletju študij in raziskav so v Švici končno prišli do dna skrivnosti lukenj v nekaterih sirih, kot sta ementalec in appenzeller.

Kot je danes sporočil inštitut za znanosti o živilih iz Berna Agroscope, luknje povzročajo majhni delci sena, ki med molžo krav padejo v mleko. Ti delci nato med fermentacijo sproščajo pline, ki povzročajo luknje v siru, so pojasnili.

Brez čebrov ni lukenj

Raziskovalci so do tega prišli ob ugotovitvi, da luknje izginjajo ob modernejših tehnikah molže. Razlog za izginjanje lukenj je izginjanje tradicije čebrov, v katere se molze mleko, kar so nadomestile modernejše in bolj higienske metode, je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil predstavnik Agroscopa.

Do spoznanja popolnoma po nesreči

Kot je dodal, so do spoznanja o izginjanju lukenj v siru prišli popolnoma po nesreči, podobno kot pri vseh velikih odkritjih. Zaradi tega odkritja bodo lahko poslej sirarji z doziranjem mikro delcev sena pravzaprav nadzirali število lukenj v hlebcih sira.

Deli novico:

satir |  11 .06. 2015 ob  11: 14
Tidi naša zakonodaja je dobro fermetirana s toliko luknjami!!
lolek |  28 .05. 2015 ob  19: 14
Ma kolikor jaz vem nastanejo lukbje v siru zaradi propionke fermentacije med zorenjem...