20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
09:56
16.10.2018

KOPRSKI MUZEJ DOBIL PREDMETE S PORUŠENE PALAČE: Kdo je bila družina Longo?

Marca 2018 je Pokrajinski muzej Koper s strani Doris Božič prejel pet kosov arhitekturne opreme in grb, ki so bili vzidani na pročelju sedaj porušene palače Longo v Mladinski ulici in za katere bodo odslej skrbeli muzejski strokovnjaki. Gre za pomembno pridobitev, ki zagotavlja, da bodo najpomembnejši deli te stavbe vendarle ostali v domeni javnosti.

Vsebino omogoča Pokrajinski muzej Koper
19.04.2018 ob 10:51

Nosilni konzoli in grb

Stavbo so nedavno porušili, saj je gradbena inšpekcija konec januarja izdala odločbo, ki je zaradi ogrožanja okolice in mimoidočih to zahtevala. Ministrstvo za kulturo je soglasje za rušitev izdalo že leta 2014 zaradi ocene, da je stavba prenevarna.

Deli renesančnega okna

Družina Longo, katere začetniki so bili "vitke in visoke postave", je zelo razširjena v italijanskem prostoru, številne rodovne veje s tem priimkom najdemo tudi v Istri in Dalmaciji. Najstarejši podatki o družini v Benetkah segajo v šesto stoletje, najstarejša omemba družine v Istri pa je iz leta 1202, ko se v Miljah omenja Martinus Longus. V sosednjem Trstu postanejo plemiči ('Patrizi triestini') leta 1468. Predstavnik družine, ki se je še posebno vtisnil v zgodovino Kopra, je bil beneški plemič Francesco Longo, koprski župan in kapitan, ki je umrl še pred iztekom svojega poslanstva, leta 1510.

Grb družine Longo

Starodavna domača družina, ki je v 15. stoletju zgradila lepo renesančno palačo na najvišjem predelu mesta, je izumrla že pred več stoletji. V začetku 19. stoletja so se v Koper preselili člani družine Longo iz pokrajine Cadore, ki so bili zdravniki in kirurgi. Ti so najverjetneje pri lokalnem kamnoseku naročili moderen grb, ki je obudil slavo več kot tisočtristoletne zgodovine beneških Longov.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno