20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
23:00
15.10.2018

POZIV TUDI PRIMORSKIM VINOGRADNIKOM: Nujno zatiranje ameriškega škržatka

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin tudi letos vinogradnike opozarja na obvezno zatiranje ameriškega škržatka, prenašalca zlate trsne rumenice, nevarne bolezni trte. Zatiranje je treba opraviti takrat, ko trta povsem odcveti, so sporočili iz uprave.

Uredništvo/STA/R.M., foto: regionalexpress.hr, agrismart.it, arhiv
13.06.2018 ob 12:03

Uprava opozarja tudi, da je treba vsa fitofarmacevtska sredstva uporabljati v skladu z navodili za uporabo ter navedbami in opozorili na etiketi.

"Zlato trsno rumenico povzroča karantenska fitoplazma Grapevine flavescence doree. Okužene trte hirajo, zaradi česar so pridelki nižji in slabše kakovosti, trte pa lahko v nekaj letih propadejo. Okužba se v vinogradih hitro širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka, ki s sesanjem na okuženih trtah prenese fitoplazmo na zdrave trte," so pojasnili.

Zlato trsno rumenico so tudi lani ugotovili na novih lokacijah v vseh vinorodnih deželah (Podravje, Posavje in Primorska), največ novih okužb je bilo ugotovljenih na Štajerskem in na Dolenjskem. Uprava sicer v zadnjih letih ni beležila večjih izbruhov bolezni, v vinogradih so odkrili le posamezne okužene trte.

Populacija ameriškega škržatka se znižuje tam, kjer se vsako leto opravi zatiranje te žuželke. "Zato poudarjamo, da je zatiranje ameriškega škržatka poleg odstranjevanja okuženih trt obvezen in nujen ukrep, da se prepreči širjenje te nevarne karantenske bolezni in s tem veliko gospodarsko škodo v vinogradništvu," so izpostavili na upravi.

Zatiranje ameriškega škržatka je sicer obvezno v vinogradih za pridelavo grozdja ter na brajdah oz. ohišnicah na celotnem razmejenem območju zlate trsne rumenice, to je v žariščih okužbe in njihovih varovalnih pasovih, kjer je treba opraviti najmanj eno tretiranje.

Zatiranje je obvezno tudi v matičnih vinogradih, matičnjakih in trsnicah na celotnem območju Slovenije, kjer je treba opraviti najmanj dve tretiranji.

Zatiranje ameriškega škržatka pa ni obvezno v vinogradih izven razmejenih območij, torej vinorodnih dežel Podravje, Posavje in Primorska, je pa priporočljivo.

Kot so še navedli na upravi, bodo fitosanitarni inšpektorji tudi letos izvajali nadzor izpolnjevanja obveznosti zatiranja ameriškega škržatka in v primeru ugotovitve kršitve predpisanih obveznosti ukrepali.

Podatki o razmejenem območju, fitofarmacevtskih sredstvih, številu potrebnih tretiranj ter okvirnih rokih tretiranja so objavljen na spletni strani uprave. Natančnejše roke tretiranja za posamezna območja v Sloveniji napove javna služba zdravstvenega varstva rastlin na Kmetijsko gozdarskih zavodih Nova Gorica, Novo mesto in Maribor ter na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije in na Kmetijskem inštitutu Slovenije. Napovedi so objavljene na spletni strani agrometeorološkega portala Slovenije.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno