20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
19:03
16.11.2018

KOLERA V ISTRI: Bledolična vsiljivka z Vzhoda

Založba Annales Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS Koper) v petek, 14. septembra, ob 18. uri pripravlja tematski večer na temo nalezljivih bolezni nekoč in danes, kjer bo v ospredju kolera. Dogodek bo potekal v knjižnici ZRS Koper na Garibaldijevi ulici 1.

Vsebino omogoča ZRS Koper, foto: focus.it, my-personaltrainer.it
12.09.2018 ob 12:51

Avtorica monografije Bledolična vsiljivka z Vzhoda: kolera v severozahodni Istri (1830-1890) dr. Urška Bratož

V sklopu tematskega večera bodo predstavili tudi znanstveno monografijo avtorice dr. Urške Bratož iz Znanstveno-raziskovalnega središča Koper z naslovom Bledolična vsiljivka z Vzhoda: kolera v severozahodni Istri (1830-1890).

Na dogodku bosta sodelovala strokovnjak za nalezljive bolezni dr. Boris Kopilović iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje območne enote Koper in zgodovinarka dr. Katarina Keber (ZRC SAZU, Ljubljana).

Kolera je namreč nalezljiva črevesna bolezen, ki tudi danes v nekaterih delih sveta še vedno predstavlja zdravstveni problem. V razpravi bodo predstavili tako sodobne preventivne in kurativne ukrepe kot tudi soočanje z boleznijo v času, ko se je z njo prvič srečalo evropsko prebivalstvo.

Kolera je prav tako osrednja tema monografije, v kateri avtorica na podlagi zgodovinskega gradiva popiše pojavljanje epidemij kolere v severozahodni Istri v 19. stoletju. Za območje Primorja gre za prvo poglobljeno obravnavo te bolezni. Monografija tako prinaša nove poglede na našo preteklost, svež pristop in novo terminologijo, nove podatke in poudarke.

Na dan predstavitve bodo imeli obiskovalci tudi možnost nakupa monografije po znižani ceni.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno