Brazilija naj bi sicer poostrila nadzor nad mesom, potem ko je pri njih izbruhnila afera Šibko meso, a je bilo v Evropi kljub temu letos zaradi salmonele in ostankov antibiotikov zavrnjenih 420 pošiljk, poroča Delo. Avgusta naj bi v Luki Koper zavrnili 12 ton piščančje drobovine, ki je bila okužena s salmonelo.
LUKA KOPER ZAVRNILA 12 TON OKUŽENEGA MESA: Iz njega naj bi nameravali izdelati paštete
Koper
Piščančja jetra naj bi bila namenjena na Madžarsko, kjer naj bi iz njih najverjetneje naredili pašteto. Pošiljko so v Luki zavrnili in vrnili v Brazilijo. V prihodnjih dneh v koprski luki pričakujejo še eno pošiljko drobovine iz istega mesno-predelovalnega obrata, piše Delo.
Že aprila so inšpektorji za varno hrano pri rutinskem pregledu mesa v hladilnicah iz skladišč Hmezad našli s salmonelo okužene piščančje prsi, ki so prišle iz Tajske. Šlo je za dve toni mesa, od katerih je bilo 700 kilogramov že porabljenih oziroma najverjetneje zaužitih.
Afera Šibko meso je razkrila korupcijo pri podeljevanju potrdil o varnosti perutnine in govedine. Brazilske družbe naj bi podkupovale inšpektorje za hrano, ki naj bi izdali potrdila o primernosti za prodajo tudi za neustrezno meso in meso s pretečenim rokom.
V prvih šestih mesecih po izbruhu afere se je izvoz perutnine iz Brazilije zmanjšal za pet odstotkov, izvoz svinjine za tri odstotke. Inšpekcijske službe so kontejnerje z brazilskim mesom ustavljale sredi oceanov in jih pregledovale na stroške brazilskih izvoznikov.
Brazilci so nato organizirali bienale, na katerega so povabili več kot 50 novinarjev z vsega sveta, da bi predstavili svojo plat zgodbe. Kot vztrajajo, mesno ni bilo pokvarjeno, ampak mu je potekel rok trajanja.
Članice EU od izbruha afere pozorno vzorčijo meso iz Brazilije, po navodilih, ki jih je marca objavila evropska komisija. Na vstopni točki EU, kakršna je Luka Koper, fizično pregledajo vse pošiljke in dokumentacijo, ki pošiljko spremlja. Z laboratorijsko analizo pregledajo 20 odstotkov vseh pošiljk. Pošiljke, ki imajo neustreznosti, ki niso ogrožajoče za zdravje, vrnejo v Brazilijo. Če obstaja nevarnost za zdravje, gre pošiljka na uničenje.
V sklopu pristanišča deluje Inšektorat za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Razdeljeni so na dve enoti in sicer na Mejni veterinarsko inšpekcijo in Mejno inšpekcijo za varstvo rastlin - Fitosanitarna inšpekcija. Oboji pregledujejo vse kar je rastlinskega ali živalskega izvora, razen določenih skupin tovorov za katere pač ni potreben pregled, in je namenjeno za prehrano.
Luka Koper pri tem nima absolutno ničesar razen, da dvigne kontejner iz ladje, ga skladišči, prepelje na pregled do veterinarja in dopelje nazaj na skladišče. Potem pa ga bodisi naloži na ladjo in gre kontejner nazaj ali pa ga naloži na vlak ali kamion, da gre kontejner do kupca.
Pomemben podatek, ki kaže na nesposobnost in nestrokovnost tako države kot tiste, ki ima počez inšpekcije kot samega upravljalca pristanišča, torej Luke Koper d.d, pa je v tem, da je glavni laboratorij za analize vzorcev vzetih v koprskem pristanišču v Mariboru! Inštitut za varovanje zdravja ima sicer eno svojo ekspozituro tudi v Kopru, kjer ždi neuporabljen enak 'aparat' za analize.
In enake napake se delajo skoraj na vseh področjih vezanih na dobro delovanje pristanišča. Zaradi takih in podobnih nepravilnosti gre zahvala samo neizmerno pridnim delavcev, da se Luka Koper hvali s številkami pretovora. Ne morem si predstavljati kakšni rezultati bi šele bili, če bi šlo vsaj polovico reči 'za prav'....