Kruh, užiten 60 dni, bi lahko zmanjšal količino zavržene hrane

Ameriško podjetje Microzap je razvilo tehniko, s katero naj bi lahko dosegli, da kruh ostane užiten tudi do 60 dni. Gre za posebno mikrovalovno pečico, ki v desetih sekundah uniči spore v kruhu, iz katerih se razvije plesen. Podjetje je prepričano, da bi inovacija lahko znatno spremenila potrošniške navade, danes poroča britanski BBC.

Metanje neporabljene hrane je velik problem v razvitih državah. V Veliki Britaniji zavržejo kar tretjino vsega kupljenega kruha, povprečna ameriška družina pa letno zavrže okoli 40 odstotkov hrane.

Največ zavržene hrane predstavlja prav kruh, na katerem se v okoli desetih dneh razvije plesen, zaradi česar postane neužiten.

S tehniko Microzapa bi kruh lahko ostal užiten tudi do 60 dni, kar bi znatno zmanjšalo količino zavržene hrane. Zanimanje za odkritje so že pokazali številni peki, vendar obstaja bojazen, da bi se stroški proizvodnje močno povečali.

Nova tehnologija bi lahko pomenila korak naprej, saj proizvajalcem kruha za preprečevanje plesni ne bi bilo treba dodajati konzervansov, aditivov in drugih kemikalij.

Ista tehnika naj bi bila uporabna tudi na svežem puranjem mesu ter na nekaterih vrstah sadja in zelenjave.

Sorodne novice:

Protesti tudi v Kopru: Že več kot 100 ljudi pred Taverno!

Okrasitev bo največ denarja "odžrla" v Piranu

Protestniki pred Državnim zborom

Deli novico: