20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
21:02
23.10.2018

Pangea za nova znanja in boljše zdravje

Za vse številčnejšo populacijo starostnikov stroka še išče mnoge odgovore, povezane z aktivnim staranjem in ohranjanjem gibalne aktivnosti. Slovenski in italijanski partnerji, združeni v projektu Pangea, se želijo s poglobljenimi raziskavami dokopati do znanj, ki bodo pripomogla k boljšemu zdravju starejših. Projekt so danes predstavili v Kopru.

Uredništvo, vir: STA
21.11.2012 ob 09:02

S projektom Pangea oziroma Telesna aktivnost in prehrana za kakovostno staranje, želijo na novo določiti kriterije zdravega staranja, je povedal vodja projekta Rado Pišot z Inštituta za kineziologijo Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem, vodilnega partnerja projekta.

S projektom, pri katerem na slovenski strani sodelujejo še Splošna bolnišnica Izola, občini Koper in Kranj ter Inštitut za varovanje zdravja, želijo oblikovati obsežno bazo znanja. Znanstvena dognanja bodo nato uporabili za oblikovanje uporabnih produktov, kot so napotki, intervencijski programi in programi rehabilitacije.

V okviru projekta bodo osnovali mednarodni center odličnosti na področju zdravja starejših občanov, prinesel pa bo še priročnike, izobraževalne tečaje za usposabljanje vodij vadbe za starejše in šest gibalnih parkov zdravja za starejše. Na slovenski strani bodo parke zdravja, opremljene s trenažerji, prilagojenimi gibalnim značilnostim in potrebam starejših, dobili Koper, Kranj in Ljubljana.

Koristi 1,3 milijona evrov težkega projekta, od katerega se sodelujoči nadejajo novih ugotovitev na področju preventivnega delovanja in rehabilitacije, bodo po mnenju Pišota imele tako bolnišnice kot domovi za starejše in združenja upokojencev.

Projekt sodi v program čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija 2007-2013. Izvajati so ga začeli minulo jesen, zaključili pa ga bodo septembra prihodnje leto.

Pričakovanja od projekta imajo tudi v Splošni bolnišnici Izola, kjer predstavljajo starejši od 60 let kar 42 odstotkov vseh hospitaliziranih. Predvsem poglobljena raziskava trajne gibalne neaktivnosti, ki so jo že izvedli v bolnišnici Valdoltra, bi po mnenju koordinatorja projekta v izolski bolnišnici Mladena Gasparinija lahko prinesla nova dognanja na področju rehabilitacije.

Če bi se namreč potrdila ideja, da lahko pri osebah, nezmožnih gibanja, upočasnijo upadanje motoričnih zmožnosti že z mislijo na gibanje oziroma ponavljanjem določenih miselnih vzorcev, bi po mnenju Gasparinija to lahko prineslo drugačen način rehabilitacije. Bolnikom bi nova dognanja morda lahko pomagala, da prej okrevajo in prevzamejo funkcije, ki so jih imeli pred nesrečo ali boleznijo.

Raziskava gibalne neaktivnosti, ki je po besedah Pišota tudi v svetovnem merilu prva tovrstna študija, opravljena na starejših občanih, je trenutno v fazi obdelave podatkov. V prihodnjem letu ji bodo sledile še množične meritve in poglobljene študije poškodb po rehabilitaciji kolka.

Sorodne vsebine:

Po Pišotovem odstopu hitreje do fakultete?

Kako ohraniti mladost?

Ali Primorci pojemo dovolj rib?

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno