Koromač: nizkokalorični topilec maščob!

Zdravje

Koromač, janež, naše none mu rečejo tudi finocchio, je ena tistih rastlin, ki nam lahko v tej pozni jeseni lepo popestrijo jedilnik. Je specifičnega okusa in izredno aromatičen, zato ni po godu vsakomur, je pa nedvomno izredno bogat z vitamini in s hranljivimi snovmi ter, kar nam je seveda najbolj všeč, topi maščobe.

December je čas, ko na mizo postavimo številne dobrote, a če želimo ostati čili in zdravi, je prav, da se na našem krožniku kdaj pa kdaj znajde tudi kaj povsem zdravega in zelenjavnega. Tokrat vam predstavljamo koromač, trajnico, ki sodi v družino kobulnic, užitni pa niso, kot bi morda nekateri verjeli, le gomolji, temveč tudi zelenje. Njegov čas se začenja septembra, nabiramo ga vse do novembra, pravilno shranjenega pa lahko uživamo še dobre tri mesece po setvi.

In preden začnemo naštevati vse pozitivne lastnosti, naj povemo, da je koromač pravi topilec maščob. Zaradi tega je uživanje jedi iz koromača priporočljivo za vse, ki si želijo izgubiti kak kilogram ali dva, ne da bi za to morali ure in ure preživeti v telovadnici.

Kako deluje? Koromač veže maščobe nase že v črevesju in jim tako odreže pot do trebuha, zadnjice ali bokov. Odlično, kajne? Poleg tega vsebuje tudi veliko vitamina C, in to kar dvakrat toliko kot pomaranče, bogat pa je tudi z vitaminom E, betakarotenom in folno kislino. Vsebuje še železo, kalij in kalcij, ima pa izredno nizko hranilno vrednost, saj 100 gramov koromača vsebuje le 25 kalorij.

Njegove zdravilne lastnosti so poznali že stari Egipčani, Grki in Rimljani – in sicer, da blaži prebavne težave in odpravlja črevesne krče ter pomaga pri vnetjih, prehladu in gripi, pospešuje izkašljevanje, čisti ledvice in deluje kot diuretik.

In kako ga uživati? 

Odličen je kot dodatek k različnim zelenjavnim jedem, lahko ga skuhamo, popečemo ali uživamo surovega. Koromačeva juha bo navdušila tudi skeptike. Morda niste vedeli, da ga lahko zaradi posebnega okusa združimo s sadjem, recimo v kombinaciji s pomarančo ali z granatnim jabolkom. Če vam je njegov okus všeč, nikar ne oklevajte, je namreč odlična popestritev suhoparnega zimskega jedilnika. Pa dober tek!

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
@Juhuhu |  07 .02. 2016 ob  13: 18
Koromač se ne ukvarja s politiko :)))))
Juhuhu |  22 .01. 2016 ob  21: 23
Če ne drugje, pa lahko vsaj koromač komentiramo :) Ajde navali narode :)