Obrtna zbornica protestira zoper nadzor inšpektorjev nad gostinci

Slovenija

Inšpektorji v zadnjem obdobju poostreno preverjajo meroslovno ustreznost gostinskih posod in kozarcev, kar Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) ocenjuje kot povsem neprimerno. Tudi pozivi Urada RS za meroslovje, naj potrošniki prijavijo kršitve, so za zbornico skrajno neprimerni.

Zbornica je zato danes na omenjeni urad naslovila protestno pismo zoper nadzor inšpektorjev. Gostinci, združeni v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS, menijo, da je v kriznih časih, ko gostincem posel upada, tovrsten nadzor povsem neprimeren. Zgroženi so, da so globe za ugotovljene nepravilnosti tudi do 417 evrov.

"Skrajno neprimerno je, da se morajo gostinci ukvarjati še s tem, ali so kozarci, ki so jih kupili na trgu, označeni z ustreznimi oznakami ali ne. Gostinci večinoma točijo preko določene mere, saj so le tako gostje lahko zadovoljni in se vračajo v njihove lokale, zato je pozivanje potrošnikov k prijavi kršitev skrajno neprimerno," poudarjajo gostinci.

Ob tem so izpostavili, da obstaja vrsta drugih problemov, katerim bi se lahko nadzorni organi bolj posvetili, denimo preprečevanju dela na črno.

V sekciji za gostinstvo in turizem menijo, da gre za še enega v vrsti birokratskih nesmislov v državi in da ta za gostince predstavlja dodatno finančno breme.

Inšpektorji v teh dneh po različnih gostinskih lokalih nadzirajo kozarce in ugotavljajo številne pomanjkljivosti. Ob tem potrošnike pozivajo, naj bodo pozorni, v kakšnih kozarcih in kakšno količino - če je ta napolnjena do merilne črtice - jim gostinci strežejo. Ob dvomu o ustreznosti kozarca oz. natočene količine naj gostinca opozorijo.

Čeprav se nekaterim potrošnikom ne bo zdelo tako pomembno, če jim gostinec v kozarcu postreže malenkost manj pijače, kot so jo naročili in plačali, se moramo zavedati, da lahko gostinec proda veliko večjo količino pijače, kot jo je dejansko iztočil, je pred dnevi opozorila vodja inšpektorjev na Uradu RS za meroslovje Dušanka Škrbić.

Deli novico:

Gost |  02 .08. 2014 ob  20: 29
Rajsi naj preverjajo cistoco. V dolocenih lokalih po Kopru imajo tako umazane kozarce,salice za kavo,kavne zlicke...in se kaj da vam gre na kozlanje. In to v samem centru.
dajte no dajte |  01 .08. 2014 ob  23: 24
TAKOJ ZAČETI Z DAVČNIMI BLAGAJNAMI, gostinci so polni trikov
KP stara garda |  01 .08. 2014 ob  20: 45
Ma sej tej niso normalni...paraziti ki zivijo od nasega dela....
Mario |  01 .08. 2014 ob  20: 11
Sem gostinec...sem za to da se davčne blagajne uvedejo takoj...vam pa povem da so časi ko se je prodajal led mimo in takšne kontrole inšpektorjev so brezvezne...ta sredstva bi raje porabili za promocijo in pripeljali kakšnega gosta več v Slovenijo...goste počastimo po obroku s kozarcem domačega, s kavico, strežemo brezplačno vodo in pomivamo kozarce...so nabasali toliko teh inšpektorjev da ne vedo več kaj bi z njimi...
Obala |  01 .08. 2014 ob  16: 33
Danes je vsaka kmetija, osmica, klet itd.... že gostilna .... Ob rezervacijah sprejemajo goste in pripravljajo od rib do divjačine . . . Velik delež tega je siva ekonomija .... A ne bi raje tle naredili red in nehali j.ebat tiste ljudi, ki se borijo z krizo.....
Mario sz Belvedurja |  01 .08. 2014 ob  13: 18
Pravi gostinec zna zakaj te led in voda osvežita...
sveti jurij |  01 .08. 2014 ob  12: 54
UBOGI GOSTINCI !!! Največji utajevalci davkov so prav gostinci. Skrajni čas je, da država uvede davčne blagajne in poostri nadzor tako kot so to naredili Hrvati.
tk |  01 .08. 2014 ob  12: 51
Kdaj boste začeli kontrolirat zobozdravnike ,odvetnike,notarje..............