20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
20:46
23.10.2018

KAKO JE NEKOČ DINO PUCER PRODAJAL ZEMLJIŠČA SREDI KOPRA: 15.000 kvadratov veliko parcelo praktično podaril z neomejeno služnostno pravico

Glavni očitek županu Mestne občine Koper Borisu Popoviču v primeru Serming je, da je, kot trdi tožilstvo, prepoceni prodal parcelo, na kateri bi investitor zgradil trgovski center. Parcela se nahaja na skrajnem robu mesta na Serminu, daleč od trgovskega središča Kopra, kjer se nahajata dva velika nakupovalna centra. Popovič ves čas zatrjuje, da gre za politično motiviran proces, ki nima ne repa ne glave. Kako pa so nekoč, pred Popovičem, "prodajali" zemljišča? 

Uredništvo/F.U., foto: montaža, arhiv, screenshot Google
07.12.2017 ob 07:35

Dejstvo je, da so parcele v primeru Serming na občini prodali za 86 evrov na kvadratni meter na podlagi mnenja pooblaščenega ocenjevalca nepremičnin Rajka Srednika. Tožilstvo je v prvem procesu v obtožnici navajalo, da je prišlo do oškodovanja Mestne občine Koper za najmanj 5,5 milijona evrov. To številko utemeljujejo s tem, da naj bi bila zemljišča na Serminu vredna 155 evrov na kvadratni meter. V modificirani obtožnici pa so zmanjšali vrednost kvadratnega metra, po katerem bi morala biti prodana parcela, in sicer na 123 evrov.

Popovič se ves čas procesa brani z dejstvom, da je primerjava cene zemljišča na Serminu, ob robu mesta, s cenami, ki so jih dosegle prodaje parcel v središču Kopra, nemogoča in nesmiselna.

Ob tem ne moremo niti mimo dejstva, da so se v neposredni bližini sporne parcele v tistem času prodajale parcele namenjene za gradnjo obrtne cone Sermin za nižjo ceno od dosežene prodajne cene za 'Serming'. Konzorciju obrtnikov so se ta zemljišča prodala po ceni 78,61 evrov na kvadratni meter, kar je za skoraj 8 evrov manj od  parcele za projekt Serming, ki je bila, kot smo zgoraj navedli, prodana za 86 evrov za kvadratni meter.

Glavni očitek tožilstva je, da bi morala občina prodati parcele za višjo ceno. To dokazujejo tudi s tem, da zemljišča na Serminu primerjajo z zemljišči v centru Kopra, kjer stojita dva velika nakupovalna centra.

Kako so pred Popovičem prodajali zemljišče, na katerem je potem zrasla Supernova?

Dva dni pred božičem zadnjega leta prejšnjega tisočletja je takratna županja Mestne občine Koper Irena Fister podpisala pogodbo z direktorjem podjetja MG Market d.o.o., v kateri je občina podjetju prodala 24.000 kvadratnih metrov zemljišča, na katerih bo v nekaj letih zraslo nakupovalno središče Supernova, ki se je pred kratkim preimenovalo v Park Center.

 

Za 24.000 kvadratnih metrov je podjetje plačalo 763.846.269,00 nekdanjih tolarjev, kar preračunano znaša 3.187.473 evrov.

Praktično podarjenih 15.000 kvadratov?

Leta 2001, ko je Mestno občino Koper že zastopal takratni novi župan Dino Pucer, sta občina in podjetje MG Market sklenila dodatno pogodbo o izgradnji in upravljanju parkirišča, trafo postaje in plinske postaje ob bodočem objektu trgovskega centra. S to pogodbo je takratni župan Pucer podjetju MG Market praktično podaril veliko zemljišče, kjer se sedaj nahaja parkirišče omenjenega centra.

To  pomeni, da se je takratni župan Pucer odločil investitorju v trgovski objekt sredi Kopra podeliti služnostno pravico za minorno ceno izgradnje trafo in plinske postaje.

V 4. členu pogodbe je navedena služnostna pravica za nedoločen čas oziroma dokler stoji poslovni objekt. Služnostna pravica se prenese tudi na vse morebitne nadaljnje lastnike objekta. 

Velikost praktično podarjenega zemljišča v neomejeno uporabo znaša kar 15.075 kvadratnih metrov.

Nobenemu ta posel ni bil sporen. Dino Pucer za tak način prodaje zemljišča (25.000 kvadratnih metrov zemljišč je investitor plačal, 15.000 kvadratov pa dobil praktično podarjene v neomejeno uporabo za izgradnjo parkirišča) sredi mesta ni bil ovaden. Po slavnostnem odprtju centra, tik pred volitvami,  Dino Pucer ni bil več župan, ker ga je v drugem krogu premagal sedanji župan Boris Popovič. 

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
@uprava | 8.12.2017 ob 23:36
0
- +
Pucer je ...
Rnb@rbd | 8.12.2017 ob 16:00
0
- +
Ima nas više nego vas "mamine maze"možeš mi samo,da mi p...š,kar se pa tiče popota boglej Koper zdaj,in poglej kako je bilo prej,šturlo na kvadrat
Rnb | 8.12.2017 ob 12:53
-1
- +
Ma popo je legenda,a uni ki mu potikate polena,teram vas v lipe vaše,nergači ki ste plačani za blatenje župana
Lahko smo | 8.12.2017 ob 08:15
-1
- +
samo veseli, da imamo takšnega župana, ki se ne da! Bori se za pravico, pove tako kot stvari stojijo!
Strategija | 8.12.2017 ob 08:07
-1
- +
ki so jo ubrali nasprotniki in lahko rečemo tudi sovražniki koprskega župana se ne bo obnesla, ker gre za očitno korupcijo in podtikanje, politične zamere itd. 15 dolgih let se mu ne dokaže nič, ni šans da se mu dokaže primer Serming. Jih enostavno NI. Pika.
Le kdo bo | 8.12.2017 ob 07:58
0
- +
odgovarjal, za vso škodo, ki so jo povzročili Popoviču in njegovi družini? Nihče kajne, tako se dela v tej naši pošteni demokratični Republiki Sloveniji. No mogoče se tako dela le na Obali, ker tukaj se res dogajajo absurdi in iz sodnih primerov so naredili cirkus!
2018 | 8.12.2017 ob 07:53
-1
- +
Dvomljivici kaj vam ni jasno ?? Boris dobil vse procese proti obtožbam. ..Vse to vi placujete ...pa se naprej po dajajte ovadbe....,,sami sebe jugate. ...res ste oropanci
Dino | 8.12.2017 ob 07:52
-1
- +
Volitve za župana se že približujejo in Popo bo dobil še en mandat, sem siguren in tako je prav. Kaj se pa to pravi, da se ga poskuša na takšen način diskreditirati, kot to počnejo na koprskem sodišču.
2018 | 8.12.2017 ob 07:51
0
- +
Dvomljivici kaj vam ni jasno ?? Boris dobil vse procese proti obtožbam. ..Vse to vi placujete ...pa se naprej po dajajte ovadbe....,,sami sebe jugate. ...res ste oropanci
Res ni | 8.12.2017 ob 07:42
0
- +
Ti res je ....zate je verjetni Izola bolj primerna kjer vsaka druga luc javne razsvetljave ne sveti ...ocitno nisi sposoben sledit tako hitremu razvoju pa si malo zmeden
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno