20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
09:42
21.10.2018

ODPRLI NOVO IZOLSKO URGENCO: Bolnike bodo ločevali po intenzivnosti obravnave

Urgentni center v Izoli, ki so kot zadnjega v mreži regijskih urgentnih centrov odprli danes, je pomembna pridobitev za varno in kakovostno obravnavo pacientov, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč, je poudaril direktor SBI Radivoj Nardin. Ministrica Milojka Kolar Celarc je napovedala, da bomo še letos v Sloveniji imeli enotno dispečersko službo.

Uredništvo/STA, foto: arhiv
26.02.2016 ob 16:06

Kot je na današnji slovesnosti navedel prvi mož Splošne bolnišnice Izola (SBI) Nardin, se na 1500 metrih na novo zgrajene površine med drugim nahajajo triaža, štirje ambulantni prostori, mavčarna, prostori za RTG diagnostiko in CT preiskave ter prostor za male kirurške posege. Urgentni center je tako pomembna pridobitev za bolnike, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč. Teh ni malo, je spomnil Nardin, saj se jih letno nabere kar 55.000.

Poleg 5,5, milijona evrov vredne investicije v urgentni center pa bo ministrstvo za zdravje zagotovilo še toplotno črpalko in agregat v skupni vrednosti skoraj milijon evrov, ki bosta zagotavljala polno neodvisnost bolnišnice v primeru izpada elektrike.

Dogradili nov glavni vhod

Hkrati z urgentnim centrom so pod pokroviteljstvom ministrstva dogradili še nov glavni vhod, v avli katerega so zagotovili 450 kvadratnih metrov dodatnih površin, na katerih so predvideni gostinski lokali, lekarna in prodajalna sanitetnega materiala, je še navedel direktor SBI.

Izolski je zadnji od desetih urgentnih centrov, ki jih povezujejo v mrežo nujne medicinske pomoči, z vključitvijo dispečerskih centrov v Ljubljani in Mariboru pa bo to zelo velika pridobitev za vse v državi, je poudarila ministrica za zdravje Kolar Celarčeva. Ta je sicer kot primer dobre prakse izpostavila dosedanje sodelovanje vseh treh obalnih zdravstvenih domov pri delovanju centralne urgentne službe.

Kot je napovedala ministrica, bodo do konca leta dogradili in izobrazili ves potreben kader, tako da bomo imeli enotno dispečersko službo za celo državo. To je pomembno zlasti zato, ker se bo ob nujnem klicu na pomoč mogoče takoj odzvati in poslati na pomoč najbližje reševalno vozilo.

Boljša zdravstvena oskrba

Kolar Celarčeva je izpostavila tudi pomembno pridobitev triaže, s katero bo moč zagotoviti boljšo zdravstveno oskrbo in hitrejše dostopne čase. Ob tem je obžalovala, da v nove urgentne centre hodijo tudi tisti, ki nujne medicinske pomoči ne potrebujejo, s čimer po nepotrebnem dodatno obremenjujejo zdravstvene delavce.

Med novostmi izolskega urgentnega centra je njegov vodja Peter Golob izpostavil bistveno novost, in sicer ločevanje bolnikov po intenzivnosti obravnave, kar pomeni, da bodo bolniki z nižjimi triažnimi kodami obravnavani drugje kot tisti, ki imajo večje potrebe.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno