26 °C
DANES
JUTRI
14 °C
24 °C
23:25
18.06.2018

NALOŽBE IZOLE V ŠOLSKO INFRASTRUKTURO: V sedmih letih 3,5 milijona evrov

Ena prednostnih skrbi izolske občine je področje šolstva, pri čemer so usmerjeni predvsem v delo na dolgi rok, pravi župan Igor Kolenc. Tako so v času njegovega županovanja od leta 2010 naprej za investicije na področju vzgoje in izobraževanja namenili že prek 3,5 milijona evrov občinskih sredstev, nekatere naložbe pa jih še čakajo.

Uredništvo/STA Foto:arhiv
10.09.2017 ob 18:15

Zadnja, sicer manjša naložba je bila v izgradnjo dodatnih prostorov za jedilnico osnovne šole (OŠ) Livade, ki so jo slovesno odprli pred le nekaj dnevi. Sicer pa je Kolenc za STA poudaril, da je delo na občini usmerjeno na dolgi rok in da je skrb za otroke in mladostnike vseskozi ena njihovih primarnih dejavnosti. To se konkretno odraža v naložbah. "Izolska občina je investirala skozi direktne investicije v novogradnje, skozi investicijska vzdrževanja itn. v tem zadnjem obdobju praktično že prek 3,5 milijona evrov," je dodal župan.

Kot je dodal, ne gre za zanemarljivo številko, sploh za občino, ki ima okoli 16 milijonov evrov letno tekočih prihodkovPri tem je Kolenc izpostavil ureditev okolice OŠ Livade z izgradnjo večnamenskega igrišča ob športni dvorani in ureditvijo parkirišč, nadzidavo v OŠ z italijanskim učnim jezikom Dante Alighieri, kjer so tako uredili štiri dodatne učilnice, dozidavo v OŠ Vojke Šmuc, kjer so pridobili štiri učilnice, dva kabineta in sanitarije, dodatno igralnico v vrtcu Mavrica itd.

Letos jih čaka še izvedba investicije v povezavo podružnične šole v Kortah s tamkajšnjim oddelkom vrtca Mavrica, za kar so letos predvideni odhodki v višini 50.000 evrov, preostalih okoli 100.000 evrov pa bo zapadlo v leto 2018. V proračunu imajo predvidena tudi sredstva za novo telovadnico. Z državo imajo sklenjeno pogodbo, da bo ta gradila telovadnico za obe srednji šoli. Kolencu pa se zdi najbolj racionalna opcija, da bi na zemljišču OŠ Vojke Šmuc postavili novo, skupno telovadnico za potrebe obeh srednjih in osnovne šole. To bi bil najbolj racionalen način izrabe prostora, pri čemer bi tako občina kot država prispevali vsaka svoje.

Tako pri šolah kot pri vrtcih Kolenc zagovarja stalne, kontinuirane aktivnosti namesto akcij "na horuk": "Cilj je, da znamo pravočasno zaznati problematiko, da znamo problematiko vključiti v našo vizijo in projekcije ter znamo potem tudi narediti pravo finančno konstrukcijo za to, da se to izpelje."

Glede povečanih potreb v vrtcih pa je opozoril tudi na anomalijo, ki je posledica dejstva, da ne obstaja neka centralna evidenca in starši svoje malčke prijavljajo hkrati v več občinah. "Največji šok za nas je bil, ko smo imeli tukaj prijavljenih 152 otrok in je bilo treba na vrat na nos 'narediti' vrtec, in na koncu ko je prišel dan za dati otroka v vrtec, jih je bilo 20," je opisal.

V šolskem letu 2017/18 imajo v izolski občini sicer skupno 162 prvošolčkov, vseh osnovnošolcev pa je po podatkih občine 1281. V vrtce so za tekoče šolsko leto sprejeli skupno 146 otrok, 23 pa jih je uvrščenih na čakalni seznam, kar je za 15 manj kot lani.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
Dejan Kocjančič | 12.9.2017 ob 11:02
1
- +
Izola je mesto doživetij vsak dan so prireditve in koncerti
Izola je mesto športa mamo stadion z umetno travo ki ne ustreza standardom NZS in pol je tu še športna dvorana v Kraški ki je v rasulu vse to mamo z mafijo ki vodi izolsko občino

ZBRIŠITE KOMENTAR KER NE BO KUVERTE NA REGIONAL

tako delajo prirejeni mediji ki so financirani z podkupninami bande iz Sončnega nabrežja
Hahahaa | 12.9.2017 ob 07:15
2
- +
Za ta denar bi zgradil novo šolo.
TIK TAK | 11.9.2017 ob 08:48
8
- +
Bo pasala ena revizija teh poslov po volitvah, ker je glede na narejeno 3/4 tega denarja izginlo.
Realno1 | 11.9.2017 ob 08:24
5
- +
Z VSEM, KAR STE NAPISALI (Realno) SE STRINJAM IN SPRAŠUJEM TUDI JAZ.
Realno | 11.9.2017 ob 08:07
13
- +
Jaz ne vem, kdo Kolencu svetuje, ampak ta plačana propaganda je strel v koleno. V 7 letih vložiti 3,5 mio evrov za infrastrukturo, od teh večina v normalno vzdrževanje, je sramota. Ta sredstva ne zadostujejo niti za gradnjo polovice sodobne šole, ki bi bila primerna in nujna za Izolo. Kam je šel denar v vseh teh letih? Nimamo šol, nimamo turistične infrastrukture, nimamo gledališča, nimamo parkirne hiše, nimamo kanalizacije, razsvetljava ponoči ne gori in zaradi tega je veliko prometnih nesreč in še in še... Vse to je Kolenc obljubil pred 8 leti, naredil ni nič. Da ne pozabim: 5.000 novih delovnih mest. Kar imamo je odhod zadnjih podjetnikov: KMK Box, Kern, ... Samo še javna uprava na Sončnem nabrežju dela, vse v familijah, ki že 40 let kraljujejo v Izoli. Sram naj vas bo.
Špela Mislej | 10.9.2017 ob 19:37
0
- +

Irena Sivka Horvat kje so šoldi 55.ooo £ ?
Ste jih že požrli z bando iz sončnega nabrežja ?

LOPOVOV NOČEM0 IZOLE NE DAMO !!!

KOLENC HODI ČA !!! TI NISI IZOLAN TI SI OBIČNI KOPRČAN
Izolan | 10.9.2017 ob 18:44
13
- +
No, z lepim se hvalite. Je pa zanimivo, kako ste mediji na hitro reagirali, ko se je odkrila sprdačina s telovadnico. Ne tako, kot proti večino drugih, s kritiko, posebej v Kopru, kje je občina v istem obdobju (7) let vložila verjetno najmanj kakšnih 20 do 30 milijonov evrov v šolsko infrastrukturo in je kljub temu vedno na udaru. Obratno se vidi, da imajo v Izoli SD še vedno vse niti v rokah, še posebej po medijskem poročanju, ki je naročeno. Zgornji članek je sramota in metanje peska v oči ljudem. Kot da mi Izolani ne bi vedeli, da je Kolenc z njegovo rdečo bagro ena navadna naravna katastrofa in komaj čakamo, da odide.
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno