20 °C
DANES
JUTRI
19 °C
29 °C
11:06
21.10.2018

KAJ JE V IZOLI DOPUSTNO GRADITI IN KAJ NE? Sedem hektarjev več za industrijo, 10 za stanovanja in tri za pokopališče

Izola je kot prva istrska občina začela postopek sprejemanja občinskega prostorskega načrta (OPN). Gre za pomemben korak z vidika posodobitve in poenotenja prostorskega urejanja za celotno območje občine, ki pa ne bo ustavil možnosti razvoja, ocenjuje vodja urada za prostor in nepremičnine Marko Starman. OPN bi lahko bil pod streho v letu in pol.

Uredništvo/STA/K.T. Foto: Arhiv, Printgener
16.07.2018 ob 16:32

Izolski občinski svet je na julijski seji v prvem branju sprejel osnutek omenjenega načrta. Gre za "temeljni prostorski dokument, ki vključuje celotno območje občine", je pojasnil Starman.

Sprejem OPN je po eni strani obveznost občine, nujen pa je tudi zaradi posodobitve in prilagoditve katastru in elektronski obliki prostorskega načrtovanja. Nenazadnje pa bodo vsi zdaj veljavni akti, od zazidalnih načrtov do prostorskih ureditvenih pogojev, prenehali veljati, tako da na njihovi podlagi ne bo mogoče izdajati gradbenih dovoljenj ali črpati evropska sredstva, je Starman naštel razloge za pripravo dokumenta.

Kaj je dopustno graditi in kaj ne?

"Gre za zelo pomemben korak predvsem posodobitve in poenotenja urejanja prostora za celo območje občine. To je izjemno pomemben akt in od tukaj naprej pridemo v novo fazo prostorskega upravljanja in gospodarjenja s prostorom," je prepričan vodja občinskega urada za prostor.

Po njegovem je bistveno, da se s sprejemanjem OPN za celotno območje občine ureja, kaj je dopustno graditi in kaj ne. Pri pripravi besedila so že upoštevali pobude fizičnih in pravnih oseb na območju zazidalnih stavbnih zemljišč, v 60-dnevnem postopku javne razgrnitve, ki bo sledil pridobitvi mnenja o vplivih na okolje, pa bo prav tako moč dati pripombe in pobude. Tako bodo sprejeli "konsistenten, dolgoročen akt za celo območje".

Starman je obenem poudaril, da OPN ne bi spremenil veljavnih občinskih podrobnih prostorskih načrtov (OPPN) in da prostorski razvoj z njim ne bo oviran, ampak se bo s sprejetjem OPN dopolnjeval. Pri tem bodo npr. upoštevali tudi regionalni prostorski načrt za območje bivše obalne ceste Koper-Izola. Prav tako OPN ne bo zabetoniral zadev, ampak ga bo mogoče po sprejetju tudi dopolnjevati in spreminjati.

Konkretno OPN predvideva tri večja širitvena območja, in sicer bi območje industrijske dejavnosti povečali za okoli sedem hektarjev, za pokopališče 2,8 hektarja ter okoli deset hektarjev za stanovanjske gradnje, vendar na območjih, ki so že zdaj temu namenjena.

Sicer pa načrt predvideva valorizacijo degradiranih in neuporabljenih obmorskih območij, kot npr. Delamaris, za rekreativno-turistične namene. Pri tem gre za trajnostni turizem s pomembnih delom zelenih površin, je še dodal Starman.

Dopolnjen osnutek načrta je ravnokar šel v postopek celovite presoje vplivov na okolje na ministrstvo za okolje in prostor, ki bo od vseh urejevalcev prostora pridobil stališča do osnutka. V kolikor bo besedilo prestalo presojo, bodo lahko začeli z javno razgrnitvijo.

Po optimističnem scenariju Starman tako računa, da bi OPN lahko dokončno sprejeli v letu in pol do dveh letih. Kot je poudaril, pa niso neupravičeno optimisti, saj so mnogo veljavnih usmeritev in omejitev že vgradili v besedilo.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
IZOLAN | 21.7.2018 ob 21:49
0
- +
Izola, bi lahko bila Coimbra
@Prostorski načrt | včeraj ob 18:50  | 18.7.2018 ob 09:24
2
- +
Ja ki 2019 je cez 100 let, ne? Bo stopil v veljavo lih ko bo Kolenc direktor komunale, ki pa ureja ta obmocja.
@Prostorski načrt | včeraj ob 18:50  | 18.7.2018 ob 09:22
1
- +
Veramente , ko je bil sprejet prostorski nacrt SMC sploh ni obstajal. Tako ,da nevem koliko so kredibilne te tvoje informacije.
@Prostorski načrt | 17.7.2018 ob 18:50
1
- +
Prostorski “razvoj” in prodaje v Izoli obvladuje ena sama oseba, ki je postala pred kratkim podžupan.

In če bi imel kaj več informacij, bi vedel, da so ravno SMC, Oljka, IJN in ljudje iz podeželja nasprotovali divji pozidavi (“razvojne kmetije”), zahtevali javno obravnavo za vse večje projekte (trikotnik, argo, Delamaris, ladjedelnica) in presojo dolgoročnosti vplivov na občino. Zato so tudi odnosi z županom slabi.

In kot tretje, OPN bo stopil v veljavo šele leta 2019.
Prostorski načrt | danes ob 10:27  | 17.7.2018 ob 10:42
4
- +
Vprasaj ,se , zakaj spreminjajo prostorski nacrt, ZDAJ NA KONCU MANDATA?

Ker so dobili podkupnino in ne bodo nosili politicnih posledic spremembe nacrta.
Prostorski načrt | danes ob 10:27  | 17.7.2018 ob 10:41
1
- +
1.Svetniki SDja in SMCja bodo sigurno podprli (Kolenc je imel podzupana iz vrst SMC-ja)
2.Kolenc je clan SD-ja in vemo kaksen vpliv ima ta stranka v izoli. Torej je Kolenc le odsev te sranke.
3. Npr. ce podkupijo Kolenca, ne morejo podkupiti obcinski svet?
Prostorski načrt | 17.7.2018 ob 10:27
2
- +
Sprememba prostorskega načrta kvečjemu gre skozi občinski svet. Kakšen kolenc?
Če bojo za to vsi svetniki pol ja se ga spremeni.
Drugace je pa po predvidenem OPN ju IZ-01/10 OPPN CU..centralne dejavnosti.
Popravite me prosim ce ni res.

Lp
Ze 2 LETI GOVORIM | 17.7.2018 ob 10:11
3
- +
DA BO KOLENC DOBIL PODKUPNINO ZA SPREMENITI PROSTORSKI NACRT!

IZOLA TURISTOM, IZOLANI PA NAJ SE IZSELIJO!!

iztok | 17.7.2018 ob 09:44
-2
- +
Naš župan in njegova ekipa BRAVO
PISE DELAMARIS, MISLIJO PA NA ARGO | 17.7.2018 ob 09:20
0
- +
Verjetno bo sprememba v prostorskem aktu bivse tovarne Argo. Tam je sedaj prepovedano graditi turisticne komplekse. Namen je za kulturo in zelene povrsine.
Kolenc preden bo odsel, bo naredil darilo DUTBju , kateri bo prodal se vedno pod ceno in imeli bomo nov HOTEL pri marini.
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno