Zakol prašiča v času od decembra pa vse tja do februarja, odvisno od polne lune, je bil za vsako družino poseben dan, neke vrste domač praznik. Pri tem opravilu so sodelovali vsi člani družine. Medtem ko so moški rezali prašičje meso na dele za različno uporabo, so se ženske lotile priprave kosila, ki je bilo vedno iz svežih svinjskih jeter s polento.
Potrebujemo:
Sveža svinjska jetra (količinsko po želji), večjo čebulo, oljčno olje, belo vino (malvazijo), sol, poper in krušne drobtine po potrebi.
Priprava:
Na oljčnem olju popražimo na sesekljano čebulo, da porumeni. Med tem narežemo svinjska jetra. Ko je čebula dobro prepražena, dodamo narezana jetra in mešamo. Ko jetra spremenijo barvo, dolijemo vino in kuhamo, da izhlapi. Na koncu dodamo sol in poper ter še malo pokuhamo. Po želji lahko jed zgostimo z žličko drobtin. Tako pripravljena jetra ponudimo še topla s polento.
Dober tek!
Regional priporoča
Več trendov
Več kronike
PO POLŽJE PO PRIMORSKI AVTOCESTI: To je hitrost, zaradi katere so oglobili Italijana
T.K.
-
danes ob 16:30
Z GOLIM POSNETKOM IZSILJEVALA MOŠKEGA V SEŽANI: Spoznala sta se prek družbenih omrežjih
T.K.
-
danes ob 15:36
6-LETNI OTROK V IZOLI TRČIL S KOLESOM: Policisti bodo zoper mater uvedli postopek
T.K.
-
danes ob 14:59
TO SO POSLEDICE TRČENJA V SEČI: Voznik in sopotnica sta huje poškodovana (FOTO)
T.K.
-
danes ob 13:46
Novo iz Slovenije
KAJ VSE SE DOGAJA V NAŠIH GOSTILNAH? Inšpektorji začasno zaprli pet obratov
N.J.
-
18.5.2024 ob 09:57
PET KLJUČNIH KORAKOV ZA VARNOST: Veste, kako pravilno namestiti čelado? (FOTO)
N.J.
-
18.5.2024 ob 09:36