HRANA KOT OROŽJE: Emulgatorji v hrani. Katerim se raje izognite

Emulgatorji so najpogosteje dodani sladkarijam, prigrizkom, gaziranim pijačam in konzerviranim prehrambenim izdelkom. Aditivi se dodajajo hrani, da bi jo obarvali, konzervirali ali stabilizirali okus. Obstajajo naravni aditivi, kot sta limonska kislina in čebelji vosek, ter umetni aditivi. Večina od njih ni škodljivih. Nekaterim izjemam, ki so zdravju škodljive, pa se je bolje izogniti.

Preden kupite izdelek, preverite sestavine, ki so označene na embalaži. S preverjanjem boste ugotovili kar nekaj zanimivosti, kot na primer, da nekateri proizvajalci dodajajo čokoladnemu namazu živalsko želatino, drugi proizvajajo pomarančni čaj, v katerem ni pomaranče.

Aditivi so po mednarodnih standardih označeni s števili E od E100 do E1520.

Aditivi, ki jim je dobro nameniti več pozornosti zaradi njihove škodljivosti, so E102 ali tartrazin. Gre za sintetično pridobljen aditiv, ki je v EU dovoljen. Rumena barva lahko izzove alergijo pri ljudeh, ki so alergični na aspirin, salicil acetilno kislino in benzojeve kisline. Znaki so težko dihanje in izpuščaji na koži. Najdemo ga v skoraj vseh omakah.

E104 ali rumena barva je v Združenih državah Amerike prepovedan zaradi suma, da je kancerogen.

E110 ali pomarančna barva. Raziskave na živalih so pokazale visoko frekvenco tumorjev na ledvicah, alergijska reakcija se lahko pojavi kot izpuščaj na koži ali astma. E122 ali azorubin; gre za rdečo barvo, ki lahko izzove podobno alergijsko reakcijo kot E110.

E123 ali amarant je rdeča barva, pogosto dodana vinom, ki se pijejo kot aperitiv. Raziskave na živalih so pokazale, da lahko izzove nalaganje kalcija v ledvicah. V ZDA je prepovedan zaradi kancerogenosti. Najdemo ga v gumijastih in čokoladnih bombonih, pudingu s smetano v plastičnih posodicah, v določenih zamrznjenih ribah, topljenih sirih za mazanje, vanilijevem pudingu, …

E127 ali eritrozin je rdeča barva, ki jo pogosto najdemo v koktejlih iz višenj, češenj in kandiranega sadja. Lahko vpliva na delovanje ščitnice.

E142 ali zelena barva, za katero sumijo, da vpliva na razvoj Alzhaimerjeve bolezni.

E284 ali borova kislina se nalaga v organizmu in lahko izzove dolgotrajnejšo diarejo pa tudi trajno poškoduje notranje organe. Za enkrat jo najemo v kaviarju.

E385 ali kalcijev dinatrijev antioksidant običajno najdemo v konzervirani zelenjavi in ribi ter v zamrznjenih rakcih. Škodljiv je za metabolizem.

E425 ali konjak zavira absorbcijo oziroma vsrkavanje hranljivih snovi v telo.

E512 ali cinkov klorid najdemo v konzervah in steklenicah bele zelenjave. V velikih količinah povzroča slabost in bruhanje.

E621 ali mononatrijev glutaminat obogati okus juh. Njegov problem je genetsko pogojena proizvodnja.

E999 ali kvilaja lahko povzroči zastrupitev. Najdemo ga v brezalkoholnih pijačah, predvsem v jabolčniku.

E1520 ali propilenglikol je topilo in konzervans, ki v večjih količinah povzroči zastrupitev.

Aditivi  v hrani, ki niso škodljivi: E100, 101, 103, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
AVE! |  30 .08. 2016 ob  08: 10
-1
Izdelki AVE so največji STRUP!!
LOLEK |  29 .08. 2016 ob  19: 36
-1
Sedaj pa res ne vem, kaj naj sploh še kupim..kaj pa tržna inšpekcija sploh ve, da je vse to škodljivo....