20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
20:30
23.10.2018

MELODRAMATIČEN POSKUS STRANKARSKE UZURPACIJE GLEDALIŠČA: Kako je ženi koprskega poslanca odgovorila Katja Pegan?

Maja Tašner Vatovec, žena poslanca državnega zbora Mateja Tašnerja Vatovca, sicer tudi vodja svetniškega kluba Levice v koprskem občinskem svetu, je v imenu kluba svetnikov želela v gledališču Koper uprizoriti politični performans oziroma, kot so navedli v vabilu na dogodek, "pogovor z občani". Direktorica gledališča Koper Katja Pegan je odpovedala sodelovanje in kot razlog navedla njeno prepričanje, da stranke nimajo kaj početi v kulturni ustanovi. 

Uredništvo/K.T. Foto: arhiv
18.12.2017 ob 14:01

V vabilu za napovedani politično-strankarski performans so navedli, da bo "pogovor z občani" na temo dostojnega plačila delavcev, vprašanj okoli Luke Koper, o pomenu sodelovanja pri upravljanju z mestom in o potrebah mladih potekal v gledališču Koper. Na prireditvi bi sodelovali Matej T. Vatovec, poslanec Levice, Miha Kordiš, poslanec Levice, Mirko Slosar, predsednik sveta delavcev Luke Koper,  Luka Bevk, mladinski aktivist in Maja Tašner Vatovec, žena koprskega poslanca Tašner Vatovca in tudi vodja kluba koprskih svetnikov Levice. Nato bi sledila še brezplačna gledališka predstava Dejansko gospod. 

Ali taki dogodki sodijo v gledališče, presodite sami. Po tem ko jim je direktorica gledališča Katja Pegan odpovedala sodelovanje, so se medijsko odzvali, da naj bi šlo za "samocenzuro zaradi desetletja podrejanja javnih zavodov". Peganova je to razlago zavrnila in poudarila, da so ji v Levici zamolčali, kaj nameravajo izpeljati v gledališču. 

Katja Pegan 

V izjavi nam je zaupala: "Najprej bi želela zelo jasno povedati, da ločimo med politiko in strankami. Veliko političnega je v gledaliških predstavah, saj je refleksija sveta, kar je naloga gledališča, skoraj vedno politična. Govori o razmerju moči med ljudmi, razredi, spoli, skratka, gledališče je prostor razmisleka in čustev. Stranke in njihove strankarske zadeve pa so, kot nas učijo v šolah, namenjene boju za oblast.

To je treba ločiti in prepoznati. Gledališču se je zgodilo, da je stranka napovedala najem dvorane za komercialne namene, v zadnjem hipu pa ga je transformirala v strankarsko akcijo, ki v gledališče ne spada. Mislim si, da so se zdeli sami sebi veliki mojstri prevare. Seveda smo bili nad takšnim neresnim obnašanjem nemalo razočarani. Ugotoviti moram, da nam je dogodek jasno sporočil, da so se volitve že začele, stranka je iz akcije potegnila svoj politični kapital in nepravično bi bilo, da ga ne bi tudi gledališče. Torej ponovno sporočamo, da so v gledališču strankarski dogodki nezaželjeni, vljudno pa so na gledališke predstave vabljeni vsi občani ne glede na njihovo nacionalno, versko, spolno ali strankarsko pripadnost."

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
@Polenta | včeraj ob 06:11 | 22.12.2017 ob 22:11
0
- +
Kdo izmed naju je slepec in kdo klanfa - bi se dalo debatirati. Zame nakladaš ti, in nakladaš tako, da še sam sebi verjameš. Tudi kar se slepcev tiče; kaj čem, sem pač slepa, a mislim, da si večji slepec ti. Te je en sam gnev. Zato ti tudi verjamem ne, ker iz tebe kar bruha. Tudi o očetu na Golem otoku - ti ne verjamem, predvsem tudi zato, ker ne moreš vedeti, kje in kako je končal moj oče ali kdo od znancev in sorodnikov pa zato ne širim ali širimo in kričim(o) o RDEČIH, da so samo rdeči krivi. Tudi pošteni rdeči so bili. Ja, svinjarij, kriminala, povzročenih od "vaških veljakov" ali vaških maščevalcev, zavistnežev je bilo veliko. Vedno in v vsakem sistemu so. Jih v zibelki demokracije ni? Ni ubitih, pretepenih, ni zverinskih strelskih pohodov, ni političnih zapornikov, ni Guantanama, ni opravičil "ops" granata je pomotoma ubila civiliste in otroke,ni...? Se lahko postaviš v kožo drugega? Mislim, da ne. Samo tebi se je godila krivica, samo ti si lahko prizadet, samo ti, in ostali potem klanfamo. Ja, je pa seveda razlika, če to naredi rdeč ali demokrat, kajne? Daj no daj. Zdi se tako, kot da sam sebe pomiluješ. Vem, tudi sama vem, da take zadeve pustijo rane, rane, ki se ne dajo zbrisati, a objektivno lahko vseeno presojaš. Jaz vsaj rečem, da mi je nekaj všeč, nekaj pač ne, a če je večini - ne morem nič. Težko, ma sprejmem in če imam priliko povem zakaj in to je vse.
In mimogrede, ne vem zakaj je drugo moje pisanje drugačno od prvega? Tvoje je - moje ne.
Pa še nekaj, pri nas doma imam nekaj primerov, ki se niso uklonili, kot bi rekel ti, kljub nekajletnemu prepričevanju, pa posledic ni čutil nobeden. Nobeden ni bil na Golem, so se pa uprli eni drugi, tudi kočljivi zadevi in jasno in glasno povedali zakaj. Tudi sama sem ena takih, pa če verjameš ali ne, mi je čisto vseeno. Morda pa smo bili premajhne ribice in smo jo dobro odnesli, ne vem, sreča morda.
Odgovorila sem na tvoj prvi post, ko govoriš o "prodaji srpov in kladiv", ko rdeče(?) pošiljaš na drugo stran gledališča in ko praviš, da bi bilo treba zakonsko opredeliti, "zakaj so gledališki prostori sploh v enem mestu in čemu so namenjeni." Slednje je jasno že samo po sebi, da pa se v kapitalizmu dvorane tudi tržijo "vsem in pod enakimi pogoji", bi tudi ti moral vedeti. Sploh pa ti ne bom več niti odgovarjala, ker imaš dejansko probleme s krajo rdečih. Saj nimajo kaj krasti, saj niso nič ustvarili, niso nič delali - bi rekel Popović.
Polenta  | 21.12.2017 ob 06:11
0
- +
Točno tako , klanfaš brezveze , ker je tvoje drugo pisanje popolnoma drugačno od prvega.
Kasarna , oziroma dvorišče kasarne je mejilo na del tržnice , ker smo tam na šverc gledali kino predstave in enkrat je enega od nas prekleto streslo , da je končal v bolnici , ker se je naslonil n kable od ribarnice . Tank , ki je bil edini in za nas zanimiv je končal v Dekanih.
Glede gledaliških predstav , sem mislil na otroštvo in kasnejša leta. Za nas so bile predstave ala veseli tobogan od Tonija in podobno , kasneje se je tudi kaj našlo , to kar hočem povdati je to ,d a vsak od nas nosi določene razloge , zakaj so mi rdeči odvratni. Če bi tvoj oče končal na Golem otoku in se mukoma prebijal skozi življenje , kljub izobrazbi , profesorski tituli , nagradam , ki jih je prejemal v tujini za svoje dosežke , tukaj pa bil ignoriran samo zato , ker ni hotel postati to , kar so od njega zahtevali , družina pa sploh bila ignorirana že od mladih let dalje. Takih nas je bilo kar nekaj. Zato mi prosim ne klanfat o temu kdo je kaj bil in kdo je kaj danes .
In še danes večina sposobnih in mladih beži ven ,ker takšni kot si ti še vedno vladajo v svojem prepričanju . Daj se ozri malo naokoli in poglej kaj se dogaja s kompletno garnituro vladajočih in posledično z tem kaj smo izgubili po osamosvojitvi. Pa da ne bo pomote , pri nas niso samo rdeči krivi , saj je tudi druga stran pokazala svoje barve . Problem ste vedno slepci , ki podpirate ene ali druge.
@Polenta | danes ob 10:32 | 20.12.2017 ob 14:50
0
- +
No, žalostno je, da omenjaš g. Pucerja. Župan je bil le kratek čas, če se dobro spomnim in ni naredil kakšne škode, kot jo sedaj dela.. Ne vem pa o kakšnih zaporah govoriš. Nekateri, ki jih tu omenjaš so "novokomponovani" rdeči, ki so zaslutili priložnost potem, ko so videli kako se je nekaterim mudilo z osamosvojitvijo, zlasti pa s privatizacijo takoj in za vsako ceno. Sama sem prepričana, da so imeli vnaprej pripravljen scenarij s čim vse se bodo omastili in kako. Le narod je bil zmeden in nepripravljen in to so vedeli.
Toliko o tem in če si levičar bi lahko vsaj ločil, ker je levičarjev precej kar dobrih in poštenih tudi med temi, ki si jih naštel. Da o rdečih, Janši in velike večine njegovih niti ne govorim. Najdeš jih tudi v SLS, NSi - skoraj povsod. Ti so naredili največ škode. Jurij je naredil kar veliko, Fistrova malo manj, kar je tudi razumljivo, ti pa lahko zagotavljam,v da je imel trenutni župan papirje za marsikaj pripravljene, denarja na pretek !!!, brez kreditov - samo Grafista je poklical. Toliko o tem. Danes se zanašamo samo na EU sredstva, kreditov je veliko, veliko je bleščic in zaslepljenosti. Ravno zadnjič je župan nekje rekel, da je treba "leta priprav in en kombi dokumentov, preden lahko začneš z delom". Torej?
In kasarna ni bila kjer je bil letni kino, letni kino je bil pri parku na tržnici (proti promenadi). Nizka, dolga kasarna je bila od Soče proti krožišču (proti kamionski vagi, kasneje zametki Cimosa, proti bencinski, banke Koper). In prvega stadiona z lepim drevoredom (danes bi se zgodila civilna iniciativa) ni prenovil On, je prenovljen že tretjič!
In rdeči so gradili času in potrebam primerno. Se ti ne zdi čudno, da so take "komunistične" bloke v Trstu podrli šele pred kratkim pri nogometnem stadionu? In če se greš vozit malo po Trstu jih lahko opaziš še sedaj. Poglej malo na tisto stran - proti Zahodu. Pa tisto obzidje pri Catinari! Morda si rojen vizionar in si že takrat vedel, kako se bo čez 30 let gradilo, kapo dol. Kar se klanf tiče - mislim, da jih je sedaj neprimerno več, a ti imej kar svoje mnenje.
Pa še nekaj, jaz v gledališče nisem hodila " srat " zato se res ne spomnim kakšna so bila stranišča. In tudi zamorjenih, temačnih predstav se ne spomnim, kakšno Ibsenovo zamorjeno predstavo se pa spominjam iz sedanjih časov. Dostop za invalide pa tudi vsi na Zahodu še nimajo.
Lahko bi ti naštevala kaj vse je bilo v Kopru narejeno, spremenjeno od leta 1960 dalje (pa vseh vaseh tudi) in ponavljam, glede na takratno stanje in oblike financiranja - ni bilo malo. Tudi vse trgovske centre, niso postavili rdeči, v primerjavi s Popovičem - zelo malo.
To, da si levičar, meni ne pomeni nič, prej bi rekla, da si hudo obremenjen z rdečo barvo in lahko le slutim zakaj. Prepričana sem, da je v načinu vladanja sedaj slabše kot je bilo, na nivoju države kot na našem lokalnem nivoju - RDEČ DNK morda. Kar se slame tiče in povojnih floskul - a jih danes ni? Glede na to, da v glavi nimaš slame, kot praviš? Zame so te še hujše, ker imamo(jo) večjo možnost in dostopa do znanja in objektivne presoje, pa smo tiho in se grizemo med seboj.
V predvolilnem obdobju (prvem) je župan blatil vse po vrsti, med drugim,da si je Pucer asfaltiral pot do hiše. Ne vem kje Pucer stanuje, te pa vprašam kaj vse si je Popovič in njegovo sorodstvo uredilo ta čas? Nič, samo klanfam brez veze.
Polenta  | 20.12.2017 ob 10:32
0
- +
Točno o temu govorim. Zapore je v mesto postavil Dino Pucer . RDEČ . Kačinari je njegov zet , je pokupil polovico trgovin v mestnem jedru. RDEČ . Tomos je prodal Markežič .RDEČ. Mehano je prodal , se ne spomnim vem pa da je RDEČ. Bavčar s pravljico o Istra Benzu , RDEČ. Vse centre , mislim na trgovinske centre so postavili RDEČI . Kasarna v centru mesta ni bila ZELENA , Tam je bil letni kino , Ga je razsul ta RDEČ. In še bi lahko našteval , ker sem verjetno starejši od tebe , ma nikoli nisem bil RDEČ .
Prejšnje gledališče pa nihče ni znal obnoviti , popraviti. Samo nekaj flikali so ali pa nič . Od Avrelija do Fistrove do Pucerja in ostalih . Bog ne daj , da si moral na WC . Slišalo se te je do izhoda(škripanje) in , če si potegnil vodo , so vsi vedeli da si sral. Predstave , ki so jih pa igrali , so bile v večini primerov temačne , zamorjene polne trpljenja . Na srečo je gledališče takrat sprejelo polovico manj ljudi , imelo pa je tudi polovico manj prostorov. Če bi se občina zanašala na državno pomoč , nebi bilo narejeno nič , saj je Dino Pucer otvoril prepleskano staro gledališče šele leta 2001. Občina je dobila denar , če se ne motim od Norveške , ki je z nekim sistemom financirala kulturo , je pa država prispevala 300000.
Nova dvorana ima okoli 20 sedežev več , ima pa zato nov Foyer , dostop za invalide v vse prostore , sanitarije so povečali za dvakrat , dobili so novo maskirnico , celo pralnico , nove inspicetske kabine , pridobljeni pa so bili tudi novi klubski prostori za prireditve posameznikov , delavnice in še bi lahko našteval , da o preddverju niti ne govorim.
Rad bi omenil še Tomosov Nebotičnik , ki je tipičen primer samovolje RDEČIH. In če že imate nostalgijo po starem , se povzpnite na nebotičnik in bolje poglejte , kaj je narejenega novega , kar bi moralo biti dosti prej.
Upam , da si zadovoljen , ker sem uporabil besedo RDEČ in nisem naštel vseh klanf , ki so jih RDEČI naredili v škodo celotni obali .
Da te potolažim , sem levičar tudi sam , ampak ne tiste vrste z žepi do dna in v glavi nimam slame in povojnih floskul.
@Polenta | 19.12.2017 ob 15:36
0
- +
Daj še enkrat preberi kaj si napisal. Marsikomu je bilo tisto gledališče pač podobno gledališču kot jih imajo še dandanes po svetu - kot kulturno dediščino. No, se pa vsega navadiš in je tudi prenovljeno gledališče sedaj v redu in upam, da ga tudi ti kdaj obiščeš. In veš, če bi komunisti pobrali vse kar se je dalo - vi danes po 27. letih ne bi imeli več kaj pobirati, tako pa si oglej današnjo tiskovko župana in ti bo vse jasno. Moraš pa dobro poznati njegove trike, ki pa jih, na njegovo žalost, že marsikdo vnaprej napove. Le da župan deluje v stilu JJ in ima povsod vrinjene svoje ljudi in bo še doooooolgo na oblasti. Diktatorska demokracija pač - kot prej. Isto sranje - drugo (ma slabše) pakovanje.
Veš jaz se Kopra spomnim, ko je bila Cankarjeva, vsi trgi, da o vseh vaseh sploh ne govorim - en sam makadam. Ko je Koper obsegal le mestno jedro, vsega ostalega zraven (Šalare, Olma, Semedele, Markovca, Žusterne - ni bilo). Ko so bile vasi le ožji center, do njih so vodile makadamski kolovozi, brez šol, vrtcev, telovadnic, ko ni bilo Intereurope, Luke, Istra Benza - le Fruktus, Lama, Stil, klavnica, kamionska tehtnica, vojašnica sredi Kopra in še bi lahko naštevali. Ma kaj naj ti naštevam, je brez veze! Starši bi ti lahko povedali kako se je Koper razvijal in kaj je bilo vsako leto novega narejeno. Ma imajo verjetno slab spomin, pa tudi ne vedo kako se je vse takrat financiralo. Poleg tega pa vas tudi vzgojili niso kot je treba, saj vidiš, da ne veste, kaj je to spoštovanje. A bo že čas pokazal. Do takrat pa ti povem, da je Popovič Koper le našminkal in ga spremenil v puttano. Pa ni vse slabo, marsikaj mi je všeč in če je všeč ostalim mora biti tudi meni. "Če je nekdo plačan, da nečesa ne razume, ga boste težko prepričali, da bo razumel."
@igor | 19.12.2017 ob 10:50
1
- +
ma kaj greš v teater zaradi predstave ali direktorce tele blesavo
dajte | 19.12.2017 ob 10:42
2
- +
se že enkrat sprijaznit, da rdečih že nekaj časa ni, tisti rozasti so pa itak že vsi v KJN. Najdite drugega notranjega sovražnika rdeče, Kučana, Murgle, strice iz ozadja pa zamenjajte z nekom bolj aktualnim!
@ DOKTOR DOKTOROVIČ DOKTOROVSKI | danes ob 10:12  | 19.12.2017 ob 10:39
3
- +
kaj napotnico za Psihiatrično bolnico Idrija, si že dvignil?
DOKTOR DOKTOROVIČ DOKTOROVSKI | 19.12.2017 ob 10:12
-1
- +
Znanstveno je dokazano , da si levičarji šparajo desnico samo zato , da lahko masturbirajo . Bogi revčki , so jim odpovedali en plac in sedaj v jok pa na drevo. Raje naj nehajo delati negativno reklamo sami sebi. So toliko obetali , so pa popolnoma isti kot vsi ostali. Dragi moji ne razumejo , da je ideja ena realizacija pa čisto nekaj drugega. Naj raje realizirajo kakšnega od svojih velikih idej. Nihče od njih se ni pojavil pri luških delavcih , posebno ne koperski levičarji. Nihče od njih se ni zavzel in nastopil v Škofijah , ko so toliko glodali šest beguncev. A se je kdo od njih javno ispostavil za gasilce ,kmalu bodo na cesti delavci Cimosa.Kdo jih bo šel bodriti, levičarji na oblasti? Vatovca še nisem videl. Lahko bi vsaj svoje kravate razrezali kot na porokah in jih prodajali po koščkih, dnar pa namenili otrokom , ki niti za telefon nimajo.
Popovič je lepo poskrbel za brezdomce , o temu pišejo tudi v tujini , kaj pa vi , vi niste s prstom mignili od vojne do danes , ma mislim na drugo vojno , ko ste si nabasali žepe , nakradli nepremičnin, pobili na tisoče ljudi , mnoge pregnali.
Cerkev je svoje grehe priznala , zanima me kdaj bo kdo od levo mislečih stopil na en govorniški oder in priznal kakšne napake so levi zagrešili. Zakaj so se nato še oblasti polastili in še danes nadaljujete z uničevanjem te države. Farbati ljudi je eno , posameznikov pa nikoli ne boste in ravno ti vidijo vse madeže na vaših oblekah , goljufijah , umorih in še danes zapirate ljudi zaradi zrežirenih postopkov na sodiščih. Kdaj boste enkrat priznali napake . Nikoli , ker nimate jajc , ker ste skozi z maskami na glavi prekleti Pinokjoti. SRAM NAJ VAS BO , DA SE SPLOH OGLAŠATE.
ČLOUK | 19.12.2017 ob 09:46
0
- +
Se strinjam z Igorjem , za vsakega rase po ena šiba na vrbi. Mi pa je všeč , da se jih veliko izogiba gledališča , saj tako komaj dobim karte za dobre predstave , če ne jih zagotovo nebi. Hvala vsem , ki se izogibate gledališča.
So pa imeli Komunajzerji predstavitev knjige prejšnji teden kar v Ankaranskem samostanu . Tako , da mislim , da bi lahko tudi Vatovčeva imela zbor in predstavitev v Koperski stolnici Marijinega nebovzetja. Mogoče jih pa Marija k sebi povabi.
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno