Prva primorska barmanska šola

Piran

V Luciji skupino zagnanih mladih podjetnikov združuje prepričanje, da je mešanje pijač tržna niša, ekonomsko zanimivo in pri nas še neodkrit svet, ki ga želijo postaviti na višji nivo. V ta namen so ustanovil podjetje Seaside Bar Solutions, vse pa se je začelo, ko si je barman Damjan Brajko ob pomoči barmanov Mateja Bertonclja, Mateja Krajnca, Marcela Verdeva, Marka Stankoviča, Aleša Padovnika in ob nepogrešljivem sodelovanju najstarejšega ter najbolj izkušenega člana ekipe Mladena Čoge, ki je pravi primorski ambasador sveta cocktailov, postavil jasne cilje.

Damjan Brajko: "Odločili smo se, da bomo kulturo pitja mešanih pijač pri nas postavil na višji nivo."

A da ne bo nesporazuma, da propagirajo pitje alkoholnih pijač, Portorožan Damjan Brajko, ki je nosilec podjetja, poudarja: "Tudi brezalkoholni cocktaili so zadnje čase zelo popestrili okusov in barv nadvse pester svet teh pijač. Naj omenim samo »smoothie« oziroma smutije, po slovensko bi jim lahko rekli zmešančki, ki poleg svežega sadja vsebujejo tudi zmrznjeno sadje, zmleti led, kak sadni sirup ali zmrznjen jogurt, morda pa še tako imenovana super živila, ki dajo človeku neko hranilno vrednost. Ponujamo celo otroške delavnice na tem področju, da jih malo poučimo o zdravem prehranjevanju."

Če svet cocktailov zanima tudi vas, lahko več o njih najdete na Facebooku in na www.seasidebarsolutions.com.

Damjana je v svet tehnik mešanja cocktailov pri 18-tih letih vpeljal njegov mentor Mladen Čoga. Od takrat naprej je odličen barman, ki je delal v marsikaterem dobrem lokalu ali klubu po Sloveniji. Izpopolnjeval se je v atraktivnem mešanju pijač oziroma "flair barmanstvu", svoje znanje pa je pilil tudi v tujini na priznanem "John White coursu" in na primer na "Elite Bartendingu" v Benetkah, kjer je bil kot predstavnik Društva barmanov Slovenije. Aktiven je na tekmovanjih, s katerih je prinesel že kar lepo število trofej. Med drugim je bil tretji na tekmovanju v "After dinner" cocktailu na Bledu, 12-ti na tekmovanju Kauffman vodka v Londonu ter drugi na državnem prvenstvu v atraktivnem mešanju pijač.

Ekipa Seaside Bar Solutions na Sport festu.

Je torej priznan barman, ki mu trdo delo in naporni treningi niso tuji. Svoje znanje pa želi s svojo ekipo deliti z drugimi vedoželjnimi mladimi in tako ustvariti dobre barmane, ki bodo kulturo pitja mešanih pijač pri nas postavil na višji nivo. V prvi vrsti se ukvarjajo z izobraževanjem vseh, ki se želijo naučiti dobrega, hitrega in kakovostnega barmanskega dela za točilnim pultom, predvsem pa mladih, ki imajo željo po uveljavitvi v svetu barmanstva in delu v najboljših klubih pri nas. Tako že drugo leto deluje  prva primorska šola za barmane na Obali, ki je poleg usposabljanj, ki potekajo v okviru Društva barmanov Slovenije, tudi edina trenutno aktivna taka šola v Sloveniji.

Mladi zagnani podjetniki so si svoj sedež uredili s pomočjo Centra za pospeševanje podjetništva Piran in Javnega sklada za regionalni razvoj v lucijski obrtni coni na Liminjanski cesti 96.

Izobraževanje poteka na dveh ravneh. Najprej je tu osnovni tečaj, ki je organiziran enkrat mesečno in je primeren za začetnike. Sestavljen je iz praktičnega in teoretičnega dela, tako da tečajniki spoznajo  način dela v baru, barski pribor in ravnanje z njim, največ pozornosti pa je namenjene predstavitvi pijač, njihovi izdelavi in strežbi. Naučijo se tudi zmešati nekaj svetovno znanih cocktailov. Nadaljevalni del izobraževanja so enodnevni seminarji, ki so vedno tematsko obarvani, tako da na njih podrobno predstavijo določene segmente, ki so v barmanstvu ključnega pomena. To so tečaji, na katerih nudijo poglobljeno znanje o vseh vrstah mešanja pijač, sestavinah in seveda novih in novih cocktailih. Vsi tečaji se zaključijo s praktičnim in teoretičnim izpitom.

Matej Krajnc, Matej Bertoncelj in Damjan Brajko so gonilna sila Seaside Bar Solutions. (RO Matej Krajnc, Matej Bertoncelj, Damjan Brajko)

Poleg tega imajo še dnevne seminarje, ki so namenjeni nadgrajevanju znanja zaposlenih v gostinstvu. Delo je tematsko obarvano, tako da so seminarji pripravljeni na primer na temo kave, ruma, vodke, likerjev, piva, vina itd. Organizirajo tudi oglede vinskih kleti, destilarn ter raznih lokalov in barov, kjer se lahko udeleženci pobližje seznanijo z izdelavo in pripravo različnih pijač.

Slovenci smo sicer tradicionalno ob takih in drugih priložnostih nekako staromodno naklonjeni vinu, pivu ali kaki gazirani brezalkoholni pijači, a se tako kot drugod po svetu vse bolj navdušujemo tudi nad pestrim svetom iz najrazličnejših alkoholnih pijač, sadnih sokov, sladkorja, dišavnic in še česa mešanih barvito pestrih pijač.

Nadvse privlačna sta še osnovni in nadaljevalni tečaj atraktivnega mešanja pijač. V tednu dni se udeleženci najprej naučijo osnovnih elementov takšnega mešanja pijač oziroma "flaira", tako da so nato sposobni sami v baru na atraktiven način pripraviti določen cocktail. Spoznajo tudi pravila, ki veljajo na tekmovanjih v tem vse bolj priljubljenem "flairu". Lahko pa sledi še tečaj oziroma pripravljanje na "flair" tekmovanja in uvajanja na še bolj atraktiven "exhibition flair".

To pa ni vse, kar ponuja zagnana ekipa Seaside Bar Solutions, saj Damjan Brajko pravi: "Na področju cocktailov nudimo različne promocije za bare, klube in poslovne partnerje. Lahko nas najamejo za osebno zabavo in pridemo s svojo opremo tako, da za to ni potrebno skrbeti. Sestavljamo cocktail karete za vse ki jih potrebujejo, izvajamo bar show, ki zajema bruhanje ognja ter "flair show" in ne nazadnje ponujamo delavnice s smutiji in drugimi brezalkoholnimi cocktaili za ortoke."

Marcel Verdev in Mare Stankovič (spodnji) med flairom - atraktivnim načinom priprave cocktaila. (RO Marcel Verdev in Mare Stankovič)

Z vsem tem pa v lucijskem Seaside Sport Solutions še niso zadovoljni. "V prihodnje načrtujemo razširitev programa v smer športa ter zdrave prehrane. S tem programom želimo otrokom, mladini ter tudi ostalim ponuditi bolj aktivno ter družabno preživljanje časa, predvsem pa poučiti vse udeležene naših izobraževanj o pravilnem in zdravem prehranjevanju, ki ga ponuja tudi sodoben svet cocktailov," napoveduje Brajko.

Deli novico:

ahhh |  10 .10. 2014 ob  08: 51
šola za pripravo kapučina kje je?
nino |  10 .10. 2014 ob  08: 15
afne !
ww |  10 .10. 2014 ob  06: 27
kaj je koktelj? 80% leda in mal alkohola in sok??? tako služijo mastno na račun leda