Krompir sam po sebi ni škodljiv, je pa lahko škodljiv način priprave. Strokovnjaki so v reviji American Journal Clinical Nutrition objavili rezultate osemletne raziskave. Ta je pokazala, da pogosto uživanje ocvrtega krompirčka, to je dvakrat ali večkrat tedensko, povezano z rizikom za prezgodnjo smrt.
OCVRT KROMPIRČEK VAS LAHKO UBIJE: Če ga jeste več kot dvakrat tedensko
Ljudem, ki so sodelovali v raziskavi in so jedli kuhan ali pečen krompir, se ni povečalo tveganje za prezgodnjo smrt. Krompir je sicer bogat z vlakninami, magnezijem, kalijem in antioksidanti. Sodelovalo je 4440 oseb v starosti 45 do 79 let.
Med raziskavo je umrlo 236 ljudi. Kot so povedali strokovnjaki za Daily Mail, vsebuje pečen krompirček veliko kalorij, natrija in trans maščob ter minimalno nutricijsko vrednost. Krompirček sam po sebi ne predstavlja tveganja za prezgodnjo smrt, pri tem gre za kombinacijo več faktorjev, kamor spada pogosto uživanje ocvrte hrane, slaba kvaliteta olja in slaba kvaliteta krompirja.
Po ugotovitvah strokovnjak so tisti, ki so umrli med raziskavo, imeli slabše prehranjevalne navade in so pogosto jedli ocvrto hrano.