20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
08:54
21.09.2018

OBALNI GIMNAZIJCI USPEŠNO: Z devetimi zlatimi maturanti letos najbolj zadovoljni v Kopru

Na Državnem izpitnem centru so danes predstavili rezultate letošnje splošne mature, ki kažejo skoraj 94-odstotno uspešnost kandidatov. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je dejala, da je uspeh podoben lanskemu. So pa z uspehi svojih dijakov zelo zadovoljni v obalnih srednjih šolah. Najbolj na Gimnaziji Koper, ki ima letos kar devet zlatih maturantov.

Uredništvo/R.M., foto: Gimazija Koper, Srednja šola Izola, arhiv
11.07.2018 ob 14:42

Zlati koprski maturantje Žiga Sardoč, Tisa Bajec, Gaja Grižon, Tina Kocjančič, Andrej Laganis, Aja Golob, Marko Kusić, Aljaž Kokole in Anja Lakoseljac z ravnateljem Brunom Petričem

Na največji obalni gimnaziji je splošno maturo opravljalo 105 dijakov. V splošnih oddelkih je bil uspeh 100-odstoten, na ravni cele šole pa 98-odstoten. "Zlatih maturantov je bilo v spomladanskem roku splošne mature kar devet, na kar smo na šoli zelo ponosni," je povedal ravnatelj Gimnazije Koper Bruno Petrič.

"Še ena nadpovprečna matura," je bil zadovoljen tudi ravnatelj piranske gimnazije Borut Butinar. Splošno maturo sta pri njih opravljala dva oddelka oziroma 55 dijakov. Le eden bo moral ponavljati del mature, tako da so zabeležili čez 98-odstotni uspeh, "kar je nad slovenskim povprečjem". Letos so sicer brez zlatega maturanta, a je bilo pet dijakov po Butinarjevih besedah zelo blizu. Imajo pa 12 odličnjakov.

O podrobnostih rezultatov so spregovorili ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, direktor Državnega izpitnega centra dr. Darko Zupanc, predsednik komisije za poklicno maturo dr. Boris Dular in predsednik komisije za splošno maturo dr. Blaž Zmazek. 

Letos je sicer splošno maturo na 84 šolah po Sloveniji opravljalo skupaj 6248 kandidatov, uspešnih je bilo 5235 kandidatov oziroma 93,67 odstotka. Najboljših maturantov, ki so bili ocenjeni s 30 in več točkami, je bilo letos 271 in prihajajo s 47 gimnazij iz 34 krajev.

Prav tako so z rezultati zadovoljni v tehniški in ekonomski gimnaziji v Kopru. Na Srednji ekonomski šoli Koper je šolanje po programu ekonomska gimnazija s splošno maturo letos zaključevalo 25 dijakov. 86 odstotkov je bilo uspešnih. Kot nam je povedala ravnateljica Branka Žerjal, zlatega maturanta letos na splošni maturi niso imeli, so pa imeli enega na poklicni.

Tako kot na Srednji tehniški šoli Koper, kjer so sicer po besedah ravnatelja Iztoka Drožine "zadovoljni z obema", poklicno in splošno maturo. Na splošni je bilo od 17 dijakov tehniške gimnazije 82 odstotkov uspešnih v spomladanskem roku.

Diamantni maturanti Kaja Hrvatin, Nika Konestab, Luka Požar (predšolska vzgoja) in Kristina Sanabor (gostinsko-turistični tehnik)  ter zlati maturantki Nika Jerebica in Noemi Vinčec (predšolska vzgoja) z ravnateljico izolske šole Adelijo Perne

Odlični rezultati poklicne mature v Izoli

Izredno ponosni pa so na rezultate poklicne mature letos na Srednji šoli Izola, saj imajo štiri diamantne maturante ter dve zlati maturantki.

Uspešnost kandidatov na poklicni maturi je bila sicer na državni ravni 90,5 odstotna. 8061 kandidatov jo je opravljalo na 145 srednjih šolah in organizacijah za izobraževanje odraslih. Takih z izjemnim uspehom – doseženih 20, 22 ali 23 točk – je bilo 337, prihajajo pa iz 79 šol oz. organizacij in iz 33 različnih krajev v Sloveniji, so še povedali ob predstavitvi rezultatov letošnje mature na Državnem izpitnem centru.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
Miran | 15.7.2018 ob 18:02
0
- +
Čestitke dosti truda bravo.
bravo bravo | 12.7.2018 ob 10:50
2
- +
kaj jokcaš je šla na bolje pridna punca pa pejt še ti za njo pa hvali tuje
kako lepo | 12.7.2018 ob 10:48
1
- +
čudoviti otroci čudovitega sistema vse naj vam želimo
Niko | 12.7.2018 ob 09:18
1
- +
"Letos je sicer splošno maturo na 84 šolah po Sloveniji opravljalo skupaj 6248 kandidatov, uspešnih je bilo 5235 kandidatov oziroma 93,67 odstotka. "

Kakšna pa je to matematika

5235 : 6248 x 100 = 83,78 %
ZA ŽUPANA | 12.7.2018 ob 09:01
2
- +
Ni ga ćez gimnazijskega maturanta -
Matura=Masaker | 12.7.2018 ob 08:23
1
- +
To ni ničemer več podobno. Matira ni odraz znanja pridobljenega v Sš ampak dober biznis Ric-a in ljudi, ki izdajajo gradivo, maltretiranje dijakov in posredno prostor kjer učitelji izživijo svoje frustracije.
TO NI ODRAZ ZNANJA, AMPAK PIFLARIJA, KI JE ŽE IZPUHTELA.
Justino | 12.7.2018 ob 06:53
2
- +
Naše šolstvo je zgrešeno in zlagano od oš prek srednje do doktorata !
BRAVO,BRAVO | 12.7.2018 ob 06:28
3
- +
TUDI MOJA HČI JE BILA PRED LETI ZLATA MATURANTKA.KONČALA FAKS,DOKTORAT IN ZDAJ ŽIVI V TUJINI.PRI NAS PA SAMO MAMINI IN TATINI SINČKI IN HČERKE DOBIJO SLUŽBO.DRŽAVA DE MERDA.
flopka | 11.7.2018 ob 17:29
3
- +
Upam, da bodo v življeju uspeli.
Pobalinko | 11.7.2018 ob 16:47
1
- +
Sedaj pa v politiko, če si želite zagotovit egzistenco.
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno