20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
03:23
19.09.2018

KOMUNALA IZOLA OZAVEŠČA OSNOVNOŠOLCE: Obiskal jih bo nezemljan Fujman

Pred vrati je Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki bo potekal med 18. in 26. novembrom. Komunala Izola se bo pridružila največji akciji, katere cilj je okoljsko ozaveščanje in spodbujanje k sodelovanju pri zmanjševanju količine odpadkov. Od leta 2009 jo organizira Evropska komisija s podporo programa Life+. V okviru akcije vsako leto nastajajo pobude za nove načine promocije zmanjševanja odpadkov, ponovne uporabe izdelkov in recikliranja materialov. Vsako leto se akcija osredotoča na drugo temo; letos je to ponovna uporaba.

Vsebino omogoča Komunala Izola
08.11.2017 ob 13:02

Komunala Izola beleži pozitivno rast deleža ločeno zbranih odpadkov s 17,9 odstotkov v letu 2010 na 54 odstotkov v letu 2016 in si prizadeva dodatno povečati delež ločeno zbranih frakcij. Podjetje namenja veliko pozornosti najmlajšim občanom, katere že od samega začetka ločenega zbiranja odpadkov poučuje v šolah in vrtcih o ravnanju z odpadki.

Letošnji teden zmanjševanje odpadkov so okrepili z bogato paleto dejavnosti, ki vključuje vse učence izolskih osnovnih šol skozi ves mesec. Akcijo, ki so jo poimenovali "LOČUJEMO – ZMAGUJEMO", so pričeli s predstavitvijo gospoda Fujmana in njegovim nepravilnim ravnanjem z odpadki, ki so si ga ogledali vsi izolski osnovnošolci.

Po predstavitvi kratkega video-posnetka, v katerem nezemljan Fujman nepravilno ravna z odpadki, bodo v tem tednu obiskali vse osnovne šole z interaktivno predstavo, ki odpira pogled na tisočere možnosti ponovne uporabe. Sledili bodo trije različni natečaji, kjer bodo učenci lahko prikazali dobre prakse ločevanja ter izvirnost pri oblikovanju novih izdelkov iz ponovne uporabe.

Današnje stanje okolja potrebuje novo generacijo ekološko ozaveščenih oseb, ki ne skrbijo le za smotrno ločevanje odpadkov, temveč so sposobni minimizirati njihov nastanek. Vsak nastali odpadek je strošek za družbo in za naravo. Ponovna uporaba pa je korak pred reciklažo, saj ne zahteva industrijskih postopkov predelave in odpira vrata kreativnosti. Če vas bodo v naslednjih dneh, na poti proti ekološkemu otoku, ustavili otroci in vprašali o vašem odnosu do odpadkov, jim prisluhnite, saj, kot pravi indijanski pregovor, "sveta ne podedujemo od naših prednikov, temveč si ga izposojamo od naših otrok".

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno