26 °C
DANES
JUTRI
14 °C
24 °C
23:24
18.06.2018

KOMUNALA IZOLA: Negi dreves na javnih površinah se posvečamo z zavzetostjo in odgovornostjo

Ljudje se vse bolj zavedamo, da je "zeleno" urbano okolje pomembno ne le z estetskega vidika, temveč tudi in predvsem z vidika kakovosti bivanja v takem okolju.

Vsebino omogoča Komunala Izola
08.09.2017 ob 12:43

Nova zasaditev - magnolije na Sončnem nabrežju v Izoli

V podjetju Komunala Izola, kjer skrbijo za vzdrževanje javnih površin v občini Izola, temu sledijo in se z vso odgovornostjo posvečajo. V sklop vzdrževanja javnih površin spada tudi vzdrževanje in nega zelenja na javnih površinah, pri čemer pa veliko pozornost posvečajo zlasti negi dreves ter skrbi za dodatne zasaditve. Z željo, da bi mesto ohranili čim bolj "zeleno", so v letu 2016 skupaj z Občino Izola zagnali projekt "Izola, zeleno mesto", katerega osnovni namen je dodatna ozelenitev mesta. Projekt predvideva zasaditev 64 dreves, od teh so jih do sedaj zasadili 43.

V urbanem okolju, kot je Izola, imajo drevesa bistveno slabše pogoje, kot jih imajo v naravi, zato jih je potrebno negovati od trenutka, ko jih posadimo. Njihova nega zahteva veliko strokovnega znanja, ki ga v Komunali Izola uporabljajo pri vsakodnevnih aktivnostih, a se pri tem srečujejo tudi z različnimi željami in potrebami občanov. Neprimerne lokacije zasaditve in neustrezna nega v preteklosti danes botrujeta k situacijam, ko žal nekatera drevesa povzročajo škodo na javni infrastrukturi in imetju občanov.

Obolela oz. poškodovana drevesa

V preteklosti se je v novejših naseljih, kot so Livade, zasajevalo manjša drevesa, ki pa so z leti ponekod zrasla v prave orjake, s tem pa posledično povzročajo težave. S strani tamkajšnjih stanovalcev so na komunali prejeli več dopisov, v katerih so jih prosili in pozivali k njihovi odstranitvi. V preteklosti so sicer ta drevesa že obrezali tako, da veje ne bi povzročale težav. Vendar pa težave povzročajo korenine, saj so drevesa posadili na skalah, ta pa so posledično lahko razvila plitve korenine, ki so dvignile betonske kocke in asfalt. Ravno zato so se sanacije tamkajšnjih javnih površin lotili tudi z odstranitvijo motečih dreves.

Komunala Izola in Občina Izola si neprestano prizadevata ohraniti čim večje število obstoječih dreves. A ne le to. V sklopu projekta "Izola, zeleno mesto", v katerega so vključili tudi predstavnike občanov ter zunanje strokovnjake, stremijo k zasaditi čim večjega števila novih dreves, ki bodo zagotavljala še kvalitetnejše bivanje v mestu.

Pri skrajnih posegih, kot je denimo odstranitev drevesa, je torej potrebno najprej preveriti dejansko stanje drevesa, mesto zasaditve in vpliva na okolico. Ob predhodnem posvetu z občani in potrditvi občinskih pristojnih služb se za tak poseg odloči le, v kolikor je drevo poškodovano, bolno, predstavlja nevarnost za ljudi ali pa raste preblizu objektom in s tem povzroča materialno škodo. Ob morebitni odstranitvi pa stremijo k čim prejšnji zasaditvi novega primernega drevesa.

V urbanem okolju je namreč pomanjkanje prostora za korenine in veje omejujoč dejavnik, ki vpliva na rast in razvoj že zasajenih dreves in hkrati na izbor vrste drevnine pri novih zasaditvah. Pri slednjem se upošteva avtohtonost drevesne vrste, odzivnost na obrezovanje, primernost za vzdrževanje, hortikulturno skladnost, če je drevesna vrsta že posajena v Izoli, medonosnost dreves, predvsem pa nealergenost.

Obolela oz. poškodovana drevesa

In kako Komunala Izola vzdržuje oz. neguje različne vrste dreves posajenih v našem okolju?

"Mladim pinijam odstranjujemo spodnje veje, s čimer jih ojačamo ter dvigujemo v višino. Starim pinijam po potrebi odstranjujemo suhe veje.

Vsako posamezno vrsto drevesa Komunala Izola neguje v skladu s strokovnimi zahtevami po obrezovanju posameznih vrst.

Kot primer obrezovanja dreves naj navedemo obrezovanje Quercus ilex - primorskega hrasta oz. črnike, ki je množično posajen na parkiriščih v naselju Livade. Črnika zelo bujno reagira na močno obrezovanje, zato jim obrezujemo sekundarne in terciarne veje. Ogrodne veje obrezujemo samo tam, kjer so v napoto.

Platane, okrasne kostanje, breste, topole obrezujemo in krajšamo ogrodne veje tako, da nam ne pobegnejo v višino. Borovcem in cedram krajšamo veje ter vrhe po potrebi. Piramidalnih cipres v zadnjih letih ne sadimo, saj povzročajo alergije pri občutljivih ljudeh. Lipe redno obrezujemo na tri do pet let, odvisno od bujnosti rasti posameznega drevesa," so zapisali v sporočilu za javnost.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno