Še malo manjka, ko bodo iz zemlje pokukali zeleni poganjki divjih špargljev in v naravo pognali številne nabiralce. A zadnja študija je zbudila veliko strahu, saj se pojavlja vprašanje, ali lahko šparglji vplivajo na pojav raka.
NOVA ŠTUDIJA, KI RAZBURJA: Ali lahko uživanje špargljev vpliva na pojav raka?
Zdravje
Da bi potrdili ugotovitve, so potrebne dodatne raziskave, piše Novi list. Študija, ki so jo objavili v reviji Nature, je namreč pokazala, da bi asparagin lahko pomagal pri širjenju agresivne oblike raka dojke pri miših. Po objavi se je po družabnih omrežjih kot blisk razširilo vprašanje, ali naj se ljudje odpovedo uživanju špargljev, ki vsebujejo to naravno aminokislino.
Če ravno je po objavi študije širjenje vprašanja, ali lahko konzumacija špargljev poveča število obolelih za rakom dojke, normalna reakcija, pa je resnica bolj zapletena, pisanje Mirrorja povzema reški časnik.
Študija ni potrdila, da je asparagin vzrok bolezni
Najprej je treba vzeti v ozir, da je bila študija opravljena na miših. Razvoj bolezni pri živalih pa ni vedno enak tisti pri ljudeh. Študija ni potrdila, da asparagin povzroča raka, niti pri miših. Pokazala je le, da ta aminokislina pospešuje širjenje bolezni.
Odgovor na vprašanje, ali naj se človek odreče špargljem, bi torej bil – potrebne so dodatne študije. Če bi te pokazale, da ima asparagin enak učinek pri ljudeh, pa bi to morda vodilo v nove načine zdravljenja raka dojke.
Novi načini zdravljenja?
Raziskave bi lahko znanstvenike privedle do odkritja načina za blokiranje proizvodnje asparagina v telesu ali pa bi pacienti omejili vnos aminokisline v vsakodnevni prehrani.
Trenutno ni dokazov, da bi omejevanje neke vrste hrane pomagalo v borbi proti raku, zato je pomembno, da se pacienti pogovorijo s svojim zdravnikom, preden se odločijo za kakršnokoli spremembo v času zdravljena, pravi Martin Ledwick iz britanskega centra za raziskave raka.
Doslej so ugotovili, da se rak hitreje širi, ko rakave celice lažje proizvajajo asparagin. Zaenkrat pa nimajo odgovorov, kako proizvodnjo upočasniti ali ustaviti. Zdravilo L-asparagin, ki ga uporabljajo pri zdravljenju levkemije, bi lahko upočasnilo širjenje raka dojke.
Ko so miši dobile omenjeno zdravilo, se je namreč zmanjšala sposobnost raka za širjenje v druge dele telesa. Ko bodo ugotovili več o interakciji med kemoterapevtiki in asparaginom, bo to lahko vodilo k uspešnejšemu zdravljenju raka dojke.
Kot ugotavljajo znanstveniki, zaenkrat ni potrebe po spremembi prehrane. Če bi bilo zdravljenje raka tako preprosto, bi znanstveniki verjetno že imeli odgovor, katero hrano izločiti z jedilnika, dodaja časnik.