20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
10:41
21.10.2018

MORILEC JE BIL PACIENT UBITEGA ZDRAVNIKA: Motiv za napad bi lahko bila predolga čakalna doba (FOTO, VIDEO)

Kot so danes sporočili iz Splošne bolnišnice Izola, je stanje drugega ustreljenega policista stabilno. Potrdili so, da je bil strelec pacient umorjenega zdravnika, pa tudi, da so agresivnega vedenja pacientov deležni vsak dan. Motiv za napad bi lahko bila predolga čakalna doba. Kaj je gnalo 70-letnega Darka Gregoriča iz Svetega Antona, da je včeraj popoldne z nabito pištolo prišel v izolsko splošno bolnišnico, ustrelil zdravnika in policista, nato pa na parkirišču še drugega policista, najverjetneje ne bo nikoli znano, saj je Gregorič tudi sam končal pod streli. Ali so ga ustrelili policisti ali si je kroglo pognal v glavo sam, ni jasno. Kaj se je včeraj dogajalo v izolski bolnišnici med 8-minutnim streljanjem?

Uredništvo/Primorske novice/STA/rtvslo.si Foto.arhiv
23.08.2016 ob 13:25

Strokovni direktor bolnišnice Izola Felice Žiža je na današnji novinarski konferenci opozoril, da so zdravstveni delavci vsakodnevno deležni agresije bolnikov in da bodo tu potrebne spremembe. Sodelovala je tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je pojasnila, da je že sklicala vodstva vseh slovenskih bolnišnic, da "pregledamo postopke zagotavljanja varnosti in ugotovimo, kaj lahko izboljšamo".

Žiža je izpostavil, da je s smrtjo njihovega kolega, 36-letnega urologa Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja, Obala izgubila glavnega urologa in da bo to prizadelo tudi vse bolnike, saj bodo imeli težave pri delovanju ambulant, urološkega oddelka in tudi operacijske dejavnosti. Bolnike je pozval k razumevanju. Kot je pojasnil, se že usklajujejo z drugimi zdravstvenimi ustanovami po Sloveniji, da jim bodo zagotovili pomoč.

Felice Žiža, strokovni direktor SB Izola

Ob tem je Žiža spomnil na primanjkuje zdravnikov v Sloveniji, bolniki pa po njegovi oceni "danes imajo pravice, nimajo pa dolžnosti".

Opozoril je na "skrhano zaupanje med bolniki in zdravstvenimi delavci". Po njegovih besedah se zdravstveni delavci predvsem na urgenci, a tudi v specialističnih ambulantah, vsakodnevno srečujejo z agresivnostjo in nadlegovanjem bolnikov. "Bolnik, ko je bolan, vidi le sebe in želi biti oskrbljen čim prej in čim bolje. To je gotovo problem, treba se bo pogovarjati, ta dogodek bo gotovo pripeljal do nekih sprememb v načinu delovanja zdravstvenega sistema," je dejal.

To je scenarij strelskega pohoda, ki naj bi trajal 8 minut. Včeraj ob 14.30 naj bi se Gregorič usedel v avto in se odpeljal v bolnišnico Izola. Po nekaterih informacijah naj bi bil naročen za pregled pri okulistu, po drugih informacijah naj bi že takoj po vstopu v bolnišnico povedal, da išče točno določenega zdravnika urologa. Gregorič naj bi nato sedel na klopce v obliki črke U na glavnem bolnišničnem hodniku ob avtomatih z napitki. Govoriti naj bi začel sam s seboj in kričati. Klical naj bi neko ime. In takrat je po hodniku prišel eden najbolj priljubljenih izolskih zdravnikov, urolog Guillermo Martines.

Gregoriča naj bi poskušal pomiriti in se je nekaj časa z njim pogovarjal. A je Gregorič sredi pogovora potegnil pištolo in ga ustrelil. Čeprav je bil ranjen, je zdravnik poskušal zbežati. Gregorič ga je še nekajkrat ustrelil iz neposredne bližine, domnevno v glavo in prsni koš. Za tem naj bi še nekajkrat ustrelil na slepo. Krogle so zadele steklo sprejemnega pulta.

Ljudje so se razbežali z bolnišničnega hodnika, le starejši par je zaradi hudega šoka obsedel. Gregorič naj bi se obotavljal, ko je proti njemu že tekel 43-letni koprski prometni policist Ivo Žnidaršič.

Da je bil Žnidaršič na kraju, je bil zgolj splet okoliščin. V bolnišnico Izola je prišel po poškodbeni list za enega od udeležencev v prometni nesreči, zato je bil sam. Ko je zaslišal strele, je stekel na pomoč. Kakšno je bilo srečanje Žnidaršiča in Gregoriča ni natančno znano. Gregorič ga je ustrelil v hrbet. Policist naj bi se zgrudil na trebuh, a se je ranjen še uspel obrniti. Poskušal je potegniti svojo pištolo, vendar je omagal, Gregorič pa ga je še nekajkrat ustrelil iz neposredne bližine. Vendar strelskega pohoda, v katerem je Gregorič oprt na berglo izgubil čevelj, še ni bilo konec. 

Ker je izpraznil nabojnik v svoji pištoli s 15 naboji, je stopil do ustreljenega policista, mu vzel pištolo in odšel proti izhodu. Pred bolnišnico naj bi kakšno minuto posedel na klopci. Ljudje so bežali na vse strani. Na kraj je že prihajala dežurna policijska patrulja. Gregorič naj bi vstal s klopce in odšel proti zgornjemu parkirišču pred bolnišnico. Po besedah očividcev naj bi sedel v srebrni avto in se odpeljal približno deset metrov. Kot so povedali na koprski policijski upravi, so strelca z blokado ustavili na parkirišču, pri čemer je začel streljati tudi nanje. Policisti so odgovorili s streli. Nastala je tišina, le policist je vpil, da potrebuje zdravnika.

V zadnjih desetih letih po besedah generalnega direktorja policije Marjana Fanka beležijo 200 napadov na policiste letno. V zadnjih treh letih so bili ubiti štirje policisti. Država je začela za opremo in varnost policistov več denarja namenjati šele zadnji dve leti. Kot poudarjajo v policijskem sindikatu, pri uveljavljanju dogovorjenih pravic, novih pooblastil in zadostnega števila kadrov ne bodo več popuščali, saj se varnost državljanov lahko zagotovi le skozi varnost policije. Po besedah Fanka so nova pooblastila in oprema ključnega pomena za varnost. 

Nekaj minut kasneje so na kraju že bili policisti z avtomatskih orožjem v neprebojnih jopičih. Gregoričev avto je imel prestreljeno prednje in zadnje okensko steklo. Dokler policisti niso zaprli vrat na voznikovi strani, so se videle le morilčeve noge. Truplo so pokrili s črnim polivinilom in zaprli avtomobilska vrata.

"Žal sem moral doživeti, da je naš policist umrl v teh tragičnih dogodkih," je včeraj komaj zadrževal solze direktor koprske policijske uprave Danimir Rebec. Krogla je zadela tudi izolskega policista 46-letnega Ljuba Kranjca. Zadet naj bi bil z boka v prsni koš, a naj bi krogla zadela rebro in se je v prsnem košu tudi ustavila.

Na PU Koper pa so ob tragičnem dogodku zapisali: Smrt policijskega kolega. Te rane čas ne zaceli, žalost pa otežuje misli, da pogum, odločnost, etičnost, zakonitost in strokovnost včeraj niso premagale nasilja človeka, ki je med varovanjem poslanstva policije vzel življenje policijskega kolega. Iskreno sožalje družini in svojcem!

Radivoj Nardin, direktor SB Izola

Cerar zagotavlja podporo vlade glede ustreznih delovnih pogojev policistov

Predsednik vlade Miro Cerar poudarja, da bo tudi v prihodnje policistom in drugim uslužbencem zagotovil vladno podporo glede ustreznih delovnih pogojev, so sporočili iz premierjevega kabineta. Cerar se je danes že sestal z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, ki mu je poročala o tragičnih dogodkih v izolski bolnišnici.

Premier se bo v zvezi s tragičnim dogodkom danes ob 17. uri znova sestal z ministrico ter generalnim direktorjem policije Marjanom Fankom, ki bo premierja podrobneje seznanil z dosedanjimi ugotovitvami glede ponedeljkovega streljanja. Kot so ob tem zapisali v premierjevem kabinetu, bo Cerar "storil vse, da bodo za policiste in vse, ki skrbijo za varnost in oskrbo ljudi, zagotovljeni ustrezni delovni pogoji ter podpora vlade tudi vnaprej".

Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje

Na svojem Twitter profilu pa je policija danes zapisala, da takih dogodkov ne bodo sprejemali "kot poklicni riziko". Kot so na policiji dodatno pojasnili, namreč ne morajo pristati na to, da bi se smrt policistov dojemala kot nekaj samoumevnega. Njihov zapis je tako mogoče razumeti tudi v kontekstu pričakovanj, da policija potrebuje ustrezna orodja za svoje delo, saj je varno opravljanje dela neodtujljiva pravica vsakega posameznika, so še navedli.

Kako je umrl Gregorič?

Po nekaterih informacijah naj bi ga zadele vsaj štiri krogle iz policijskega orožja. Prestreljeno naj bi imel tudi glavo od spodaj navzgor. Prestreljena je bila streha njegovega avta. Ali si je sodil tudi sam, bo pojasnila obdukcija.

Da smo priča kulturnim spremembam, kjer si nekateri ljudje svobodo misli napačno interpretirajo, kot pravico jemati v svoje roke, meni generalni direktor ljubljanske psihiatrične klinike Bojan Zalar. Pritožbe pacientov so agresivne. Ker so zdravniki pri njih odkrili tudi že nože in druga orožja, razmišljajo o uvedbi detektorjev kovin v bolnišnicah.

Policisti udeleženi pri streljanju so poleg zdravniške dobili tudi psihološko oskrbo. To so pristojne organizacije zagotovile tudi za zdravnike in paciente, ki so bili priča streljanju.

Koprski kriminalisti danes nadaljujejo s preiskavo. Še vedno opravljajo ogled kraja dogodka in opravljajo razgovore z očividci.

Po besedah domačinov se je morilec iz Svetega Antona nenavadno obnašal že več let. Po smrti svojih staršev, je živel sam. Zaradi ropa pošte je za rešetkami preživel tri leta, k duševnim težavam pa naj bi pripomogel tudi propad podjetja.

Gregorič ni bil rezervni policist v samostojni Sloveniji, pojasnjujejo na PU Koper, v rezervnem sestavu milice je bil do leta 1981, zato tudi ni imel orožja iz tega naslova. Orožje je imel brez dovoljenj. Več informacij bodo predstavili jutri na novinarski konferenci.

Slovenska policija je danes odeta v črnino. Žalujejo zaradi mnogo prezgodnje smrti požrtvovalnega sodelavca prometne policijske postaje Koper. V sodelovanju z družino umrlega so danes stekle priprave na pogrebno slovesnost. "Kolikor je v moči policije kot institucije in vseh nas, zaposlenih v njej, bomo svojcem pomagali premostiti te hude in težke treunutke, saj se zavedamo, da ob tem nihče ne sme ostati sam. Sodelavci in prijatelji pokojnega policista smo oviti v brezmejno žalost," so sporočili s PU Koper.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno