20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
02:45
21.09.2018

(Še) eno leto zamujenih priložnosti za provinco?

Bil sem še nadobuden osnovnošolar, Slovenija še ni bila v EU in kamor koli smo se premaknili, smo potrebovali potni list ali prepustnico, ko sem prvič slišal tisti vic o cariniku na Črnem kalu. Nisem ga dobro razumel, a zdel se mi je frajerski. Primorci imamo dovolj napuha, da bomo žabarjem postavili rampo in pregledovali osebne dokumente. In nato odločali, ali jim pustimo na morje. Ja, dobra fora. 20 ali morda še več let kasneje ugotavljam, da ni zgolj šala, še manj pa iz trte izvita.

Jaka Vran
07.01.2015 ob 06:57

Kljub relativni mladosti v novinarstvu delujem že osem let. Stvari so se v tem času spremenile in spreminjale ali ostale iste. Vzorci se lahko ponavljajo ali spreminjajo, karavana gre vedno dalje. A eno stvar bi si upal trditi. Kadar koli je na tapeti razvoj Obale, ne glede na projekt, občino in barvo trenutne politične struje, je glavna ovira država.

Drugi tir le v programih iz predala v predal

Najbolj eklatanten in v oči bodeč je drugi tir. V Luki Koper se že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja zavedajo, da bo dodaten tir nekoč potreben. Ta nekoč je zelo blizu in ima točno letnico. Z rastjo pretovora bo leta 2018 koprsko pristanišče obremenilo obstoječi tir do njegovih največjih zmogljivosti. Točka preloma. Nova rast pretovora pa bo pomenila preusmeritev blaga na avtoceste, ali bo to stagniralo v pristanišču. 

No, če so se vsa vodstva družbe do sedaj zavedala, da je drugi tir nuja, je to na Ministrstvu za promet v tretjem planu. Projekt, ki bi moral biti nadpolitičen, ker je dolgoročen in strateški, menjuje svoje oblike ob vsaki menjavi na ministrskem stolčku. Vsi imajo posluh, a vsak svoje argumente (proti). Tako še danes ni znana natančnejša ocena vrednosti in časovnica, kdaj bi lahko bil zgrajen. 

Golf igrišče, letališka steza, univerza ... 

Prav paradoks Luke Koper kaže na mačehovski odnos države do Obale in njenega razvoja. Ko je potrebno vleči dobiček in vanjo parkirati politične kadre, je Luka državno podjetje, ko pa je treba vanjo investirati, pa države ni na spregled.

A Luka še zdaleč ni edini primer. Še ena infrastrukturna novost, ta terja bistveno manj sredstev, bi lahko imela pozitiven učinek na celotno regijo. Podaljšanje letališke steze v Portorožu. Oprostite za populizem, ampak gre za 200 metrov asfalta znotraj obstoječih meja letališča, ministrstvo pa prostorski načrt melje že pet let. 

Enako je z golf igriščem, ki ga še ni, čeprav se o njem govori že leta. Obstrukcije sicer ne moremo pripisati zgolj uradni Ljubljani. A medtem, ko v hrvaški Istri ta rastejo kot po dežju, ker je šport v svetu vse bolj popularen in dostopen, ga naša najbolj turistična občina (še vedno) ne premore. Minister za kmetijstvo Židan je že v svojem prvem mandatu na čelu resorja v času Pahorjeve vlade dejal, da dokler bo on minister golf igrišča ne bo. Očitno to obljubo precej dobro drži. Želite še kakšen primer? Predor Markovec bi moral biti zgrajen že pred leti ... 

Črni kal z mejo ali brez?

To so le nekateri večji projekti, ki so zaenkrat ostali zgolj mrtva črka na papirju. Manjših je še veliko več. Od podfinanciranja primorske univerze do zavlačevanja s prižigom zelene luči za urgentni center in še in še ... da ne govorimo o zakonodaji določenih specifičnih panog, vezanih na naše območje, ki jih pišejo uradniki, ki se jim najbrž niti ne sanja, kako potekajo stvari v praksi. Za več informacij vprašajte oljkarje o tem, kako so preteklo sezono lahko špricali oljke in koliko pridelka so izgubili zaradi neživljenjske prepovedi, pod katero so se podpisali ljubljanski birokrati.  

Zato naj bo 2015 leto preloma, ko se bodo državni oblastniki spomnili na ta košček zemlje ob morju. Na provinco, ki ni namenjena le poletnim užitkom tem istim uradnikom, politikom in birokratom. Ker je močna Obala interes cele Slovenije. Brez rampe in carinikov na Črnem kalu.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
OsnovnošoLEC! | 21.1.2017 ob 17:19
0
- +
8 let novinar?
@lupe-lupetalo | 8.1.2015 ob 14:45
0
- +
mogoče kakšna dodatna ura geografije v srednji ali pa osnovni ne bi škodila
karma | 8.1.2015 ob 09:11
0
- +
Vsak naj najprej 'svoje' ogledalo počisti, pa se bomo vsi ljudje mogoče kaj zmenili. A ja sem pozabil. da nekatera ogledala nimajo 'vesti'. Lp
Koprčan | 7.1.2015 ob 21:18
2
- +
Ni problem v državi problem je v pokvarjenih in požrešnih prebivalcih primorske
lupo-lupetalo | 7.1.2015 ob 21:16
-3
- +
Primorska je pri morju in tam kje z okna vidiš morje.Dvomim da iz Gorice vidiš morje.Gorica je na goriškem in tam ne govorijo po naše in z nami imajo samo isto državo.Imamajo pa iste probleme kot mi,tudi njim delajo probleme močvirniki!
lupo | 7.1.2015 ob 20:33
3
- +
kdor piše to kolumno, nima jasne slike kako se peljejo stvari na Obali in ne ve, da je velik problem v ljudeh na Obali in ne v Ljubljani....na Obali se ljudje ne zedinijo že pri najmanjših stvareh kaj šele pri takih večjh inf. projektih....eden izmed zelo dobrih pokazateljev tega je turizem, ki ga že skoraj vsaka vas pelje po svoje kot ve in zna. potrebno je gledati celotno regijo in golf je ob vseh golf igriščih res nepotreben...gradež, kanegra, lipica itd. toliko v razmislek...potrebno je gledati širše....in se navezovati čezmejno. "Primorci imamo dovolj napuha".....avtor lahko govori zase, v kolikro je poln napuha in naj ne povzema vse t.i. Primorceb....ki btw to niso samo prebivalci Obale ampak so to vsi do Gorice...tako, da dvomim, da so Goričani uporabljali "meja na Črnem Kalu"......Brca v temo kolumna.
@ogledalo | 7.1.2015 ob 19:54
1
- +
Če imaš ti kake probleme sam,ni potrebno da jih deliš z nami,glej se v ogledalo še naprej.Drugi tir mi ne rabimo zase,ampak za našega edinega paradnega konja Luko Koper,ki državi prinaša dober zaslužek,a kljub temu tira ni in ni.Isto velja za predor Markovec,ki ga DARS gradi preveč časa.Tudi brez njega bi šlo,če nebi gužvo na cestah delali tisti vikendaši z LJ tablicami ali pa golf igrišča,to ni za nas,ki igramo raje pandalo,če ti sploh veš kaj je to.Problem na obali je centralizacija in vse slabo pride iz LJ,prej z BG.Tudi pad cen stanovanj so nam oni zrihtali,da lažje in bolj poceni pridejo do vikendov.Problem ni v nas ampak v njih in v takih,ki njim z glavo kimajo!
Neizgradnja | 7.1.2015 ob 14:41
4
- +
golf igrišča je dobljena priložnost, in sicer, za naravo samo, posledično za ljudi.
Ogledalo | 7.1.2015 ob 14:39
4
- +
Ni problem v Ljubljani. Največji problem je na Obali in v nas samih. Bodimo realni in predvsem pošteni sami do sebe. Primorci smo bili vedno vajeni lagodnega življenja. V Jugoslaviji smo se napajali s švercarijo, delom v Trstu, Casinojem in se mastili čez poletje na račun tujih turistov. Potem so prišle še italijanske penzije, pa vrtoglava rast cen nepremičnin. Vsi skupaj smo se počutili kot mali bogovi. A je prišla kriza, ki je vse to blagostanje razblinila čez noč in nam pokazala ogledalo našega početja, kjer smo bolj ležerni od ostalih, manj vajeni trdega dela in hkrati nič pripravljeni na spremembe. Večino dobrih idej zatremo že v kali. Če bi imeli jasne cilje, kaj želimo z našo prihodnostjo in kaj želimo pustiti našim zanamcem, bi se verjetno lažje zmenili za marsikaj. Pa naj bo to najlepše golf igrišče v sečoveljski dolini ali pa najlepši tematski park, vse bi bilo boljše od trenutnega plevela in robide. Podobne zgodbe pišemo na ostalih področjih. Je pa najlažje kriviti druge. Slika v ogledalu je pa vsak dan grša!
Jao | 7.1.2015 ob 11:52
3
- +
Jaka kaj si bil ti? Osnovnošolar? Pojdi, ja prosim, nazaj v osnovno šolo. Pa skušaj napisat kaj več kot oguljene frazeologeme.
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno