20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
18:48
16.11.2018

KAKŠNO JE DEMENCI PRIJAZNO BIVALNO OKOLJE? O tem prihodnji teden v ZD Izola

Kot smo že poročali, so v Zdravstvenem domu (ZD) Izola sredi junija odprli prvo Demenci prijazno točko na Obali, ki je namenjena pomoči osebam z demenco ter njihovim svojcem. V ZD Izola ob tem nadaljujejo z rednim usposabljanjem laične javnosti v okviru projekta 'Za demenci prijazno skupnost', ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Vsebino omogoča ZD Izola, foto: Symphony Senior Living
11.07.2018 ob 09:00

Svojci obolelega z demenco se znajdejo v veliki stiski. Velikokrat se zgodi, da bolezni ne prepoznajo dovolj zgodaj, ampak šele, ko je ta napredovala. Prav zato je pomembno, da znajo prepoznati prve znake demence in se z obolelim čim prej odpravijo k zdravniku. Zaposleni na Demenci prijazni točki v ZD Izola nudijo vse potrebne informacije o prvih znakih te bolezni, o komunikaciji z obolelimi in o tem, kje poiskati nadaljnjo pomoč.

Če imamo svojca z demenco, je zelo pomembno, da se naučimo komunicirati z njim. Nesmiselno bi bilo, če bi ga skušali prepričati, da je z njim nekaj narobe. Do njega moramo biti zelo prijazni in potrpežljivi ter se izogniti prepirom in jezi. V situacijah, ko oboleli zahteva nekaj nemogočega, mu pritrdimo in preusmerimo njegovo pozornost na kaj drugega.

Utrinek z odprtja Demenci prijazne točke v ZD Izola

S primerno ureditvijo bivalnega okolja do boljše kakovosti življenja obolelih

Poleg ustrezne komunikacije je za bolnika z demenco izrednega pomena, kako je urejeno njegovo bivalno okolje tako v domači oskrbi kot v domu za starejše. Pristop k oblikovanju tega okolja temelji na spoznanju, da oboleli ni tam zaradi zdravljenja, ampak da mu v okviru njegovih kognitivnih sposobnosti omogočimo dostojno življenje. Zasnova, oprema in urejenost bivalnega okolja pomembno vplivajo na kakovost življenja ljudi z demenco, na ustvarjanje boljših delovnih pogojev oskrbovalnega osebja ter zadovoljstvo svojcev obolelih.

Kako urediti bivalno okolje, da bo bolniku z demenco prijazno, bodo predstavili v ZD Izola, kjer v okviru prvega srečanja Alzheimer Cafe prihodnji ponedeljek pripravljajo seminar z naslovom Demenci prijazno okolje. Seminar v trajanju dveh pedagoških ur je namenjen svojcem, prostovoljcem in drugim neformalnim oskrbovalcem. Potekal bo 16. julija ob 16. uri v sejni sobi ZD Izola (v drugem nadstropju). Predavala bo višja medicinska sestra Elizabeta Kovačič, sicer ena od koordinatoric Demenci prijazne točke v Izoli. Zainteresirani se lahko na seminar prijavijo na elektronskem naslovu info@zd-izola.si.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno